Artikelen


Er zijn 2294 items gevonden.

Sorteren op

Oudpapierbedrijven laten zich niet ringeloren door rederijen

dreamstime_m_145972008.jpg

Sinds Jemenitische Houthi-rebellen eind vorig jaar vrachtschepen aanvallen op de Rode Zee, als vergeldingsactie voor de Gaza-oorlog, mijden containerrederijen de Rode Zee en het Suezkanaal én rekenen ze extra hoge tarieven. Met name de oudpapierindustrie maakte zich woest om de “maffiapraktijken”, waarvan de rederijen zich bedienen.

'Evoa-herziening bewijst: EU ziet zich als hoeder van de wereld'

EU-container export dreamstime_xxl_248320616.jpg

Met de herziening van de Europese verordening overbrenging afvalstoffen willen Europese beleidsmakers zorgen dat recyclebare afvalstromen milieuverantwoord worden verwerkt. De aanpassingen leiden tot wisselende reacties bij recyclers. “Als de export van oud papier en karton stopt, verliest deze stroom zijn waarde en belandt het in een verbrandingsoven.”

Italië steekt VK naar de kroon

Omvang R1-contracten AEC's per jaar .png

Italiaans afval is hot. In 2023 hebben Nederlandse verwerkers bijna evenveel brandbaar afval in het Zuid-Europese land gecontracteerd als in het Verenigd Koninkrijk. Dichter bij huis lijkt het lastiger te worden om Duits of Belgisch afval hierheen te krijgen.

Scherpere eisen veiligheid rond vuilniswagen helpen chauffeur

dreamstime_l_185102791.jpg

In de loop van dit jaar stelt de EU extra veiligheidseisen aan nieuwe vrachtauto's om het aantal fatale en zware ongelukken in het verkeer terug te dringen. Verplichte nieuwe snufjes lijken een zegen voor chauffeurs van vuilnisauto's die bijvoorbeeld in drukke binnensteden moeten manoeuvreren. "Vaak doen afvalbedrijven het minimale om de veiligheid rond hun voertuigen te verbeteren.”

Kirchhoff Gruppe verstevigt positie met Geesinknorba

GeesinkNorba LiOn Power pro 3.jpg

Geesinknorba gaat in 2024 verder onder de vlag van Haller Benelux. Dit nadat Hallers moederbedrijf Zoeller Group de activa overnam van de failliete vuilniswagenfabrikant. Zoeller is onderdeel van de Duitse Kirchhoff Gruppe, die inmiddels behoorlijk dominant lijkt te worden in Europa.

Bredox: veelzijdige specialist

bredox.jpg

Bredox Chemicals is al decennialang een toonaangevende onderneming waar het gaat om het verwerken van chemische anorganische afvalstoffen. Binnen de branche is het een veelzijdige en specialistische onderneming.

WastePoint Afvalbeheer voert gevaarlijk afval veilig af

waste point uitsnede.jpg

WastePoint ontzorgt met haar toonaangevende expertise bedrijven, door het classificeren, inpakken, overpakken en verantwoord afvoeren van gevaarlijke afvalstoffen.

Wet bibob ook bij herstelsancties 'vergunningstopper'

Mr. Stijn Boot portret 1 uitsnede.jpg

Bedrijven kunnen een omgevingsvergunning misbruiken voor het plegen van strafbare feiten. Dat is natuurlijk ongewenst. Voorkomen moet worden dat de overheid in feite criminele activiteiten faciliteert door het verlenen van vergunningen. Wat kan de overheid daartegen doen?

'Groengasproductie biedt mogelijkheden voor verwerking gft'

Biowaste Anaerobic digestion Tilburg.jpg

Vanaf 1 januari 2024 gelden strengere Europese regels voor de inzameling en verwerking van gft. Dit kan leiden tot een groeiend aanbod aan gft. Maar is er wel genoeg capaciteit om deze grotere stroom te verwerken? Er zijn in ieder geval plannen voor uitbreiding, onder andere bij Attero en Omrin. Beide bedrijven zien kansen voor de productie van groen gas.

We moeten wel kunnen blijven bewegen

Portretfoto Paul 2022.jpg

Minder doorstroming, meer files, meer congestie, meer emissie, lagere bereikbaarheid, minder onderhoud, hogere kosten. Onze mobiliteit en onderliggende infrastructuur piept en kraakt, en dat moet anders. En dat kan ook volgens de Mobiliteitsalliantie.

Bandenrecyclers op zoek naar nieuwe toepassingen

Kunstgress.JPG

De Europese Unie wil een einde maken aan microplastics in het milieu en verbiedt daarom verschillende toepassingen, waaronder rubberkorrels op kunstgras. Een langgekoesterde wens van milieuorganisaties, maar voor bandenrecyclers is het een strop. “We zijn niet in paniek, maar we hebben wel flink de pest in.”

“Recyclers verdienen nú hulp”

gerrit klein nagelvoort veolia.jpg

In de 35 jaar dat hij actief is in de kunststofrecycling, heeft hij het niet eerder zo slecht meegemaakt. Door heel Europa ligt de afzet van kunststofrecyclaat op zijn gat. “Verplichtingen om recyclaat in nieuwe producten toe te passen, gaan voor een aantal recyclers te laat komen”, vreest Gerrit Klein Nagelvoort. Ook baart de opkomst van chemische recycling hem zorgen.

Door de ogen van ... Eric Segers

Eric Segers ogen.JPG

Eric Segers, algemeen directeur Ortessa, Eindhoven

Doorstart PMC biedt hoop na onwaarschijnlijk faillissement

dreamstime_l_42357439.jpg

100 tot 150 kton vervuild staalschroot had Purified Metal Company jaarlijks willen recyclen in zijn installatie in Delfzijl. Twee jaar na de opening door koning Willem-Alexander ging het bedrijf vorig jaar november echter failliet zonder maar in de buurt te komen van die tonnages. Wat valt er te leren van het bijzondere verhaal, dat toch nog een happy end lijkt te krijgen?

Denen willen gevaarlijk afval ook circulair verwerken

DJI_0434.JPG

Gevaarlijke afvalstoffen willen we zo snel mogelijk verwijderen. Met de resten van verbranding valt echter nog best wat te doen. In Denemarken zijn ze daar druk mee bezig, aangemoedigd door een forse CO2-heffing.

ZZS-beleid bemoeilijkt export

Gevaarlijk afval dreamstime_xxl_140060713.jpg

Terwijl wij sinds 1992 door de EU kunnen reizen zonder ons paspoort te laten zien en ook voor goederen de EU één grondgebied vormt, geldt dit niet voor gevaarlijk afval. De vrees bestaat dat de vele administratieve handelingen op korte termijn kunnen leiden tot een capaciteitstekort voor de verwerking van bijvoorbeeld afvalstoffen met PFAS.

Goud in handen hebben

Foto voor bedrijf in beeld 2 .jpg

“Ik denk dat Road2Work in Nederland vooroploopt in het sorteren en hergebruiken van afgedankte elektronica.” Een statement van directeur Erik van Schalk. Het afgelopen decennium heeft het bedrijf leren navigeren tussen maatschappelijke doelen en nauwe marges in de recycling- en hergebruikmarkt. Met succes.

Verkiezingsuitslag slecht nieuws voor circulair beleid

dreamstime_l_295591391.jpg

Veel hangt nog af van de kabinetsformatie, maar de Tweede Kamer wordt er de komende regeringsperiode niet groener op.

Er moet meer gelachen worden!

Portretfoto Paul 2022.jpg

Lachen is gezond, dus er moet veel meer gelachen worden. Maar alleen als het intrinsiek in je lichaam ontstaat. En niet door de lachgascilinders, een trend die naast een slechte invloed op de gezondheid ook zeer vervelende gevolgen heeft voor de afvalsector.

Uitvoer metalen naar niet-Oesoland China

dreamstime_l_118643528.jpg

Als bij de export voor nuttige toepassing documenten ontbreken die vereist zijn in het ontvangende land, dan is het ontbreken daarvan mogelijk strafbaar in dat land. Maar niet in Nederland.

Vorige  1   2   3   5   10   31   115  Volgende