Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 22 juni 2021

'Stijgende prijzen in de kunststofindustrie houden aan'

Volgens IVK Europe, de branchevereniging van bedrijven die platen van plastic en rubber produceren, houdt het tekort aan grondstoffen voor de kunststofindustrie aan. Een eind van de stijgende prijzen is nog niet in zicht.

In maart berichtte IVK Europe al over de golf van 'force majeure'-verklaringen van Europese grondstoffenleveranciers en de gevolgen daarvan voor fabrikanten van producten van kunststof. Volgens de branchevereniging is er aan de moeilijke bevoorradingssituatie nog geen eind gekomen. Kunststofproducenten staan ​​continu voor grote uitdagingen door het grote tekort aan belangrijke grondstoffen en aanhoudende prijsstijgingen. Tegelijkertijd is de vraag naar verpakkingen voor medische hulpmiddelen en voedseltoepassingen nog steeds erg hoog. Met name de bouw-, automobiel- en meubelindustrie, de belangrijkste gebieden voor IVK Europe, worden door de situatie getroffen.

Dramatische gevolgen

Het gebrek aan beschikbare grondstoffen in combinatie met een grote vraag heeft dramatische gevolgen, stelt IVK Europe. De aanvoer kan in delen van de productie niet meer volledig worden gegarandeerd. In sommige gevallen leiden deze knelpunten in de bevoorrading zelfs tot tijdelijke sluiting van productielocaties. Daarnaast hebben kunststofproducenten te maken met extreme prijsstijgingen, vooral voor polymeren en additieven. De Europese branchevereniging voor plastic producenten en recyclers EuPC waarschuwde eerder al dat de marktsituatie met name mkb-ondernemingen in hun voortbestaan bedreigt.

Recyclaat

In reactie op de zorgen van de plasticindustrie over het grondstoffentekort wees het Afvalfonds Verpakkingen in maart al naar het gebruik van gerecycled plastic voor de productie van nieuwe producten en verpakkingen. NRK adviseerde haar leden eind februari al om, waar het kan en mag, over te gaan tot de inzet van recyclaat voor producten.