Artikelen


Er zijn 1848 items gevonden.

Sorteren op  

Cirwinn sluit lokaal grondstoffenketens

455050A2.JPG

Almere wil in 2022 een stad zonder afval zijn. Cirwinn, voorheen Recyclingmaatschappij Vijfhoek, gaat daarbij helpen. Op een terrein van 7 hectare in het noorden van de gemeente werkt het bedrijf met zijn aandeelhouders aan circulaire oplossingen voor afval uit de regio. Vestigingsmanager Dick Schreuder: “Het slepen met afval willen we zoveel mogelijk beperken.”

Afvalpreventie vooral op papier een topprioriteit

16302958_s.jpg

Op de 40e verjaardag van de Ladder van Lansink moest de naamgever van de ladder constateren dat er in Nederland veel te weinig terecht is gekomen van preventief afvalbeleid. Recycling Netwerk wil daar verandering in brengen.

Kort geding EEW tegen 'disproportionele' Avu-aanbesteding

Rechtbank Utrecht.jpg

Is de aanbesteding van de verwerking van gft en restafval van de gemeenschappelijke regeling Afval Verwijdering Utrecht (Avu) rechtmatig? Tijdens het kort geding voor de voorzieningenrechter in Utrecht bleek dat EEW Energy from Waste deze aanbesteding buiten proporties vindt. Avu is juist van mening dat EEW heeft zitten slapen.

Grondstof of afval blijft een kwestie

Winnie Sorgdrager 2 - Copyright Marjolijn Evertse.jpg

Voor de circulaire economie is veel draagvlak, maar het schiet niet op. Dat concludeert de Taskforce Herijking Afvalstoffen in het rapport 'Grondstof of afval'. De reactie van staatssecretaris Van Veldhoven was tamelijk lauw. Volgens voorzitter Winnie Sorgdrager heeft het tijd nodig. Haar boodschap: “Werk samen en maak onderscheid in afvalstromen. Dan kom je een heel eind.”

Multifunctioneel inzamelvoertuig heeft de toekomst

PICT6797.JPG

Anno 2019 bepaalt de zijlader in veel gemeenten het straatbeeld bij de inzameling van huishoudelijk afval. Dat was aan het eind van de vorige eeuw wel anders, toen er nog hoofdzakelijk achterladers rondreden. Ook voertuigen met een autolaadkraan voor het lossen van (ondergrondse) containers, worden in toenemende mate gespot. Welke trends hebben invloed op het laden van afval in een voertuig? En welke innovaties komen tegemoet aan de wensen van de markt?

“Vorm van gemeentelijke bedrijven heeft zich bewezen”

22.jpg

Terwijl gemeenten hard werken om de Vang-doelstellingen te halen, wil Henk Knip meer aandacht voor de kwaliteit van het afval. “Door verantwoorde ontwerpen en duidelijke communicatie wat in welke afvalbak moet, kunnen producenten veel meer bijdragen aan het verminderen van problemen in de afvalketen.” Aan het eind van dit jaar stopt hij als algemeen directeur, na ruim achttien jaar Circulus, Berkel-Milieu en Circulus-Berkel te hebben geleid.

Tweede Kamer laat plannen voor importheffing ongemoeid

container-ship-596083_1280.jpg

Tenzij de Eerste Kamer er een stokje voor steekt, zal Nederland in 2020 een importheffing voor buitenlands afval invoeren. De Tweede Kamer heeft ondanks enkele kritische geluiden uiteindelijk ingestemd met het Belastingplan.

De aanvoerders van 2019

Podium.jpg

In de laatste maand van het jaar zijn het doorgaans de eindejaarslijsten van radiostations die de mensen bezighouden. Of het 'woord van 2019'. Of het beste boek. De lijst met beroemdheden die zijn overleden in dat jaar doet het wonderbaarlijk genoeg ook altijd goed. Net als de slechtste slogans. De redactie van Vakblad Afval!/AfvalOnline besloot dat ze dit jaar niet kon achterblijven en legde haar lezers drie vragen voor om haar eigen lijsten mee op te stellen.

De energiebesparende krachtbundel

V_Press_860_Gesamt_51.jpg

De verticale balenpers HSM V-Press 860 plus is met een perskracht van 548 kN en geruisarme energiebesparende technologie de economische en milieuvriendelijke oplossing voor het verwerken van restmaterialen.

Fossielvrij rijden op afval

Tankstation_Neste.jpg

Hergebruik is de meest milieu- en klimaatvriendelijke manier om met afval om te gaan. Het geeft minder verspilling en CO2-uitstoot dan verbranding. Maar het kan nóg beter. Namelijk de circulaire weg zèlf fossielvrij afleggen met Neste MY Renewable Diesel: een direct te gebruiken brandstof die hoofdzakelijk is gewonnen uit... afval! Het resultaat: een CO2-reductie tot 90 procent.

Bollegraaf gelooft niet in verspilling

Jayplas.jpg

Bollegraaf Recycling Solutions richt zich op het sorteren van afval, wat uw afvalstroom ook is. Dankzij ruim 58 jaar ervaring ontwikkelt het bedrijf voor de industrie geavanceerde en winstgevende sorteer- en recyclingsystemen en -oplossingen voor single stream, e-waste, huishoudelijk afvalverwerking, bouw- en sloopafval, plasticrecycling en energy-from-wasteoplossingen.

EU-stoffendatabase leidt tot grote administratieve lasten

folder-4119674_1920 credit vargazs Pixabay.jpg

De Nederlandse overheid gaat een aantal verplichtingen uit de gewijzigde Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen in de Nederlandse wet doorvoeren. Zo komt er een meldplicht voor bedrijven voor een nieuwe EU-database met zeer risicovolle stoffen (SVHC) in producten en productonderdelen. “Deze plicht is doorgeslagen”, vinden brancheorganisaties FME en RAI Vereniging.

Meer overtreders dan overtredingen ...

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Onder het mom van 'dubbel genaaid houdt beter' is bevoegd gezag steeds vaker geneigd om een last onder dwangsom of bestuursdwang meerdere malen aan verschillende (rechts)personen op te leggen. Dat leidt ook tot veel beroepszaken.

En nu de opbrengst

paul van der linde 2018.jpg

Twee edities geleden kondigde ik haar al aan: de conferentie 'Hoe voorkomen we afvalbranden?' Nu die geweest is, kan ik de balans opmaken. Conclusie: we zijn nog ver verwijderd van de optimale oplossingen, maar de start is veelbelovend. Er is een wil, dus moet er ook een weg zijn.

“Make pvc sexy again”

Uitsnede Besstrade.jpg

De mondiale handel in pvc kent weinig geheimen voor Besstrade-directeur Ivo Besselsen. Met bijna 45 jaar ervaring in de handel weet hij precies wie erom verlegen zit en wie er vanaf wil. Uit het verbinden van vraag en aanbod halen hij en zijn zakenpartner Huib van Gulik hun plezier. “Pvc is een prachtig materiaal. Een kat heeft negen levens, dit materiaal wel honderd.”

Nieuwe Europese regels voor minder scheepsafval op zee

Bek en Verbrug in actie.JPG

Een derde van al het afval in zee is door schepen overboord gegooid. Niet verwonderlijk dat de EU daar zo snel mogelijk een einde aan wil maken. Dankzij nieuwe regels kunnen schippers voor een vast bedrag al hun afval afgeven in een Europese haven. “Dit is een goede stap, maar het gaat om de handhaving.”

Door de ogen van ... Gert Jan Bennink

DDOV-Bennink-ogen.jpg

Gert Jan Bennink, Hoofd verkoop EEW Energy from Waste, Delfzijl

Circulaire economie in de provincie

friesland biosintrum.jpg

De regio is bij uitstek de plek waar het moet gebeuren met de circulaire economie. Provincies zien het vooral als hun taak om aan te haken bij het bedrijfsleven, iedereen bewust te maken en de boel te stroomlijnen. Langzamerhand wordt scherper waar ze het verschil kunnen maken.

Verplicht materialenpaspoort vooralsnog toekomstmuziek

16695304_m.jpg

Zoals de voedingsmiddelenindustrie verplicht is inzicht te geven in de ingrediënten van haar producten, zo moet de bouw inzicht geven in welke materialen er worden toegepast in gebouwen. Er is wat voor te zeggen, maar zo ver lijkt het nog lang niet.

Stelen van de milieustraat

mobiele cameraunit ZRD.jpg

Soms incidenteel, soms dagelijkse praktijk. Op de milieustraat verdwijnen regelmatig producten en materialen. Meestal door inbrekers, maar soms ook door eigen medewerkers. Dat betekent niet alleen een aanzienlijke schadepost en minder inkomsten voor het bedrijf, maar ook het milieu, het vertrouwen van het publiek en de integriteit zijn in het geding.