Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 31 maart 2022

Gemengde gevoelens over duurzaamheidsambities EC

Milieuorganisaties zijn blij met de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie in het kader van de Green Deal. Textielproducenten vinden de ambitie overweldigend.

De Europese Commissie presenteerde 30 maart een viertal voorstellen in het kader van de Europese Green Deal. Het gaat om de circulaire textielstrategie, een initiatief voor duurzame producten (het Sustainable Products Initiative), een herziening van de regelgeving voor bouwproducten en een voorstel waarmee consumenten betere keuzes kunnen maken in de groene transitie, en beter beschermd worden tegen de invloed van greenwashing.

Euratex, een branchevereniging van Europese textielproducenten, verwelkomt de nieuwe textielstrategie maar noemt de ambitie overweldigend. Een realistische implementatie is daarom van belang, vindt de organisatie. Samenwerking tussen overheden en bedrijven moet daarbij centraal staan. Een 'verkeerde' implementatie zou kunnen zorgen dat de Europese textielketen ineenstort onder de druk van beperkingen, eisen, kosten en een ongelijk speelveld. De juiste implementatie zou daarentegen een "model van succesvolle groene en digitale transformatie in de maakindustrie" kunnen vormen. 

Euratex is blij met de komst van een digitaal productpaspoort, dat de mogelijkheid geeft om elke schakel in de textielketen te verbeteren. De branchevereniging wil wel dat er bij de implementatie hiervan voldoende aandacht is voor het mkb en dat deze bedrijven goed ondersteund worden. 

EEB

Het Europees Milieubureau (EEB) is zoals gebruikelijk blij met de stappen die worden gezet maar ziet ook ruimte voor verbetering. Toch noemt de milieuorganisatie het pakket aan voorstellen een mogelijke game changer. Om die systeemverandering te realiseren moet het pakket wel meer 'tanden' krijgen. Zo wijst EEB erop dat mogelijkheden om meteen resultaten te boeken, zoals een direct verbod op het vernietigen van onverkochte goederen, niet benut zijn. Ook is er meer aandacht nodig voor sociale aspecten in het digitale productpaspoort. De vooruitgang op het gebied van bouwproducten noemt EEB verder 'timide' en achterblijvend bij de ambitie van de andere voorstellen.

"Het toepassen van de ecodesign-principes op een bredere set producten zal Europese emissies besparen en onze weerbaarheid vergroten, maar de daadwerkelijke implementatie van deze maatregelen is nog ver weg", zegt beleidsofficier Jean-Pierre Schweitzer van EEB.

Rreuse

Rreuse, een ngo die hergebruik wil stimuleren, noemt de voorstellen veelbelovend. Zo is de organisatie blij dat er ecodesign-eisen voor meer producten komen. Wat betreft uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor textiel is de reactie van Rreuse meer gemengd. De organisatie heeft zijn twijfels bij de effectiviteit van dit middel, maar vindt het wel goed dat de EC overweegt een deel van de tarieven die producenten zullen betalen te gebruiken voor maatregelen voor hergebruik en afvalpreventie. Rreuse pleit verder voor aparte doelstellingen voor hergebruik van textielproducten.