Categorie: Door de ogen van... | Gepubliceerd: 12 maart 2014

Door de ogen van... Hans Koning

Hans Koning, directeur Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie, directeur Metaal Recycling Federatie, beide in Den Haag.

Hebben papier en metaal iets gemeen?

Ja, het zijn allebei hoogwaardige recyclingstromen die toch onder het afvalbegrip vallen en daardoor veel wettelijke belemmeringen kennen. Dat is helemaal niet nodig, want ze hebben financiële waarde en worden echt niet gedumpt. Beleidsmakers reageren nog te veel vanuit een papieren werkelijkheid en de onderbuik. Ze zouden vaker bij bedrijven moeten komen. Dan zien ze met hoeveel handelsgeest en inzet gewerkt wordt om een prachtig product te maken.

Wat wilde u vroeger worden?

Geïnspireerd door de jeugdserie Floris, over een dappere ridder, wilde ik stuntman worden en ging daarom op schermen, judo en karate. De schitterende reclames van de luchtmacht deden me denken dat gevechtsvlieger ook wel wat voor me was. Alleen bleken mijn ogen te slecht en wiskunde niet mijn sterkste vak. Uiteindelijk maakte ik met een rechtenstudie een verstandige keuze voor de brede basis.

Bent u een sporter dan?

Niet in hart en nieren. Maar 's zomers tennis ik, 's winters hang ik aan de gewichten in de sportschool. Daar voel ik me wel bij.

Is cultuur meer aan u besteed?

Ik zit zeker niet bij elke theatervoorstelling of tentoonstelling vooraan. Ik luister wel graag naar elektronische muziek, van Kraftwerk tot dance, en ik pruts thuis zelf ook wat met synthesizers.

Waarom zijn niet alle ondernemers in de papier- en metaalbranches lid van de federaties?

De leden moeten voldoen aan onze eigen certificering. We willen de branches natuurlijk zo breed mogelijk vertegenwoordigen, maar nieuwe leden moeten wel dat niveau kunnen halen. Dan is het voor hen ook een marketing tool.

Het  papierloze kantoor: onzin of de nabije toekomst?

Er zal altijd papier gebruikt worden. De absolute hoeveelheid ingezameld papier neemt echter zeker af, vooral grafisch papier en kranten. Op dit moment is het ongeveer 400 miljoen kilo minder dan op het hoogtepunt in 2008.

Is dat erg?

Het is een gegeven, waar je niets aan kunt veranderen. Je toegevoegde waarde moet je dan ergens anders uithalen. Door internetwinkelen neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid verpakkingsmateriaal toe.

Wat is de ergste misdaad in papierrecycling?

Voor oud papier is misdaad relatief, want waar praat je over? Een bedrijf wordt betaald om papier als kwalitatief hoogwaardige grondstof te leveren. Wanneer je het onvoldoende geschoond op de markt brengt is dat formeel een milieumisdrijf. Het gaat mij echter meer om de concurrentievervalsing.

Horen drankenkartons dus niet bij oud papier?

Wij vrezen voor de inhoud: de resten yoghurt, vla en sap. Papier is kwetsbaar voor microbiologische verontreiniging. Je kunt er dan geen verpakkingen voor de levensmiddelenindustrie meer van maken, terwijl die juist zestig procent van het gerecyclede karton gebruikt. 

hans koning 003.jpgFoto: Wilmie Geurtjens

Metaalertsen bevatten vaak rond de twintig procent metaal, metaalafval bijna honderd procent. Moet je die laatste dan kenmerken als een super-primaire grondstof?

In wezen zou je er op die manier naar moeten kijken, en het zeker niet als afvalstof zien. Wij zijn de circulaire economie in de praktijk. Daarom is de Einde-afvalstatus voor metalen zo belangrijk.

Is het druk bij het meldpunt metaaldiefstallen?

Veel te druk naar mijn smaak. Reden voor ons om mee te werken aan het opwerpen van drempels tegen metaaldiefstallen.

Heeft u het zelf ook druk?

Zoals bijna iedereen in deze branche. Je kunt dit werk niet doen zonder je er helemaal in te storten.

Meer weten over Metaal Recycling Federatie (MRF)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! februari 2014 (nummer 1)


Auteur: Wilmie Geurtjens