Categorie: Producten | Gepubliceerd: 12 december 2023

Nieuwe Kamerfracties bezorgd over zwakkere verpakkingsambities

In de aanloop naar de EU-Milieuraad van 18 december maken verschillende fracties in de Tweede Kamer zich zorgen over het ambitieniveau in de nieuwe verordening over verpakkingen en verpakkingsafval.

De EU-lidstaten zijn verdeeld over het ambitieniveau van de Verpakkingsverordening en dat verontust verschillende Kamerfracties.
Foto: AfvalOnline

Afgelopen week schreef demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) nog aan de Tweede Kamer dat Nederland vreest voor flink lagere ambities in de verordening. Hoewel er een groep EU-lidstaten is die tijdens de Milieuraad zal pleiten voor ambitieuze doelen, ziet ze dat daar tegenover ook veel lidstaten staan die de doelstellingen nu al te ambitieus vinden en graag zo veel mogelijk uitzonderingen zien. Het gaat dan met name over ambities op het gebied van de hergebruikdoelstellingen en het invoeren van restricties op overbodige verpakkingen. 

De VVD, NSC en D66 hebben in een schriftelijk overleg van vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat hun zorgen kenbaar gemaakt over de verwatering van de ambitie in de Verpakkingsverordening. De fracties steunen de Nederlandse inzet op ambitieuze doelen. Voorsorterend op een verordening met een afgezwakte ambities vragen ze de staatssecretaris alledrie wat dit zou kunnen betekenen voor een circulair koploper in Nederland.

In het overleg vraagt de VVD ook naar hoe de motie Dijk (voor afschaffing van de ‘plastictaks’ op wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen) zich verhoudt tot de Verpakkingsverordening en hoe de staatssecretaris hiermee omgaat. Verder zijn de liberalen geïnteresseerd in hoe zij de lasten die voortvloeien uit de verordening proportioneel denkt te houden voor het mkb. NSC vraagt nog wat de relatie is tussen de verordening en het Nederlandse statiegeldsysteem. In hoeverre beperken Europese bepalingen de mogelijkheden van dat systeem?

Tegenstem

De PvdD zeilt in het schriftelijk overleg het scherpst aan de wind als het om de ambitie in de verordening gaat. De partij stelt dat ze ervanuit gaat dat Nederland resoluut tegenstemt als er een afgezwakte compromistekst op tafel komt in de Milieuraad. Ook hoopt de fractie dat Nederland in de laatste raad onder Spaans voorzitterschap wil uitspreken dat de invloed van rijke industrielobby echt problematisch is. Heijnen zou zelfs moeten pleiten voor onderzoek om die invloed te beperken. 

Naar verwachting reageert staatssecretaris Heijnen in de loop van deze week op de vragen van de nieuwe Tweede Kamerfracties.