Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 03 juni 2009

Essent Milieu staat niet meer te koop

Essent heeft vandaag de verkoop van zijn milieudivisie beëindigd. Als reden noemt Essent dat op dit moment geen van de partijen kan voldoen aan de opgestelde criteria voor verkoop van Essent Milieu. Een overzicht van een verkoop met te hoge verwachtingen.

Belangrijkste criterium is dat de prijs die door de partijen werd geboden niet op het niveau kwam waarop Essent hem wilde hebben. Maar volgens Essentwoordvoerder Jeroen Brouwer speelden ook andere criteria een rol bij het afblazen van het verkoopproces. Dan gaat het bijvoorbeeld over de vraag of het kopende bedrijf wel een goed trackrecord heeft op het gebied van naleving van sociale en milieuregels en dat het de strategische ontwikkeling die voor Essent Milieu is neergezet voldoende wil onderschrijven. In dat licht zou een van de gegadigden kunnen zijn afgevallen vanwege nalevingsproblemen op de thuismarkt. Essent gaat echter niet in op mogelijke kopers, omdat met iedereen een vertrouwelijkheidsafspraak is gemaakt.
Belangrijkste reden voor beëindiging van het verkoopproces is de prijs. In september 2008, toen het verkoopproces informeel van start ging, was er meer dan voldoende belangstelling. Essent Milieu was het eerste grote bedrijf in de sector dat na de financiële crisis in de etalage werd gezet en werd derhalve als een testcase gezien. Ook toen al werd de gevraagde prijs van €1 miljard als ambitieus omschreven, terwijl vóór de zomer Essent ervan uitging er nog €1,5 miljard voor te kunnen krijgen. Toen de daadwerkelijke verkoop op 10 februari startte was het voor Essent zaak om zoveel mogelijk partijen bij de verkoop betrokken te houden. Daarmee zou de prijs toenemen. Om het door de financiële crisis geschonden private equity (PE) erbij te betrekken stelde de verkopende partij een kredietfaciliteit beschikbaar. Het krediet van iets meer dan de helft van het op te brengen bedrag kwam moeizaam tot stand en bleek in looptijd en renteniveau toch onvoldoende aantrekkelijk voor kopend PE.
Na de eerste ronde waren er nog voldoende partijen over, maar toen al was er reden voor zorg om de prijs. Essent-topman Boersma zei daarom bij de presentatie van de jaarcijfers onder andere dat Essent Milieu niet verkocht zou worden als de prijs niet goed was. Het mocht niet baten. Na de eerste ronde haakten steeds meer PE-partijen af. Bij de tweede ronde waren er nog vier of vijf over, maar daarvan haakten er ook steeds meer af tot er drie overbleven. En de prijs was volgens geruchten gezakt tot €800 miljoen. Vervolgens waren er nog twee en toen één daarvan vervolgens onder vuur kwam te liggen was het spel gespeeld.
Het bovenstaande scenario van de verkoop wordt niet bevestigd door Essent. Woordvoerder Jeroen Brouwer ontkent dat er te weinig partijen waren overgebleven om in een biedingsproces nog tot een goede prijs te komen.
Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. De aandeelhouders hebben met de verkoop ingestemd. Zij moeten nu met de directie een nieuwe strategie gaan uitzetten. Dat wordt een vreemde structuur. Het energiebedrijf Essent wordt in het derde kwartaal van dit jaar verkocht aan RWE. Essent Milieu werd verkocht omdat het niet bij de core business van RWE en vergelijkbare bedrijven hoorde. Dadelijk blijft er dus in het vierde kwartaal een Essent in Nederland over dat alleen bestaat uit Essent Milieu. Met de aandeelhouders wordt nu overlegd welke strategie voor de toekomst zal worden gevolgd. Jeroen Brouwer ontkent dat Essent Milieu door het afblazen van het verkoopproces schade zou hebben opgelopen. "Essent milieu is zeker geen aanschoten wild. Het is een financieel gezond bedrijf dat uitstekend op eigen benen kan staan." Er zijn verder nog deelnemingen in Twence en in Var die ook nog met de aandeelhouders worden besproken.