Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 24 december 2021

Arnhem wil aantal bijplaatsingen verminderen

Naast het verbeteren van de kwaliteit van het gescheiden ingezamelde afval wil de gemeente Arnhem het aantal zogeheten 'hotspots' met bijplaatsingen met 25 procent verminderen.

In totaal beschikt de Gelderse gemeente over ruim 2.000 ondergrondse containers. Containers waar vaker dan een keer per week afval naast wordt gezet, komen op een lijst van ‘hotspots’. Deze lijst met hotspots moet in vijf jaar tijd met 25 procent worden verminderd. Dit is een van de onderdelen die het college van burgemeester en wethouders wil bereiken met ‘Arnhem schoner’, de afvalkoers voor de jaren 2022-2026.

Dit plan vermeldt ook de komst van een stadsdekkend netwerk van zwerfafvalvrijwilligers. Het college gaat deze groepen beter faciliteren en met elkaar in contact brengen door initiatieven te bundelen onder een (digitale) zwerfafvalparaplu. “Zichtbaar afval in straten en parken en rondom de afvalcontainers is mij – en ook veel Arnhemmers – een doorn in het oog”, zegt wethouder Bob Roelofs. “Gelukkig zijn vele vrijwilligers wekelijks actief om in hun buurt het zwerfafval op te ruimen. Deze mensen koester ik. Verder heb ik in de wijken veel mensen gesproken die goede ideeën hebben om de stad schoner te houden. Daar gaan we mee aan de slag. Voor de hotspots geldt dat per locatie maatwerk nodig is. Dat maatwerk gaan we leveren samen met de inwoners en organisaties in de wijk en met onze eigen professionals die dagelijks in de wijk zijn.”

Kwaliteit ingezameld afval

Naast het verminderen van het aantal bijplaatsingen zet het college in op het verbeteren van de kwaliteit van het gescheiden ingezamelde afval. Dat wil ze doen door de manier van inzamelen te optimaliseren, maar ook door inwoners, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties hierbij te betrekken. Het college wil inwoners van de gemeente Arnhem bewuster maken van de noodzaak om afval goed te scheiden, zodat het beter hergebruikt kan worden. Hierbij helpen communicatie en participatie, vindt Roelofs. “De noodzaak om afval goed te scheiden blijft ook na diftar groot. Het is nodig, zowel voor het milieu als om kosten te besparen en daarmee de afvalstoffenheffing laag te houden. Door goede communicatie en participatie moeten we het bewustzijn daarvan vergroten of waar nodig creëren.”

Arnhem kent een bewogen geschiedenis rond diftar, het scheidingssysteem dat uiteindelijk liep van juli 2020 tot juni 2021. Ondanks positieve resultaten, onder andere minder restafval, kozen inwoners voor de afschaffing van diftar. Roelofs: “Het goede van diftar moeten we zien vast te houden. We zullen ons inzamelsysteem optimaliseren om afvalscheiding nog beter te faciliteren en ondertussen zullen we onderzoek doen naar nieuwe technieken die ons helpen de doelstellingen op het gebied van afvalscheiding te bereiken.”

Minder restafval

De Vang-doelstelling van 100 kilo restafval per inwoner per jaar is volgens het college op dit moment nog niet realistisch. In 2019, voor de invoering van diftar, zamelde Arnhem 201 kilo restafval in en het college streeft nu naar een vermindering van 10 procent. Vooral bij het scheiden van gft/gfe is nog winst te behalen. Zo gaat het college in overleg met bewoners van hoogbouw welke methode het best werkt: citybins of verzamelcontainers. Daarnaast bestaat de ambitie om de afkeur van ingezameld pmd-afval te beperken tot maximaal 30 procent. Op dit moment wordt 50 procent afgekeurd. Om de hoeveelheid oud papier en karton te verminderen, voert het college de Ja-jasticker in.

Via meedenken.arnhem.nl gaat het college regelmatig onderzoeken wat inwoners van het afvalbeleid vinden en waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast komt er een klankbordgroep waarin uit elk stadsdeel enkele leden plaatsnemen. Ook wil het college initiatieven van inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven actiever gaan ondersteunen.

Het college heeft het nieuwe afvalplan ‘Arnhem schoner’ ter vaststelling naar de gemeenteraad gestuurd.