Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2004

Rotterdamse industrie wil reststoffen zelf verwerken

Veel industriële bedrijven in de Rotterdamse haven produceren reststoffen. Deze reststoffen moeten ze nu vaak tegen hoge kosten laten afvoeren en verwerken door afvalverwerkers. Liever nemen de bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid en verwerken de reststoffen zelf. De huidige wetgeving maakt dit echter nagenoeg onmogelijk. In het kader van de Energietransitie worden op het ogenblik een aantal concrete experimenten opgezet.

Schot in gelijk speelveld

Staatssecretaris Van Geel gaat de afzet van compost stimuleren om eventuele negatieve effecten van de gewijzigde GFT-inzameling te compenseren. Ook past hij de regels voor de stortbelasting aan, zodat secundair bouwmateriaal blijvend op stortplaatsen toegepast kan worden. Als het Duitse stortverbod in 2005 niet het verwachte effect heeft, dan zullen er alsnog exportbelemmerende maatregelen volgen.

En profil: Jan Boone


Afvalstof: grens weer scherper getrokken?

Het Hof van Justitie blijft ons verrassen met nieuwe uitspraken over het afvalstoffenbegrip. Nadat met olie verontreinigde grond tot afvalstof was verklaard ( zie vorige Afval!) heeft het Hof zich op 11 november 2004 in de Italiaanse strafzaak van Antonio Niselli (C-457/02) gebogen over ijzerschroot.

VROM brengt milieutaken naar SenterNovem

Op verscheidene kantoren waar gewerkt wordt aan milieutaken van VROM, staan de verhuisdozen klaar. Bestemming: SenterNovem, dat vanaf 1 januari 2005 veel uitvoeringstaken van het ministerie in huis krijgt. Taken als EVOA en LMA, eerder uitbesteed aan private bedrijven, komen hiermee binnen het publieke domein. Ook de uitvoering van het nieuwe meldsysteem komt bij SenterNovem te rusten.

Wm-vergunning kan sneller en beter

De provincie Zuid-Holland en de Verenigde Milieubedrijven maken een eind aan de onnodig trage vergunningprocedures. Op 28 oktober hebben beide partijen daartoe een convenant gesloten. Hierin staan afspraken die de vergunningverlening sneller en efficiënter moeten maken.

Welvaarts Weegsystemen: inzamelen én mobiel geijkt wegen

De kosten om afval in te zamelen en af te voeren zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. Het is voor inzamelbedrijven dus steeds belangrijker geworden te weten hoeveel kilogram men bij de klant inzamelt. Om gewichtsinformatie te verkrijgen kan men gebruik maken van mobiel wegen. Welvaarts is specialist op dit terrein.

Grond: afvalstof of bouwstof

Het leek zo mooi, de te verwachten administratieve lastenverlichtingen die zouden worden bereikt door het Besluit Melden. Ja, voor bepaalde afvalstromen zal dat best zo zijn. Echter, afvalstromen onder de noemer ongevaarlijk en waardevol voor de markt worden nu ook onderworpen aan de nieuwe verplichtingen. Schrijnend voorbeeld: de grondstromen die vrijkomen als gevolg van de aanleg van wegen en gebouwen, het bouwrijp maken van terreinen en saneringenswerkzaamheden.

Investeren in afval loont

Eind jaren negentig leek het uitverkoop in de afvalsector. Overnames buitelden over elkaar heen en er zette zich een onontkoombare trend van schaalvergroting in. Sinds enkele jaren lijkt de rust weergekeerd. Lijkt, want het kan evengoed de stilte zijn voor nieuwe stormen. Dat hangt af van wat bedrijven zelf willen, maar ook van wat banken en andere geldverstrekkers in de afvalsector zien.

Diftar wordt toch succes in Apeldoorn

Negen maanden na de invoering van diftar is het afvalaanbod in Apeldoorn aanzienlijk gedaald. De eerst zo kritische burgers krijgen waarschijnlijk over dit jaar nog geld terug. En dat maakt veel goed.

Gelderland helpt Lubelskie (Polen) bij inhaalslag afval

De provincie Gelderland werkt al jaren samen met de Poolse regio Lubelskie en schenkt daarbij altijd veel aandacht aan de kennisoverdracht. Dat gebeurt op veel terreinen, waaronder afval en milieu. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een regionaal afvalstoffenplan. Nu komt het aan op de concrete uitwerking.

Milieuwinst bio-afvalzakken is vooral bij de consument te halen

SP Metal te Hardenberg, producent van vuilniszakken, start, na een geslaagde proef, met de productie van bio-afvalzakken voor GFT. Uitgaande van de Meerjarenafspraak Energie-efficiency Industrie 2 (MJA2) is onderzocht hoe de milieubelasting in de hele levenscyclus van de bio-afvalzak zo laag mogelijk kan worden gehouden. De grootste winst blijkt te halen in de gebruikersfase.

Milieukeur groene energie overbodig