Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 17 maart 2014

Scope herziening Bref afvalbewerking vastgesteld

Vertegenwoordigers van lidstaten, brancheverenigingen, NGO's en de Europese Commissie hebben besloten bodemas en slakken niet op te nemen in de herziene Bref voor afvalbewerking.

Een rapport over de eerste bijeenkomst in november, dat vorige week verscheen, wijst erop dat deze residuen in een apart Bref-document afvalverbranding worden opgenomen. Daarmee wordt een voorstel van energie-uit-afval-koepelorganisatie Cewep gevolgd. Ook afvalstort en opslag van gevaarlijk afval vallen niet onder het Bref-document. Uit het nu verschenen rapport blijkt dat vliegassen en verwante residuen wel in het Bref-document worden opgenomen.

Bref-documenten lichten best beschikbare technieken toe die vervuiling door industriële activiteiten moeten terugdringen. De Bref afvalbewerking omvat de best beschikbare technieken voor verschillende vormen van afvalbewerking, zoals op- en overslag, ontvangst en anaerobe bewerking. Het huidige Bref-document afvalbewerking stamt uit 2006. De planning is dat het herziene document in het voorjaar van 2015 klaar is. Het proces van dataverzameling loopt nog tot eind juni.