Uit de inhoud van Vakblad Afval! september 2008

Kringko: het nieuwe afvalinzamelingsysteem voor de binnenstad

Weert werkt hard aan een schone binnenstad. Op 1 augustus is Kringko begonnen met een schone en milieuvriendelijke wijze van afvalinzameling en -verwerking.

VGG en Essent brengen dynamiek

Met een negatief eigen vermogen kwam Van Gansewinkel Groep (VGG) de afgelopen maand ineens in een rijtje van Hema en Ziggo. Bedrijven in handen van private equity met hoge schulden. Toch weerhouden de cijfers het bedrijf er niet van om serieus naar de overname van Essent Milieu te kijken.

Criteria duurzaam huishoudelijk afvalbeheer vastgesteld

Over twee jaar al willen gemeenten dat drie kwart van hun aankopen het label 'duurzaam' hebben. Voor het inzamelen van huishoudelijk afval en het beheer van milieustraten zijn de duurzaamheidscriteria net vastgesteld. Volgens de opstellers zal het Nederlandse bedrijfsleven weinig problemen hebben met deze extra eisen.

En Profil: Gerard Nijssen


Breken en slopen in Noord-Nederland

Op het terrein van Jager Midwolde liggen hoge bergen puin, granulaat, hout en ander bouw- en sloopafval. De gloednieuwe mobiele breker blijkt nergens te vinden. “Die is nu ergens anders in Noord-Nederland aan het werk”, vertelt directeur Gerrit Kroese. Puin genoeg. “Veel woningen van vlak na de oorlog staan binnenkort op de nominatie om gesloopt te worden.”

België loopt aardig in de pas

Van 21 tot en met 23 oktober vindt in Gent IFEST 2008 plaats. Deze beurs richtte zich in het verleden veelal op afvalverwerking, maar de organisatie heeft het roer omgegooid en zet vanaf dit jaar zwaar in op duurzaam ondernemen. Ondanks deze nieuwe koers is het toch de moeite waard de beurs kort te belichten en nieuwe ontwikkelingen in het Belgische afvalbeleid onder de loep te nemen.

Semi-mobiele, Plug & Play Single Drum Separator

Met de ontwikkeling en realisatie van deze machine beoogt Nihot in te spelen op de steeds groeiende behoefte uit de markt om een semi-mobiele Single Drum Separator die in korte tijd operationeel inzetbaar moet zijn op locatie.

IBC's afvalstof?

Ik kreeg een uitspraak van de Raad van State onder ogen over een beslissing van GS van Noord-Brabant. Het ging over de status van Intermediate Bulk Containers (IBC's): zijn die een afvalstof of niet? IBC's zijn vierkante of ronde vaten van stijf kunststof of metaal in een stalen frame voor vervoer van gevaarlijke stoffen.

Bij twijfel over REACH: toch pre-registreren

De eerste belangrijke deadline voor de nieuwe Europese stoffenregelgeving REACH is aanstaande: vóór 1 december 2008 moeten bedrijven hun chemische stoffen pre-registreren bij het Chemical Agency in Helsinki. Afvalstoffen vallen niet onder REACH, maar dat betekent niet dat afvalbedrijven REACH links kunnen laten liggen. Onduidelijkheid regeert, zo blijkt uit gesprekken met VROM en de afvalsector. De oplossing lijkt om toch maar te pre-registreren. Voor de zekerheid.

Groen vervoer bestaat niet

Vervoer over de weg, over het water en over het spoor zijn niet milieuvriendelijk. Althans nog niet, want de onheilspellende berichten over de te verwachten toestand op de oliemarkt zullen de druk op ontwikkeling van milieuvriendelijke vervoerswijzen alleen nog maar vergroten.

Vuistregels maken nog geen vuist

Hoe vervuild mag papier, kunststof of metaal zijn om naar Azië verscheept te worden? Dat hangt te veel af van de mening van de individuele handhaver, vindt het bedrijfsleven. Om de beslissingcriteria in Nederland gelijk te trekken, stelde de VROM-Inspectie een aantal vuistregels op.

Iedereen blij met e-waste

De stroom e-waste groeit sterk. Consumenten gebruiken meer elektronische apparaten en de gebruiksduur wordt korter. Wie verantwoordelijk is voor het e-waste is duidelijk: de producenten. Die willen ook graag de apparaten innemen via hun collectieve inzamelsystemen. Toch krijgen ze maar een beperkt deel, en ook nog de moeilijkste spullen. Over een afvalstroom die iedereen graag wil hebben.

Vergunning groencompostering Delta Milieu deels vernietigd

Op 20 augustus heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de revisievergunning van Delta Milieu Groencompost BV gedeeltelijk vernietigd. Tegen de vergunning was geageerd door de Buurtvereniging Recht door Recht in Voorschoten. Waren er voldoende en adequate voorschriften gesteld om geurhinder te voorkomen?

Vertrouwen als basis van toezicht

Erop vertrouwen dat de naleving van wettelijke eisen in de organisatie van een bedrijf goed is geregeld en het toezicht daarop afstemmen. Dat is in een notendop het uitgangspunt van systeemgericht toezicht. Vernieuwing Toezicht Chemie en Afval werkt in pilots met deze nieuwe manier van toezicht houden.