Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 23 augustus 2022

Vakbonden willen maximumtemperatuur voor werk in EU

Om werknemers te beschermen, moet er op Europees niveau een maximumtemperatuur worden afgesproken waarin nog gewerkt mag worden.

Volgens het Europees Verbond voor Vakverenigingen (Etuc) maakt "weer een zomer met dodelijke hittegolven" duidelijk dat Europa een maximale werktemperatuur nodig heeft om werknemers te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering. De vakbonden vragen de Europese Commissie om maatregelen te nemen. Aanleiding is de dood van twee werknemers in Spanje, die onwel werden door de hitte. Etuc wijst verder op het feit dat tijdens een hittegolf in Frankrijk in 2020 twaalf mensen overleden door werken in hoge temperaturen. Volgens de organisatie zullen zonder wettelijke grenzen aan veilige werktemperaturen dit soort sterfgevallen vaker voorkomen. Het risico op arbeidsongevallen groeit volgens Etuc met 5 tot 7 procent bij temperaturen boven de 30°C. Wanneer het kwik boven de 38°C komt, is de kans op ongevallen 10 tot 15 procent groter. 

Per lidstaat

Verschillende EU-lidstaten hebben al wel nationale wetgeving omtrent veilige werktemperaturen, maar niet allemaal. Bovendien variëren de nationale regels sterk. Zo mag in België zwaar fysiek werk alleen gedaan worden bij werktemperaturen van 22°C of minder, terwijl dat in Hongarije 27°C is. Montenegro kent zelfs een maximumtemperatuur van 36°C voor buitenwerk. Nederland kent geen wettelijke grenswaarden, maar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft als indicatie dat voor intensief lichamelijk werk een maximumtemperatuur van 26°C geldt, mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder die luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25°C.

"Het weer houdt zich niet aan landsgrenzen. Daarom hebben we Europa-brede wetgeving nodig over maximum werktemperaturen", zegt Claes-Mikael Ståhl van Etuc. "Politici kunnen het gevaar voor onze meest kwetsbare werknemers niet langer negeren vanuit hun kantoren met airco."

Hitteplannen

Ook deze week wordt het weer warm in Nederland. Bij eerdere hittegolven pasten afvalbedrijven in Nederland hun bedrijfsvoering aan en hanteerden ze hitteplannen. Zo werd afval al in de vroege ochtend ingezameld en sloten milieustraten eerder de deuren. Sommige bedrijven deelden ook water of zelfs ijsjes uit.