Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 02 april 2024

Indaver neemt startup in afvalwaterbehandeling over

Inopsys, de spin-off van de KU Leuven voor ter plaatse zuiveren van industrieel afvalwater, komt in handen van Indaver.

Paul De Bruycker, CEO Indaver (links), en Steven De Laet, CEO InOpSys, bij de ondertekening van de overname op 28 maart.

Het Mechelse milieutechnologiebedrijf Inopsys ontwikkelt en beheert on-site oplossingen voor de behandeling van niet-recyclebaar water, oplosmiddelen en afvalstromen uit de farmaceutische en chemische industrie. Het gaat om water dat giftige organische stoffen als PFAS bevatten en ook waardevolle materialen zoals edelmetalen en oplosmiddelen. Inopsys zuivert het water en wint waardevolle componenten terug.

Belangrijk winstpunt van de technologie is dat het afvalwater niet getransporteerd hoeft te worden. Met mobiele units reinigt het bedrijf industrieel afvalwater ter plaatse en worden waardevolle componenten teruggewonnen. Voor Inopsys biedt de overname groeikansen. Steven De Laet, CEO Inopsys: "Om de groei van Inopsys voort te zetten, hebben we een sterke industriële partner nodig, goed geïnformeerd over de markt en toekomstige uitdagingen en in staat om commerciële ondersteuning te bieden. Door de krachten te bundelen met Indaver kan Inopsys zich nu meer focussen op het ontwikkelen van innovatieve en duurzame oplossingen om de uitdagingen van de industriële zijstroom aan te gaan. Ondersteund door de Indaver-organisatie kunnen wij onze activiteiten in Europa snel uitbreiden." Inopsys heeft al een dochteronderneming in Bazel, van waaruit het de DACH-regio bedient.

Voor Indaver is de overname een uitbreiding van haar oplossingen voor de industrie. Enerzijds recycleert Indaver op industriële schaal edelmetalen uit grote volumes vloeistoffen via haar Inda-MP-fabriek in Antwerpen. Dankzij de integratie van Inopsys wordt deze dienst nu ook op de site van de klant aangeboden. Aan de andere kant zal Indaver kunnen rekenen op de specifieke expertise van Inopsys-medewerkers op het vlak van complexe industriële afvalwaterzuiveringstechnieken. Daarnaast vindt Indaver dat de overname haar maatschappelijke relevantie bevordert. “Mondiale watertekorten, industriële lozingen van microverontreinigingen en steeds strengere lozingslimieten die door de daaruit voortvloeiende regelgeving worden opgelegd, maken het urgent om behandeld water te hergebruiken en waardevolle materialen terug te winnen. Secundaire stromen worden dus niet langer beschouwd als afval, maar als een product dat een nieuw leven verdient”, laat het bedrijf weten.