Categorie: Producten | Gepubliceerd: 23 juni 2021

Nieuwe aanpak zwerfafval in Utrecht

De gemeente Utrecht heeft een nieuwe aanpak gepresenteerd tegen zwerfafval, met focus op hotspots naast containers en in recreatiegebieden.

Bijplaatsingen bij ondergrondse containers in Utrecht.
Foto: AfvalOnline

De nieuwe aanpak hotspots zwerfafval is één van de actiepunten uit het Actieplan Utrecht Schone Stad, dat in juli 2019 werd gepresenteerd. In de aanpak staan maatregelen op plekken waar structurele problemen met zwerfafval zijn, de zogenoemde hotspots. Het gaat dan om bijplaatsingen bij ondergrondse containers en vervuiling in parken en recreatiegebieden. 

Om de overlast van bijplaatsingen tegen te gaan, wil de gemeente in 2022 100 procent van de meldingen hiervan binnen 24 uur afhandelen. Daarbij komt er een regisseur aanpak bijplaatsingen, werft de gemeente containeradoptanten en wijkambassadeurs, en wordt ingezet op extra en gerichtere handhaving. Tegen vervuiling in recreatiegebieden komt er extra inzet van reiniging en handhaving bij mooi weer. Ook plaatst de gemeente extra en/of tijdelijke vuilnisbakken en wordt de communicatie meer gericht op jongeren en jongvolwassenen. Ook zoekt de gemeente de komende jaren aansluiting met de landelijke zwerfafvalcampagne voor parkgebieden van Rijkswaterstaat: “Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst”.

Wethouder Kees Diepeveen (Openbare Ruimte): "Veel inwoners ergeren zich aan zwerfafval en zetten zich hier ook tegen in. Zo ruimen inmiddels ruim 5.000 vrijwilligers in Utrecht structureel zwerfafval op. En dit aantal groeit door! Toch zijn er plekken die overlast blijven geven. Deze hotspots van zwerfafval pakken we met de nieuwe aanpak aan! Dit willen samen met onze inwoners, ondernemers en andere betrokkenen doen."