Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 08 december 2023

ILT: Hoogwaardig kunststof verdwijnt uit Europa

Het kunststofafval dat Nederland exporteert naar niet-Oesolanden, bestaat voor een groot deel - ruim 80 procent - uit kunststof van hoge kwaliteit.

In 2022 ging bijna 170 kton plastic afval van Nederland naar niet-Oeso-landen. Zo ging er 86 kton naar Indonesië, 35 kton naar Vietnam en 33 kton naar Maleisië. Voor ruim 80 procent bestaat dit geëxporteerde afval uit foliemateriaal, dat goed recyclebaar is en kunststof dat van hoge kwaliteit is. Van de bijna 4.800 controles op afvalstoffen die de Douane in 2022, in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft uitgevoerd, bestond 13 procent uit kunststofafval.

Daarnaast valt het de ILT op dat Nederland veel kunststofafval importeert en vervolgens exporteert. De totale import naar Nederland was in 2022 ruim 1 Mton plasticafval, vooral uit België en Duitsland. Voor die stromen is Nederland een doorvoerland. Een deel van dit kunststofafval blijft binnen de EU, maar ongeveer een kwart gaat naar landen buiten de EU.

Export uit EU

Niet alleen vanuit Nederland wordt kunststofafval naar landen buiten de EU geëxporteerd. Volgens de ILT exporteren EU-landen op grote schaal kunststofafval vanwege onvoldoende recyclingcapaciteit in eigen land of lage verwerkingskosten in bestemmingslanden. Met de export van dit kunststofafval verdwijnt een in potentie belangrijke secundaire grondstof uit de Europese economie.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Plastic Soup Foundation dat Nederland in 2021 van alle EU-lidstaten het meeste plasticafval naar niet-Oeso-landen exporteert. Die landen kunnen het plasticafval echter lang niet altijd verwerken. Ten opzichte van 2021 is de export van plasticafval ook weer gestegen: van 98 kton in 2021 naar bijna 170 kton in 2022.

Exportverbod

Met de herziening van de Europese verordening overbrenging afvalstoffen willen de Europese beleidsmakers de export van plasticafval naar niet-Oesolanden een halt toebrengen. Het exportverbod van plasticafval gaat naar verwachting over ruim 2,5 jaar in.