Artikelen


Er zijn 2121 items gevonden.

Sorteren op  

Voormalige groothandel richt zich nu op recycling

Heathland Simon van der Heijden Nikolaj Garnitsch.JPG

De importrestricties op afval van diverse Aziatische landen hebben ertoe geleid dat Heathland haar werkzaamheden moest veranderen. Waar het bedrijf voorheen plasticafval naar China transporteerde, gaat de aandacht inmiddels naar het recyclen van thermoplastische kunststoffen. Met dank aan een Amerikaanse multinational.

Always look on the bright side of life

paul van der linde 2018.jpg

Ik waarschuw u alvast. Dit is een column met vervelende inhoud. Ik ben van nature positief ingesteld en zoek, als het even tegenzit, altijd naar een vrolijke uitweg. Maar het kost me de laatste tijd steeds meer moeite de bright side of life te zien. U ook?

'Duurzaamheid heeft nog geen duidelijke plek in het onderwijs'

41059421_m.jpg

Duurzaamheid en circulariteit moeten beter worden geïntegreerd in het onderwijs, vindt de Europese Commissie. Maar in hoeverre besteedt het onderwijs hier op dit moment al aandacht aan? En hoe kan dit beter?

Artificial intelligence in de vuilniswagen

Smart trucks Renewi België - AI Trucks LR.jpg

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker gebruikt in de wereld van recycling. Zo voorziet Renewi in België vuilniswagens inmiddels van AI-camera's die ingezamelde materialen kunnen herkennen. Is dit een opmaat naar meer artificial intelligence in afvalbeheer?

Door de ogen van ... Bas Stoffels

DSC_2622 (002).JPG

Bas Stoffels, directeur Knapzak Benelux BV, Goirle

Het probleem van de peuk

147388613_m.jpg

Peuken op straat zijn een hardnekkig probleem, maar wat is eraan te doen? De tabaksindustrie wordt via de Europese Richtlijn wegwerpplastics verantwoordelijk voor de opruimkosten en werkt aan plasticvrije alternatieven. Milieuorganisaties en artsen zien echter liever een verbod op de sigarettenfilter. “Het is een zinloze toevoeging.”

EC wil van duurzame producten norm maken

s-o-c-i-a-l-c-u-t-RzA6DUaiTl4-unsplash.jpg

Kleding en ander textiel, bouwproducten en eigenlijk zo veel mogelijk andere producten: ze moeten van de Europese Commissie allemaal duurzamer geproduceerd worden, langer meegaan en beter te repareren zijn.

Versnelling nodig voor realisatie Nederlandse groengasambitie

Pellets - biokolen (002).jpg

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat Nederland in 2030 2 miljard kubieke meter groengas moet produceren. Drie jaar na het sluiten van het akkoord blijft de jaarproductie echter steken op ruim 200 miljoen kuub groengas. Om de groengasambitie alsnog waar te maken, is exponentiële groei nodig, waarschuwen Perpetual Next en Gasunie.

Tag-truc kost wegbeheerders tonnen

IMG_5445.jpg

Teerhoudend asfalt dat volgens Nederlands beleid thermisch gereinigd moet worden, zou nog altijd weglekken naar het buitenland. Het probleem: kennishiaten bij de overheid. Tegelijkertijd groeit de vraag naar thermische reiniging van dit gevaarlijk afval uit het buitenland. Voor Recycling Kombinatie Reko aanleiding om fors te investeren in een nieuwe verwerkingsinstallatie.

Nieuwe rol voor afvalbedrijf van de toekomst?

Fotolia_125460495_S.jpg

De veranderende wetgeving heeft de afgelopen 25 jaar veel invloed gehad op de private afvalsector, die zich hierop heeft moeten aanpassen. Om in een komende circulaire economie actief te kunnen blijven, moeten afvalbedrijven steeds meer investeren in nieuwe recyclingtechnieken. Maar, er lonkt ook een nieuwe rol.

Overname AEB door AVR verder onder de loep

AEB-exterieur%2008-08-2020%200843.jpg

De Autoriteit Consument & Markt gaat de geplande overname van AEB door AVR verder onderzoeken. De vrees bestaat dat de overname leidt tot hogere tarieven voor afvalverwerking. Private marktpartijen zien juist voordelen in de verdere privatisering van de verwerkingsmarkt.

Verwerkingscapaciteit, recycling en warmtenet voor industrie

Haven van Antwerpen _TOMD8759 resize.jpg

De grootindustrie wil absolute zekerheid over de verwerking van hun afval. Die continuïteit is cruciaal om de productie te vrijwaren. In crisistijd is verwerkingscapaciteit schaars en dus blijft Indaver investeren in nieuwe installaties en in technologieën voor afvalverwerking en hoogwaardige recycling. Daarnaast speelt het afvalbedrijf in de - onder druk staande - energietoelevering een cruciale rol in een nieuw warmtenetwerk voor de industrie.

Brandschade door broei voorkomen met AI

2N5A9702 - Kopie.jpg

Een straatbeeld vol zelfrijdende auto's mag dan nog toekomstmuziek zijn, artificial intelligence (AI) is allang overal te vinden. Ook de Rising Early Detection (RED) van Kooi heeft AI en die technologie ontwikkelt het bedrijf steeds verder door.

Asfalt over de grens

veldhoven-fc.jpg

Moeten bij het importeren van een oranje-lijst afvalstroom in de kennisgeving specifieke inrichtingen genoemd worden die deelfracties van die afvalstroom afnemen? Of gaat dat te ver? De voorzieningenrechter van de Raad van State zet er in ieder geval vraagtekens bij.

Met een 10 de bouwplaats op

paul van der linde 2018.jpg

Afvalinzamelaars komen overal waar afval vrijkomt. En omdat bouw- en sloopafval één van de grootste afvalstromen is, wordt er dus ook regelmatig een bouwplaats opgereden om een afvalcontainer te plaatsen of op te pikken. Een plaats waar veel ongevallen plaatsvinden, dus ook voor de afvalchauffeur is het opletten geblazen.

Afvalbranche kwetsbaar voor cyberaanval

110102621_m.jpg

De afvalbranche is een essentiële dienst die kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Dat zegt cybersecuritydeskundige Dave Maasland. De sector heeft volgens hem een aantal kenmerken waardoor bedrijven zich extra bewust moeten zijn van het risico. “Maar er zijn genoeg mogelijkheden om je hiertegen te verweren.”

Een circulaire keten voor fietsbanden: reëel of utopie?

IMG_0904 binnenbanden voor recycling.JPG

Fietsen is goed voor mens en milieu. De manier waarop we in Nederland met versleten fietsbanden omgaan, is dat niet. Op enkele duurzame initiatieven voor hergebruik na, verdwijnt het gros nog altijd in de verbrandingsovens.

Door de ogen van ... Natascha Spanbroek

Natascha-2.jpg

Natascha Spanbroek, coördinator onderzoeksprogramma Circulaire Economie, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven

Synergie tussen sorteren en Subcoal

4.2.1.2.5 Plant picture 5 (1).jpg

Familiebedrijf N+P Group wil groeien. Van nichespeler naar een bedrijf met minstens vijftien installaties door heel Europa. Desnoods van de grond af opgebouwd, maar de snelle groei komt vooralsnog vooral uit overnames.

Van handelaar naar recycler én regisseur

Huib.jpg

Het voormalige Besstrade, dat de afgelopen decennia over de hele wereld partijen pvc verhandelde, legt zich meer en meer toe op het zélf recyclen van dit 'magische materiaal'. Directeur Huib van Gulik: “Producenten willen hun grondstoffen terug. Wij gaan ze daarbij helpen.”

  │   Vorige   1  2  3  5  10  29  107  │   Volgende