Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 27 december 2021

Waterschappen: 'Frituurvet in riolering blijft probleem'

De zuivering en afvoer van frituurvet, na het bakken van oliebollen, kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro's. Het is wel eenvoudiger geworden om een inzamelpunt voor frituurvet te vinden.


Unie van Waterschappen pleiten ieder jaar voor het inleveren van frituurvet biji recyclepunten om er biobrandstof van te maken. Foto: An-T - Fotolia

Traditioneel gaan veel mensen met Oud en Nieuw oliebollen bakken. Daarna verdwijnt het gebruikte frituurvet vaak in de gootsteen of de wc. Nog steeds kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor om frituurvet na het oliebollen bakken te recyclen.

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het gestolde vet aan de binnenkant van de leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter worden gebeld, waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s, meldt de Unie van Waterschappen. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan er jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Inleveren

De waterschappen roepen daarom wederom op om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij een zogeheten recyclepunt, om er bijvoorbeeld biobrandstof van te maken. In Nederland zijn ruim 2.500 locaties waar frituurvet of olie die door consumenten is gebruikt, ingezameld wordt. Eerder deze maand liet ketenorganisatie voor de oliën- en vettensector MVO al weten dat de site van de campagne ‘Frituurvet recycle het!’ een nieuwe functie heeft die het voor consumenten nog makkelijker maakt om een recyclepunt te vinden.

Daarnaast kunnen kinderboerderijen, supermarkten en verenigingen eenvoudig inzamelpunt worden. “Hoe meer inzamelpunten, hoe makkelijker het voor iedereen wordt om gebruikt frituurvet te recyclen”, zegt MVO-directeur Frans Claassen. Daarbij zorgt het inzamelen van gebruikte vetten voor extra inkomsten voor scholen en sportverenigingen. Claassen: “Het inzamelen van gebruikte vetten heeft alleen maar voordelen. We moedigen scholen, supermarkten en verenigingen aan om mee te doen aan onze campagne.” Scholen, supermarkten of sportverenigingen kunnen zich aanmelden via de website van de campagne.