Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 23636 items gevonden.

Sorteren op  

'Afval uit verloren containers wordt ongescheiden verbrand'

Afbeelding 020.jpg

Het aangespoelde afval uit de overboord geslagen containers van de MSC Zoe wordt verbrand in de Rec in Harlingen. De Friese Statenfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten ervoor dit afval eerst te scheiden en het piepschuim niet in Harlingen te verbranden.

Ook Rotterdam wil ja/ja-sticker invoeren

ja-ja-sticker.jpg

Het college van Rotterdam wil per 1 januari 2020 de ja/ja-sticker invoeren in de stad. Inwoners ontvangen dan alleen nog ongeadresseerde reclame als ze daar expliciet toestemming voor geven.

TU Delft ontwikkelt 'keuken voor het leven'

TU Delft circulaire keuken.jpg

Aan de TU Delft is een prototype van een circulaire keuken ontwikkeld. Volgens de universiteit kan deze “bijna oneindig worden vernieuwd”. Dit betekent minder afval en minder milieubelasting.

Project van start over hergebruik harde plastics

Fotolia_143003325_S.jpg

Hard plastic belandt nog te vaak in verbrandingsovens. De gemeente Zwolle wil daar veranderingen in brengen en gaat met inwoners onderzoeken wat er nog van deze plastics kan worden gemaakt.

'Veel Nederlanders onbekend met circulaire economie'

ABN Amro infographic circulaire economie.jpg

75 procent van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van de circulaire economie. Slechts 9 procent zegt precies te weten wat deze term inhoudt.

Britse Dragons' Den gelooft in meubels uit zwerfplastic

Fotolia_93353527_S.jpg

Ondernemer Robert Milder van Van de Sant Innovations uit Emmen heeft de jury van het Britse tv-programma Dragons' Den ervan weten te overtuigen te investeren in meubels uit zwerfplastic.

Consensus over eerste Europese normen voor circulaire economie

NEN 2.jpg

Meer dan 400 experts, tientallen Europese normcommissies en brancheorganisaties zijn het eens geworden over twee nieuwe normen voor het efficiënt en circulair omgaan met materialen van producten die vallen onder de Ecodesign-richtlijn voor energie gerelateerde producten.

Groen & Grond Combinatie actief op tweede locatie

Fotolia_292069_S.jpg

De Groen & Grond Combinatie heeft begin januari een nieuwe vestiging op locatie Wieringermeer van Afvalzorg in Middenmeer geopend.

Op zoek naar kansen op Pollutec

Pollutec2018 foto Gobu1.jpg

Met ruim veertig bedrijven was Nederland dit jaar behoorlijk vertegenwoordigd op de Franse milieuvakbeurs Pollutec. Dertien bedrijven kozen ervoor om aan te sluiten bij het Holland Paviljoen. “Nederland staat er internationaal op afvalgebied toch goed op. Daar liften we hopelijk op mee”, zegt Benedicte Couckuyt van Hermion.

Multinationals bouwen mee aan afvalinfrastructuren

Fotolia_125820453_S.jpg

De internationale alliantie van chemiebedrijven, producenten, verpakkers, retailers en recyclers die wereldwijd problemen met plasticafval het hoofd wil bieden, gaat lokale overheden helpen met het opzetten van afvalmanagementsystemen.

BinBang wil gemeenten helpen in strijd tegen restafval

BinBang.jpg

Startup BinBang, die afvalscheiding makkelijk maakt met modulaire afvalbakken en een feedback- en beloningssysteem, biedt haar producten en diensten voortaan aan bij gemeenten.

HVC: West-Friese DVO "dringend aan vervanging toe"

HVC persfoto inzameling.jpg

Ook HVC wil de dienstverleningsovereenkomst (DVO) met de West-Friese gemeenten graag vernieuwen. Op de kritiek op de uit die DVO voortvloeiende tarieven gaat het bedrijf niet in.

Staatssecretaris te strikt met dwangsommen

Fotolia_201848116_S.jpg

De staatssecretaris van IenW is te streng geweest met het opleggen van dwangsommen aan een bedrijf dat afvalstoffen exporteert.

Drinkwaterbedrijven leveren onthardingskalk voor cosmetica

Wasserhahn.jpg

Onthardingskalk uit de drinkwaterproductie wordt met succes ingezet als belangrijk ingrediënt van een circulaire face scrub van het merk Naïf. Dat meldt het shared service center van de Nederlandse drinkwaterbedrijven AquaMinerals.

Renewi maakt eigen rolcontainers circulair

Renewi Circulaire Rolcontainers.jpg

De nieuwe blauwe rolcontainers die Renewi inzet om afval mee op te halen, zijn volledig circulair en gemaakt van zelf ingezameld kunststof.

'Gemeenten op goede weg met asbestdakenverbod'

Fotolia_48282820_M.jpg

De meeste gemeenten zijn op de hoogte van het asbestdakenverbod dat in 2024 van kracht moet worden. Meer dan 40 procent van de gemeenten heeft er al over gecommuniceerd richting inwoners.

Nog ruim 50 containers MSC Zoe kwijt

container-2437260_1280.jpg

Van de 291 overboord geslagen containers van de MSC Zoe, zijn er tot nu toe 238 gelokaliseerd. Onder de nog niet gevonden containers zijn ook twee containers met gevaarlijke stoffen.

Steun voor overheden bij circulair inkopen

Fotolia_86198256_S.jpg

Tijdens de Week van de Circulaire Economie heeft de Rijksoverheid bekendgemaakt hoe zij in 2019 kansrijke inkoopprojecten met veel mogelijkheden tot CO2- en grondstoffenbesparing wil ondersteunen.

"Circulaire economie in één land heeft geen zin"

Supporting GRF.jpg

Samenwerking, van elkaars successen en fouten leren, kennis uitwisselen en een gezonde onderlinge competitie. Dat waren belangrijke aspecten van de Noords-Nederlandse circulaire economie-bijeenkomst. Partijen uit de Nederlandse en Zweedse recyclingsector verbonden zich er aan de Global Recycling Foundation.

Kritiek op 'te hoge tarieven' HVC

Windmolen Kralingseveer HVC persfoto.jpg

De gemeenteraden van de West-Friese gemeenten hebben te weinig invloed op de tarieven van HVC. Daarmee kan de afvalstoffenheffing hoger uitvallen dan nodig.