Artikelen


Er zijn 1611 items gevonden.

Sorteren op  

Rutte III krijgt stevig effect op de sector

Mark Rutte.jpg

In het nieuwe regeerakkoord worden niet meer dan een paar zinnetjes aan de circulaire economie gewijd. Toch komen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met belangrijk nieuw beleid voor de afval- en recyclingsector. De ontvangst was gemengd.

Samenwerking publieke en private inzamelaars unicum

Paul van der Linde 2012.JPG

In het kader van de Green Deal Zero Emissions Stadslogistiek gaan de bedrijfsafvalinzamelaars in de binnenstad van Haarlem samenwerken. Een unicum, waar met trots naar gekeken mag worden.

Hollands glorie pur sang

Installation_SingleStream_Ecotri_Fouesnant_bollegraaf.jpg

Bollegraaf Recycling Solutions Group is internationaal uitgegroeid tot een begrip en heeft vestigingen en vertegenwoordigingen in de meeste Europese landen, Noord-Amerika, Australië en Azië. In Appingedam en Emmen ontwerpt en produceert Bollegraaf turnkey sorteer- en recyclingoplossingen voor het terugwinnen van grondstoffen uit plastics, papier, karton en huishoudelijk afval tot circa 95 procent.

Ontneming, hoe werkt het?

veldhoven-fc.jpg

In een zaak rond illegaal transport van afvalolie werden ontnemingsvorderingen ingediend. Hoe de daarop gebaseerde bedragen tot stand komen, lijkt echter een zaak van willekeur.

Vrachtautootje pesten

milieuzone.jpg

Wat een gedoe toch steeds met het weren van vrachtauto's in de binnensteden. Begrijp me goed, niet het waarom stoort me erg, daarvoor is het milieu me te lief, maar vooral het hoe. Zoals in grote steden als Amsterdam, waar iedere stadsdeelraad het op eigen houtje doet.

Van frituurvet tot brandstof

Louis Sciarli foto Rotie.jpg

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam verwerkt Rotie samen met haar zusterbedrijven frituurvet en organisch afval tot biodiesel en biogas. De manier waarop dat gebeurt, is uniek in de wereld, stelt de kersverse directeur Louis Sciarli. “We mogen dat best wat meer uitdragen.”

Door de ogen van ... Raymond Gianotten

DSC_2187.JPG

Raymond Gianotten, Directeur Stichting Retourverpakking Nederland/NL vereniging Frisdrank, Waters en Sappen, Den Haag.

Gezocht: een zuivere stroom pmd

2016-0346.jpg

In veel Nederlandse gemeenten wordt sinds enige tijd pmd (of het 'pd' of 'p') gescheiden ingezameld. Maar dat de afvalstroom bestaat, zegt nog niets over de rendementen die eruit gehaald worden. Onderzoek van het LCKVA toont aan dat 15 tot 33 procent van het ingezamelde pmd bestaat uit andere materialen.

Aparte prullenbakken: kwestie van doorzetten

4 op een rij .1 (2) (2) oostpoort adam.jpg

Binnenshuis zijn mensen inmiddels wel gewend om hun afval in aparte bakken te doen. Dat zou ook op straat, in parken, op stations of luchthavens moeten kunnen. De resultaten uit de eerste proeven zijn wisselend, maar gemeenten, ProRail en Schiphol laten zich niet uit het veld slaan.

Niet alledaags scheiden op kleur

I87A7901.JPG

Levert sorteren op kleur een bijdrage aan hoogwaardige recycling? Voor glas en petflessen lijkt dit een uitgemaakte zaak. Voor andere kunststoffen en bouwafval ligt het minder voor de hand. Ook hier keert het tij. Want hoe monokleuriger de afvalstroom, des te meer interesse vanuit de markt.

'List gebruikt bij gunning miljoenenopdracht'

Fotolia_169171947_M.jpg

Heeft Cure bij het onderhands gunnen van een opdracht aan de eigen joint venture met Dong Energy, netjes gebruik gemaakt van de uitzondering op de aanbestedingsplicht? Of is hier sprake van misbruik? In de zaak die Attero aanspande besloot de voorzieningenrechter “extra kritisch en uiterst formeel” naar de stellingen van Cure en Dong Energy te kijken.

"De afvalwereld is vergeven van geloven"

DSC_3361.jpg

Een Keuringsdienst van Waarde die nagaat of gescheiden ingezameld afval wel goed wordt verwerkt. Dion van Steensel zou het toejuichen, al zou hij van de bevindingen niet per se vrolijk worden. "Ik voorzie de komende tijd meer incidenten waaruit blijkt dat afval goed wordt ingezameld, maar vervolgens slecht wordt ingezet." De nieuwe algemeen directeur van HVC over zijn visie op de grondstoffen- en energietransitie waar het bedrijf voor staat.

Iedereen aan de bak, iedereen een beetje pijn

plastic-627919_1920.jpg

Het sluiten van de kunststofketen is een klus voor alle spelers in de keten, van producent tot burger, gemeente en recycler. Alleen een slimme combinatie van maatregelen zet echt zoden aan de dijk. “We lopen echt tegen de grenzen van het systeem aan”, aldus KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst.

Wecycle zorgt voor werkgelegenheid in de circulaire economie

Wecycle_Afval_binnenkant.jpg

KPMG Sustainability onderzocht hoeveel reguliere werkgelegenheid en SROI (Social Return on Investment) Wecycle genereert met het inzamelen en verwerken van e-waste. Dit gebeurt onder meer in de Wecycle Service Centers, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt afgedankte elektrische apparaten sorteren en demonteren. De uitkomsten zijn ronduit positief.

Privacy bij het afval gezet

Stijn Boot (advocaat) web4.jpg

Menig gemeente zet afvalcontainers in die alleen met een pas geopend kunnen worden. Wanneer daarmee persoonsgegevens, zoals adressen, geregistreerd worden, is het echter oppassen geblazen. Dat mag namelijk niet zonder noodzaak.

Chauffeurstekort en speelgoed

toy-663895_1920.jpg

Onlangs heb ik een wetenschappelijk ijzersterk onderzoek uitgevoerd. Helemaal zelf. Over de resultaten en de kraakheldere conclusie van dit onderzoek valt niet te twisten. Gaat u even zitten, want de conclusie kan nogal hard bij u binnenkomen. De speelgoedvrachtauto is uit de kinderkamer verdwenen.

Einde-afvalstatus nodig voor circulaire economie

Twence compost.jpg

Afval voor de een is grondstof voor de ander. De praktijk is echter weerbarstiger, zeker internationaal. In de Green Deal North Sea Resources Roundabout willen vier landen onder andere dat recyclingproducten als secundaire grondstof kunnen worden gebruikt. In sommige gevallen betekent dit dat deze grondstoffen een einde-afvalstatus krijgen.

Door de ogen van... Anja Cheriakova

DDOV_2146.JPG

Anja Cheriakova, Directeur BinBang, Utrecht

Recyclingsymposium 2017: de weg vooruit

26-10-2016-041 .JPG

'Circulaire Economie, waarom niet?' Dat is de titel van het zesde Recyclingsymposium. In een ochtend vullend programma willen de organisatoren het publiek inspireren met uiteenlopende presentaties over de urgentie en voortgang van de circulaire economie. Een voorproefje.

Almere houdt afval liever binnen gemeentegrenzen

DSC_0854.JPG

Almere wil in 2020 een stad zonder afval zijn. Om die ambitie waar te maken werkt de gemeente aan een aantal opmerkelijke projecten, zoals een upcyclecentrum, een eigen plasticfabriek en een sorteerstraat voor textiel. De circulaire economie moet geen ver-van-je-bed-show worden, en daarom wordt die lokaal georganiseerd.