Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 13 juni 2014

Enquête over sluiten van lokale kringlopen

Om de vraag vanuit de lokale overheden en het aanbod vanuit het Rijk op elkaar aan te sluiten, voert Rijkswaterstaat een enquête uit. De vragen zijn gericht op de mogelijkheden en de rol als overheid bij het sluiten van kringlopen.

Om duurzaam (her)gebruik te stimuleren, werkt het Rijk samen met andere overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan het programma ‘Van Afval Naar Grondstof’ (Vang). Het gezamenlijke doel is om meer duurzame producten op de markt te brengen, bewuster te consumeren én meer en beter te recyclen. Op lokaal en regionaal niveau is nog veel winst te halen door het sluiten van regionale en lokale kringlopen. Bijvoorbeeld door materialen die vrij komen bij het slopen van gebouwen te gebruiken bij nieuwbouw.

Ketensamenwerking

Het is in de praktijk nog geen vanzelfsprekendheid om op lokaal en regionaal niveau kringlopen te sluiten. Zo ontbreekt het nog vaak aan kennis, middelen en capaciteit om ketensamenwerking tussen overheden, bedrijven en lokale maatschappelijke initiatieven te organiseren. In 2015 en 2016 stelt het Ministerie van IenM middelen beschikbaar om onder andere overheden te ondersteunen bij het lokaal en regionaal sluiten van kringlopen en ketensamenwerking tussen overheden, bedrijven en andere lokale partners te stimuleren.

De enquête, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, staat open tot 11 juli 2014.