Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 02 april 2024

Vlaamse sorteerplicht bedrijven werkt onvoldoende

Bedrijven in Vlaanderen die onvoldoende materialen apart houden, gaan een boete krijgen. En dat kan flink oplopen.

Vlaanderen heeft een flinke ambitie om het restafval terug te dringen: 75 procent van het recyclebaar afval moet uit het restafval gehouden gaan worden. Dat geldt voor zowel huishoudens als bedrijven. In het recentste Lokaal Materialenplan (2023-2030) staat dat het restafval van bedrijven met 30 procent moet zijn verminder in 2030 ten opzichte van 2018. Maar uit sorteeranalyses blijkt dat bijna de helft van het afval in de restafvalcontainer selectief had ingezameld moeten worden.

Er is dus een sorteerplicht, maar die wordt nog niet goed nagevolgd. Daarom zet de Vlaamse regering nu in op extra handhaving van goede bronscheiding. Ze verwacht dat alleen al het bezoek van een handhaver een positief effect heeft. “Vaak is het bezoek van de handhaver en extra informatie over de sorteerplicht voldoende voor bedrijven om hun gedrag aan te passen. Vooral bij ketens of bedrijven met meerdere vestigingen is er een duidelijk positief effect waarbij één bezoek van een handhaver in één vestiging impact heeft op alle locaties”, zo verklaart Vlaams minister Zuhal Demir.

Bij een proces-verbaal zal nu ook een bestuurlijke boete worden uitgereikt. Daarmee hoopt de regering een snel en duidelijk signaal aan de overtreders te geven. Bij de ernstige feiten (ernstige sorteerfouten of hardnekkige foutsorteerders) kan dit oplopen tot ettelijke duizenden euro’s aan boetes.