Artikelen


Er zijn 2157 items gevonden.

Sorteren op  

Datagedreven werken

061422 Clever _55371.jpg

Clever Consultancy helpt afvalbedrijven datagedreven te werken, zodat ze hun bedrijfsvoering uiteindelijk nóg efficiënter kunnen uitvoeren.

“Nederland is een bakermat van innovatie”

Cover_Lancering van de AMCS Vision AI innovatie.jpg

De AMCS Group is actief in 22 landen, van Australië tot Denemarken, maar Nederland blijft een zeer belangrijke markt voor het softwarebedrijf. En niet alleen omdat AMCS er veel klanten heeft.

Chroom-6 voor het voetlicht

veldhoven-fc.jpg

In een kort geding over chroom-6 deed de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag afgelopen 5 juli 2022 een uitspraak. Een recyclingbedrijf dat met chroom-6 verontreinigd schroot verwerkt, had het geding aangespannen. Waar ging het over?

Reclame moet verboden worden

paul van der linde 2018.jpg

De slimme marketeer is voor menig bedrijf de reden van bestaansrecht. Het gaat er niet om of jouw product echt nodig is of wellicht milieuvervuilend. De marketeer zorgt ervoor, met gerichte reclame en steeds vaker met een groengewassen sausje, dat het gekocht wordt.

Met plasticafval bouwen aan 'Tesla onder woningen'

Bram Peters en Stefan Schoegje Save Plastics.JPG

“Bouw iets wat mensen snappen.” Zo luidde het advies dat Bram Peters, directeur van Save Plastics, kreeg van zijn vrouw Marlous. Daarop besloot hij hun eigen woning te maken van onder meer gerecycled laagwaardig plasticafval. En als het aan hem ligt, is dit pas het begin.

Wetenschap verdeeld over plasticrecycling met 'beestjes'

127986506_m.jpg

Eens in de zoveel tijd duikt het weer op in de media: plasticrecycling door middel van micro-organismen zoals wormen, larven en bacteriën, of door enzymen. Toch is van een doorbraak in de vorm van een full-scale installatie nog geen sprake. Waarom niet? We legden deze vraag voor aan enkele wetenschappers in dit vakgebied.

Door de ogen van ... Elisah Pals

Elisah_DSC3757-2.jpg

Elisah Pals, Initiatiefnemer Zero Waste Nederland, Breda

Grondstoffen en CO2 op de bon

104571646_m.jpg

Nederlanders gebruiken meer grondstoffen en stoten meer koolstofdioxide uit dan goed is voor de aarde, maar wie voelt zich daar werkelijk verantwoordelijk voor? Met grondstoffen- en koolstofbudgetten kan de overheid bedrijven en burgers met de neus op de feiten drukken. “We leven nu als keizers en koningen, maar dat is niet houdbaar.”

'VTH-stelsel moet op de schop'

DSCN0037.JPG

Het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-stelsel) in Nederland is aan verbetering toe. Vorig jaar verschenen er twee vernietigende rapporten over de aanpak van milieucriminaliteit: van de commissie-Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer. Vooralsnog is er echter niets mee gebeurd, onder andere door de langdurige demissionaire status van het kabinet. Wat gaat er mis volgens de afvalbedrijven en wat is de oplossing?

Naar minder arbeidsongevallen in de afvalsector

Fotolia_89740234_S.jpg

In de afvalsector doen zich jaar op jaar relatief gezien de meeste ernstige arbeidsongevallen voor. Ook dit jaar bleek dit weer uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zijn er extra maatregelen nodig om tot minder ernstige ongevallen in deze sector te komen?

Jaarlijks 72 miljoen euro naar duurzaamheid

52371624396_74fec75ed8_o.jpg

In de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is 72 miljoen euro gereserveerd voor duurzaamheid. Voor de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving is 18 miljoen euro beschikbaar.

Vakbeurs Recycling focust op sloopafval- en kunststofrecycling

Vakbeurs recycling_collage.jpg

Op 15, 16 en 17 november 2022 vindt het vakevenement voor de afval- en recyclingsector plaats in Evenementenhal Gorinchem. Vakbeurs Recycling vormt een platform waar vraag en aanbod samenkomen op het gebied van recyclingtechniek en afvalmanagement.

Afvalsector heeft ICT nodig bij volgende stap(pen)

Omrin Afvalapp afvallabel.jpg

In de afgelopen 25 jaar heeft ICT de afvalsector flink geprofessionaliseerd. En er komt nog veel meer aan, verwachten experts. Voor het behoud van meer en kwalitatief betere secundaire grondstoffen lijken nieuwe ICT-technieken, zoals artificial intelligence, een sleutel tot succes te vormen. “Data spelen een belangrijke rol om zo veel mogelijk recyclebare stromen uit het afval te halen.”

De onschatbare waarde van organisch afval

Renewi Organics ODP.jpg

Renewi Organics is verantwoordelijk voor de verwerking van organische reststromen bij Renewi. Het verwerkte volume wordt al voor meer dan 90 procent hergebruikt. Doel is dit de komende jaren nog verder te optimaliseren. Minder nieuw. Meer renew, dus.

Na de sauna een koud bad?

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Bij het toepassen van het afvalstoffenrecht is het altijd opletten geblazen. De wet- en regelgeving is fijnmazig, er gelden bijzondere bepalingen die voorgaan op algemene regels, en het recht kent (soms) aan meerdere overheden een bevoegdheid toe om handhavend op te treden tegen overtredingen.

Moyu wijst op blinde vlek voor milieudruk papier

Moyu Roel 2.jpg

Een notitieboek van steenpapier dat vijfhonderd keer volgeschreven kan worden: is dat duurzamer dan een papieren notitieboek? Jazeker, zegt Roel Schatorjé, oprichter van Moyu. Met zijn scale-up-bedrijf hoopt hij Europa te veroveren. “Hopelijk groeit dankzij ons product het bewustzijn dat papier een flinke milieu-impact heeft.”

Van slow fashion naar gerecycled vilt

Mireille Geijsen.jpg

De sociale onderneming i-did recyclet afgedankte kleding tot vilt en past dit materiaal vervolgens toe in tassen, accessoires en akoestische interieuroplossingen. Deze complete circulaire viltketen is sinds dit voorjaar onder één dak gebracht in Den Haag. Bij i-did krijgt echter niet alleen textiel een tweede kans.

Spanningen op inzamelmarkt verpakkingen

paul van der linde 2018.jpg

Afvalbeheer is geen oorlog, maar al decennia een serieus spel met soms veranderende spelregels. Met de komst van een vergoeding voor de inzameling en verwerking van verpakkingsafval van bedrijven staat een nieuw spel op stapel, waarvan de spelregels nog niet duidelijk zijn.

Stoeien met afvaldata

scott-graham-5fNmWej4tAA-unsplash.jpg

De provincie Groningen wil verschillende monitoren op het gebied van milieu, erfgoed, natuur en mobiliteit binnen haar grenzen samenbrengen op één online platform: de Staat van Groningen. Maar eerst moeten de data op orde worden gebracht. Alleen al voor afval blijkt dat geen sinecure.

Door de ogen van ... Walter Brouwer

027rd_Walter Brouwer_avri_klein14092021.jpg

Walter Brouwer, algemeen directeur Avri, Geldermalsen

Vorige  1   2   3   5   10   29   108  Volgende