Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 14 maart 2014

Diftar werpt eerste vruchten af bij Avri

In de eerste maanden van 2014 hebben de inwoners van de Regio Rivierenland hun afval beduidend beter gescheiden.

Vanaf januari 2014 werkt Avri met het diftarsysteem, en dat werpt zijn vruchten af. Het afvalbedrijf heeft de inzamelcijfers van januari en februari 2014 vergeleken met de cijfers van dezelfde periode vorig jaar. Er werd 1,1 kton meer gft ingezameld, een stijging van zo'n 50 procent. Ook de hoeveelheid ingezameld plastic steeg, met 242 ton, oftewel ruim 60 procent. Ook bij andere afvalsoorten als papier en textiel was een stijging waar te nemen.

De hoeveelheid restafval daalde juist met 3 kton, een daling van 37 procent. Voordat het diftarsysteem werd ingevoerd, werd geschat dat dit de hoeveelheid restafval met 30 procent zou laten dalen. De cijfers betekenen dat de regio op koers ligt voor het doel om 65 procent van haar afval te hergebruiken.

Te kort

Avri noemt de eerste resultaten veelbelovend, maar wijst er wel op dat de twee maanden een te korte periode vormen om conclusies voor het hele jaar te trekken. Zo moet er rekening gehouden worden met seizoensinvloeden en het feit dat veel inwoners eind 2013 veel afval aanboden, zodat zij bij de eerste inzamelronde in 2014 geen restafval hoefden aan te bieden. Hoewel de meeste inwoners het afval goed aanbieden, worden er wel meer zakken naast de ondergrondse containers geplaatst. Avri controleert hier streng op en er zijn al verschillende overtreders beboet.