Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 02 mei 2024

Eerste fabriek voor biologische pet-recycling in de steigers

Carbios is begonnen met de bouw van een fabriek voor de biologische recycling van pet. De Franse president Emmanuel Macron is nu al trots op het circulaire vlaggenschip.

Ook voor de Franse president Emmanuel Macron is de fabriek die in Longlaville moet verrijzen niet zomaar een recyclinginstallatie.
Foto: Quirinale.it

In Longlaville, op de Franse grens met Luxemburg en België, moet de komende maanden een installatie verrijzen die pet afbreekt via enzymatische depolymerisatie. Carbios, de ontwikkelaar van de disruptieve recyclingtechnologie, wil er vanaf 2026 jaarlijks tot 50 kton pet-afval recyclen tot grondstof van virgin-kwaliteit. Dat is het equivalent van 2 miljard petflessen, 2,5 miljard pettrays of 300 miljoen polyester t-shirts.

Carbios claimt dat pet met de recyclingtechnologie van het bedrijf niet langer gemaakt hoeft te worden van olie, maar is te produceren met pet-afval. Meerlaagse, gekleurde en ondoorzichtige pettrays en polyester textielproducten die nu nauwelijks nog worden gerecycled, kunnen straks in Longlaville wel weer van waarde worden dankzij de technologie.

In Frankrijk is het project nu al opgepijpt tot nationaal vlaggenschip van de circulaire economie. “Nu regeringen in Ottowa onderhandelen over een internationaal verdrag tegen plasticvervuiling, is de opening van de biorecyclingfabriek van Carbios bijzonder belangrijk”, stelt de Franse president Emmanuel Macron eerder deze week. “Het illustreert de inzet van Frankrijk voor de ecologische transitie en toont ons vermogen om uitdagingen om te zetten in kansen voor een duurzamere toekomst. Deze fabriek, een wereldprimeur, belichaamt Franse innovatie op het gebied van oplossingen voor complexe milieu-uitdagingen én biedt een duurzame oplossing voor een toekomst waarin plastic en textielafval worden omgezet in waardevolle grondstoffen voor een echte circulaire economie.”

Ambities Indorama

Om ’s werelds eerste fabriek voor biologische pet-recycling te kunnen bouwen, sloeg Carbios vorig jaar de handen ineen met chemiebedrijf Indorama. De bedrijven tekenden toen een memorandum of understanding waarmee ze afspraken een joint venture op te richten met als doel om dus 50 kton pet-afval per jaar te gaan recyclen via enzymatisch polymerisatie. Indorama toonde zich bereid liefst 110 miljoen euro te mobiliseren voor de samenwerking.

Het project is onderdeel van Indorama’s ambitie om een wereldwijd leidend duurzaam chemisch bedrijf te zijn. In dit kader wil het bedrijf 1,5 miljard euro investeren in het uitbreiden van zijn recyclingcapaciteit. In 2025 wil Indorama 50 miljard petflessen kunnen recyclen, en in 2030 100 miljard petflessen.