Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 27 januari 2015

Recycling Noord-Ierland stagneert

Voor het eerst sinds 2009 blijft groei achterwege in de Noord-Ierse recyclingcijfers. Het milieuministerie vreest de invloed van afvalverbranding.

Nieuwe kwartaalcijfers van het milieuministerie laten zien dat er minder huishoudelijk afval wordt gestort in Noord-Ierland. De recycling neemt echter niet toe. Dat betekent dat de daling in stortcijfers vooral komt door meer afvalverbranding.

"Het is goed om te zien dat Noord-Ierland haar recyclingcijfer heeft weten vast te houden, maar de vertraagde groei baart mij wel zorgen", laat de Ierse milieuminister Mark Durkan weten. Het ministerie voegt daaraan toe dat verbranden weliswaar beter is dan storten, maar dat uiteindelijk "grondstoffen die gerecycled kunnen worden nog in rook opgaan."

Cijfers

De recycling en compostering van huishoudelijk afval bleef tussen juli en september 2014 stabiel op 45,6 procent - net zoveel als in dezelfde periode in 2013. Het ging om 21 procent recycling en 24,6 procent compostering. De hoeveelheid gestort afval daalde wel met 13,9 procent tot 85.511 ton. Daarmee werd 39,9 procent van het huisvuil gestort, 6,9 procentpunt minder dan in het derde kwartaal van 2013. De totale hoeveelheid huishoudelijk afval die werd geproduceerd steeg met 0,9 procent naar 221.794 ton.