Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 111 items gevonden.

Sorteren op  

Spelenderwijs strijden tegen zwerfafval

Congres.jpg

“Statiegeld is niet zaligmakend, maar wel een goede oplossing om zwerfafval te reduceren.” Dat vertelde ISVAG-voorzitter Philip Heylen tijdens het Grondstoffencongres in Maarssen. Een spelelement helpt echter ook, merkte hij.

Circular Economy Lab buigt zich over bedrijfsafval

circular economy lab 4 december 2017.jpg

Sorteerresidu, slib, organische natte fractie en A- en B-hout hebben meer potentie dan te eindigen op de stort. Maar circulariteit heeft soms ook nadelige kanten. Niet alles is mogelijk - en je moet misschien ook niet alles willen.

Ontwikkeling in plasticrecycling stemt klanten Attero hoopvol

PP en pet bij Attero foto Gobu.jpg

"Plasticrecycling is niet kosteneffectief", riep hoogleraar Raymond Gradus gisteren tijdens een minisymposium georganiseerd voor klanten Attero. Toch gingen zij naar huis met een positief gevoel over plasticrecycling, zo leek het.

Gaat het Brabant lukken?

North_Brabant-Flag.svg.png

Aanzienlijk minder afval, veel meer service en toch nauwelijks een verhoging van de heffing. In Brabant gaan ze ervoor.

"Mensheid onvoldoende gealarmeerd over klimaatontwrichting"

IMG_1041.jpg

Met voorbeelden van smeltende en afbrekende ijskappen, bosbranden en orkanen, opende klimaatjournaliste Bernice Notenboom het zesde Recyclingsymposium tijdens de Recyclingbeurs 2017 in Gorinchem.

Circulaire Economie, waarom niet?

26-10-2016-041 .JPG

Het aftellen naar de zesde editie van het Recyclingsymposium is begonnen. Centraal staat de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van circulariteit.

Minder zeuren, meer successen vieren op Afvalconferentie

Fotolia_76034485_S.jpg

Op de Afvalconferentie dit jaar eens geen uitgebreid pleidooi richting de overheid die de circulaire economie een slinger moet geven. De hand werd vooral in eigen boezem gestoken én er was nadrukkelijk aandacht voor wat al goed gaat.

Recyclingsymposium 2017: de weg vooruit

26-10-2016-041 .JPG

'Circulaire Economie, waarom niet?' Dat is de titel van het zesde Recyclingsymposium. In een ochtend vullend programma willen de organisatoren het publiek inspireren met uiteenlopende presentaties over de urgentie en voortgang van de circulaire economie. Een voorproefje.

Recyclingsymposium maakt vooruitgang circulariteit zichtbaar

26-10-2016-041 .JPG

Het programma van het zesde Recyclingsymposium is bekend. Centraal staat de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van circulariteit. Ook wordt aandacht besteed aan het sociale aspect.

Afvalconferentie opnieuw in teken van transitie

circulaire economie3.jpg

Op 4 oktober organiseren de NVRD en VA de Afvalconferentie in Fort Voordorp Groenekan bij Utrecht. Het onvermijdelijke thema: de transitie naar de circulaire economie.

De ultieme droom van Olaf Prinsen

Olaf Prinsen 2.jpg

Laat niet-verpakkingen toe in het inzamelsysteem voor kunststof verpakkingen, opperde NVRD-directeur Olaf Prinsen in debat met Cees de Mol van Otterloo. De directeur van het Afvalfonds Verpakkingen vond het prima, maar er voor betalen zal hij niet.

NVRD strikt Mavropoulos voor jaarcongres

storten van afval.jpg

Antonis Mavropoulos, president van de International Solid Waste Association (ISWA), is één van de sprekers op het NVRD jaarcongres op 17 en 18 mei in Maastricht.

Geen Klaver-effect in afvalland?

683px-HanNoten2012.jpg

NVRD-voorzitter Han Noten durfde de voorspelling wel aan tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres. Het regeerakkoord zal de manier waarop we met afval en grondstoffen omgaan niet drastisch veranderen.

'Circulaire economie is lineair denken in cirkels'

Fotolia_45060627_S.jpg

Tijdens IJmond Circulair moest de regio IJmond warm gemaakt worden voor de circulaire economie. Zoals op elk congres moest er ook in IJmuiden aan Zee een steen in de vijver gegooid worden. Dat liet de organisatie aan prof. Michael Braungart.

Hoe snel verandert de afvalwereld?

67975509_econic.jpg

Bedrijven in de afvalsector moeten radicaler en sneller innoveren, wierp Marga Hoek de bezoekers van de Afvalconferentie afgelopen maand toe. Wie niet radicaal innoveert, kan zomaar buitenspel komen te staan.

Vaarwel Afvalcongres, leve het Grondstoffencongres

20160331_124830.jpg

Menig afvalbedrijf maakt de omslag naar grondstoffenbedrijf, want 'afval bestaat niet'. Vandaar dat het Gemeentelijk Afvalcongres voortaan het Gemeentelijk Grondstoffencongres heet.

AMCS wijst afvalsector op noodzaak digitalisering

Mark Abbas bij Cleaner Planet Convention 2016.jpg

Bedrijven in de afval- en recyclingsector investeren maar een marginaal gedeelte van de omzet in ICT-oplossingen. Maar wie de boot van de digitale transformatie mist, loopt het risico bestaansrecht te verliezen.

Ovam werkt mee aan event circulaire economie

Fotolia_34386428_S.jpg

Italiaanse en Belgische bedrijven en instellingen worden gestimuleerd om samen te werken op het thema circulaire economie tijdens bilateraal handelsevent in Brussel.

Zoeken naar rol afvalverbranding in circulaire economie

AVR Rozenburg 2.jpg

Als het volledige potentieel wordt benut, dan zou de Europese Waste-to-Energy sector een forse bijdrage kunnen leveren aan de Europese hernieuwbare energie kunnen leveren.

Kunststoffen in de cirkel houden

plastics gone circular - helmut maurer.jpg

Hoe houd je plastics uit de verbranding en breng je ze in kringloop? Vooral de acceptatie dat regranulaat volwaardig kan worden ingezet voor nieuwe producten is nog een enorme stap.