Archief


Zoek
in

Nieuws

6056 items gevonden.

Afvalscheiding Purmerend gaat achteruit

dreamstime_m_12179183.jpg

Het scheidingspercentage in Purmerend daalde in 2024 voor het tweede jaar op een rij. De achterstand in vergelijking met andere sterk stedelijke gemeenten groeit daarmee ook.

Schoonmaaksector start systeem voor recycling verpakkingen

dreamstime_l_18860151.jpg

Branchevereniging voor de schoonmaaksector NVZ wil vooruitlopen op Europese regelgeving voor plastic verpakkingen. Geïnteresseerden bedrijven kunnen zich aansluiten bij het project.

Koffiecapsules mogen vanaf 2026 bij het pmd

jisu-han--LQJ7fB9amY-unsplash.jpg

Vanaf volgend jaar moet er een landelijk dekkend systeem zijn voor de recycling van koffiecapsules.

Nederland moet kansen reparatie verzilveren

dreamstime_l_148273125.jpg

Met gericht beleid zou in Nederland veel meer elektronica gerepareerd kunnen worden. Dat levert de economie geld en banen op én bespaart tot 2 Mton CO2-uitstoot.

Opnieuw kleine stijging recycling glasverpakkingen

Collection for Recycling Rate-AO Ankeiler.png

Gemiddeld genomen gaat het in de Europese Unie goed met de recycling van glazen verpakkingen. Maar volgens Close the Glass Loop is er nog werk aan de winkel.

RecyClass bezorgt Avantium goed recyclingnieuws

releaf2025-9-AO Ankeiler.jpeg

De meerlaagse pet/pef-fles van Avantium voldoet volledig aan de eisen voor de recyclingstroom voor petflessen, zo volgt uit een beoordeling van de organisatie RecyClass.

Scheidingsregels sloopafval massaal overtreden

dreamstime_m_35168504.jpg

Wettelijk moet bouw- en sloopafval goed gescheiden worden. Sloopbedrijven blijken dit echter nauwelijks te doen.

Stichting Open haalt AEEA-inzameldoelstelling nog niet

dreamstime_m_54989587.jpg

De hoeveelheid ingezameld afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is vorig jaar met 16 procent gestegen, maar toch haalt Stichting Open nog steeds de wettelijke inzameldoelstelling niet. De organisatie ziet wel mogelijkheden om dit doel te kunnen behalen.

Welke sectoren leveren echt waarde aan onze samenleving?

graph-3078546_1280.png

Tekort aan ruimte, energie, grondstoffen en personeel. Schaarste remt de economische groei. Stimuleer daarom die sectoren die het meest bijdragen aan de groei en het minst vervuilen, in plaats van andersom betogen enkele organisaties en economen.

Textielrevolutie in Brussel: 'Wij zijn klaar, nu de markt nog'

Textiles Recycling Expo-AO Ankeiler.jpeg

Op de eerste Textiel Recycling Expo in Brussel kregen bezoekers een hoopvol inkijkje in de toekomst van circulaire textielverwerking, maar zorgen zijn er ook. Tweedejaars studente journalistiek Carlijne Rozema bezocht de beurs voor AfvalOnline.

Afvalzorg gestart met verbetering afvalbeheer op Bonaire

dreamstime_xl_125658969-AO Ankeiler.jpeg

In opdracht van het Openbaar Lichaam Bonaire is Afvalzorg gestart met haar werkzaamheden om het afvalbeheer op Bonaire te verbeteren. Tijdens een inspectie ontdekte het bedrijf meer dan tien ondergrondse smeulende branden.

Altena in zee met Breda voor inzameling

dreamstime_m_333010261.jpg

De gemeente Altena blijft samenwerken met een gemeente in de regio voor de afvalinzameling. Maar wel een andere gemeente dan nu de inzameling verzorgt.

Nieuwe EU-labels voor reparatiegemak van elektronica

repairability-AO Ankeiler.png

Elektrische apparaten krijgen naast hun energielabel nu ook een label voor repareerbaarheid. "Een grote stap, maar nog geen eindbestemming”

Rijswijk gaat invoering OAT nader onderzoeken

josh-appel-NeTPASr-bmQ-unsplash.jpg

De gemeente Rijswijk gaat de komst van een ondergronds afvaltransportsysteem nader onderzoeken. Het voorbereidingskrediet hiervoor bedraagt 100.000 euro, het prijskaartje dat aan het systeem zelf hangt, is zo'n 25 miljoen euro.

Bouw eerste Upcyclecentrum in Utrecht gestart

recha-oktaviani-5tYUk7sZzqc-unsplash.jpg

Om in 2050 volledig circulair te zijn, wil Utrecht twee upcyclecentra in de stad. De bouw van de eerste is van start gegaan.

Zit afgifteplicht AEEA hergebruik in de weg?

hardware-3509891_1280.jpg

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat vroeg het kabinet onlangs geen onomkeerbare stappen te zetten inzake een besluit over de afgifteplicht voor AEEA. Inmiddels is duidelijk waarom. Commissieleden zitten nog met veel vragen over die plicht.

Verpact, VNG én NVRD achter nieuwe afspraken pmd

dreamstime_m_116567345.jpg

De Raad van Toezicht van Verpact en een zeer ruime meerderheid van de VNG-leden hebben zich achter het onderhandelingsresultaat over nieuwe afspraken voor pmd geschaard. En vers van de pers: ook de NVRD-leden stemmen overtuigend in.

Houdt VNG de kikkers in de kruiwagen?

dreamstime_m_380617235-AO Ankeiler.jpeg

Nog niet alle gemeenten zijn overtuigd van de nieuwe afspraken over de inzameling van verpakkingen die VNG en NVRD willen maken met Verpact. De ALV van de VNG buigt zich over kritische moties naar aanleiding van het onderhandelingsresultaat.

Bijna 5 miljoen voor EV-batterijen-project in Tilburg

dreamstime_l_279098066.jpg

De gemeente Tilburg wil elektrische batterijen uit voertuigen gaan hergebruiken en zo duurzaamheid en sociale meerwaarde samenbrengen.

Veel vragen over financiële impact van pmd-afspraken

dreamstime_m_380617235-AO Ankeiler.jpeg

Op een NVRD-bijeenkomst over nieuwe afspraken rondom de inzameling van pmd konden leden experts het hemd van het lijf vragen over wat de afspraken voor hen betekenen. De verenging heeft de belangrijkste veelgestelde vragen inmiddels gebundeld.

Vorige  1   2   3   5   15   63   303  Volgende

Artikelen

327 items gevonden.

Recycling van afval: hoe duur mag het worden? 

dreamstime_m_217980180.jpg

Omdat hoogwaardig verwerken van afvalstromen duur kan zijn, mogen recyclingkosten van 205 euro per ton of hoger als 'te duur' worden aangemerkt. Deze grenswaarde heet het recycletarief. Bij het bereiken van deze waarde mag een recycler een afvalstroom laagwaardiger verwerken. Stimuleert het recycletarief de hoogwaardige recycling dan wel voldoende?

Gewassen bodemas zorgt voor spanningsveld

Opgeslagen bodemas HVC-AO Ankeiler.jpeg

Bedrijven komen moeilijk van hun gewassen bodemas af. Van de afspraken die Steven van Eijck hierover afgelopen november met HVC en Blue Phoenix Group heeft gemaakt, komt vooralsnog weinig terecht. En Heros Sluiskil voelt zich door de Rijksoverheid gedwongen een geplande miljoeneninvestering voor haar wasinstallatie voor bodemas voorlopig in de koelkast te zetten.

Recyclingindustrie autobatterijen nog niet goed opgeladen

dreamstime_l_103315910.jpg

De EU wil een recyclingindustrie voor batterijen in Europa die onafhankelijk is van de rest van de wereld. Maar dit jaar stelden diverse bedrijven hun recyclingactiviteiten uit, vooral vanwege tegenvallende autoverkopen. En dat is niet het enige probleem voor de recyclingindustrie. Er is echter nog hoop.

Zonnepanelenrecycling kan veel beter

solar-system-2939560_1280.jpg

De Nederlandse recyclingcapaciteit voor zonnepanelen is op dit moment nog vrij minimaal en bovendien laagwaardig. Het is nu tijd om dit om te buigen, want de komende jaren komen er steeds meer zonnepanelen terecht bij recyclers. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vergeleek vier nieuwe methodes die stuk voor stuk meer circulair zijn dan de bestaande manier van werken.

Eerste gemeenten aan de slag met verbeterde textielcontainers 

Nat textiel.jpg

Naar schatting wordt ieder jaar meer dan 1 kton ingezameld textiel vernietigd omdat het nat is. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres in maart riep textielinzamelaar Sympany gemeenten op lekke ondergrondse textielcontainers te vervangen. De eerste gemeenten hebben zich inmiddels gemeld.  

Recyclers bouwmaterialen vragen overheid om consistente doelen 

Afvalscheiding op bouwplaats GP-GrootVanWijnen-17-bewerkt-tonweg.jpeg

25 procent van de totale Nederlandse afvalstroom bestaat uit bouw- en sloopafval. Het hoogwaardig recyclen hiervan draagt bij aan de doelstelling om in 2030 50 procent minder primaire grondstoffen te gebruiken. Bij die recycling speelt ook de overheid een belangrijke rol, vinden recyclers van gips en beton. 

Socials belangrijker in afvalcommunicatie 

dreamstime_xl_85888318.jpg

Een speciale afval-app, een papieren afvalkalender, of gewoon in de gaten houden wanneer de buren hun container aan de straat zetten: er zijn veel methoden waarmee mensen bepalen wanneer ze hun afval moeten aanbieden. Maar wat als de inzameldag onverwacht verandert? 

HVC loopt harder voor verandering

Dion van Steensel - 20231031 - fotograaf Riske de Vries.jpg

HVC deelde begin dit jaar haar droom over een afvalvrije wereld. De grootste publieke afvalverwerker van Nederland zet daarbij een volgende stap van afval scheiden naar afval voorkomen. Blijft het bij een droom, of gaat het om een realistische ambitie? Een gesprek over draagvlak en gedragsverandering.

'Groengasproductie biedt mogelijkheden voor verwerking gft'

Biowaste Anaerobic digestion Tilburg.jpg

Vanaf 1 januari 2024 gelden strengere Europese regels voor de inzameling en verwerking van gft. Dit kan leiden tot een groeiend aanbod aan gft. Maar is er wel genoeg capaciteit om deze grotere stroom te verwerken? Er zijn in ieder geval plannen voor uitbreiding, onder andere bij Attero en Omrin. Beide bedrijven zien kansen voor de productie van groen gas.

Bandenrecyclers op zoek naar nieuwe toepassingen

Kunstgress.JPG

De Europese Unie wil een einde maken aan microplastics in het milieu en verbiedt daarom verschillende toepassingen, waaronder rubberkorrels op kunstgras. Een langgekoesterde wens van milieuorganisaties, maar voor bandenrecyclers is het een strop. “We zijn niet in paniek, maar we hebben wel flink de pest in.”

Doorstart PMC biedt hoop na onwaarschijnlijk faillissement

dreamstime_l_42357439.jpg

100 tot 150 kton vervuild staalschroot had Purified Metal Company jaarlijks willen recyclen in zijn installatie in Delfzijl. Twee jaar na de opening door koning Willem-Alexander ging het bedrijf vorig jaar november echter failliet zonder maar in de buurt te komen van die tonnages. Wat valt er te leren van het bijzondere verhaal, dat toch nog een happy end lijkt te krijgen?

Denen willen gevaarlijk afval ook circulair verwerken

DJI_0434.JPG

Gevaarlijke afvalstoffen willen we zo snel mogelijk verwijderen. Met de resten van verbranding valt echter nog best wat te doen. In Denemarken zijn ze daar druk mee bezig, aangemoedigd door een forse CO2-heffing.

ZZS-beleid bemoeilijkt export

Gevaarlijk afval dreamstime_xxl_140060713.jpg

Terwijl wij sinds 1992 door de EU kunnen reizen zonder ons paspoort te laten zien en ook voor goederen de EU één grondgebied vormt, geldt dit niet voor gevaarlijk afval. De vrees bestaat dat de vele administratieve handelingen op korte termijn kunnen leiden tot een capaciteitstekort voor de verwerking van bijvoorbeeld afvalstoffen met PFAS.

Stap dichter bij circulaire minicontainer

Rubber bandjes op stapel - bron gemeente Oosterhout.jpg

De circulariteit van minicontainers is door de jaren heen toegenomen, maar kan nóg beter. Dit stelden Avans Hogeschool en de gemeente Oosterhout onlangs vast. In plaats van deze te verbranden, kunnen minicontainerbandjes namelijk eenvoudig hergebruikt worden.

Tijd voor de tekentafel

Daniël Walkot en Inger van Gelderen van de GAD.jpg

Na twaalf jaar vertrekken directeur Daniël Walkot en zijn rechterhand Inger van Gelderen bij de Grondstoffen- en Afvalstoffendienst Gooi en Vechtstreek, kortweg de GAD. “We hadden een persbericht kunnen uitsturen, maar misschien is het waardevoller als we delen wat we de afgelopen jaren geleerd hebben.”

Op weg naar stabiele markt voor gerecycled bouw- en sloopafval

Afvalcontainer met gebroken bakstenen en gips dreamstime_xxl_227685984.jpg

Wat kan sorteerders en recyclers van bouw- en sloopafval stimuleren om zo veel mogelijk recyclaat uit deze afvalstroom te halen? BRBS Recycling denkt onder meer aan een vast percentage recyclaat, terwijl sorteerbedrijf Langezaal naar de rol van architecten wijst.

“Ladingen blijven afkeuren is geen oplossing”

20230903_150333.jpg

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat kondigde begin dit jaar aan de mogelijkheden te gaan verkennen voor meer landelijke standaardisering van afvalscheiding en -inzameling. Het Afvalfonds Verpakkingen wacht dit liever niet af en hoopt met gemeenten tot een plan te komen voor de standaardisering van de pmd-inzameling.

Veel interesse in oplossing voor frisse gft-container

GreenClip.jpg

Twente Milieu gaat deze zomer de GreenClip testen. Een kleine groene clip, die ervoor zorgt dat het deksel van een gft-container altijd een stukje openstaat. Hoe klein de innovatie ook lijkt, de interesse ervoor blijkt groot.

De onbemande milieustraat

HVC-Groep-12012021-9256.JPG

In coronatijd startte HVC een pilot met een geheel onbemand afvalbrengstation in Hoorn, waar inwoners hun puin, grond, snoei- en tuinafval kwijt konden. In Oldambt maken ze al jaren gebruik van een onbemande aanmeldzuil bij de milieustraat. Is de (gedeeltelijk) onbemande milieustraat de toekomst?

Gescheiden inzamelen van gft: alles uit de kast

addie bij containers1.jpg

De aangepaste Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen treedt per 1 januari 2024 in werking. Die schrijft voor dat iedere inwoner vanaf die datum de gelegenheid moet hebben om gft gescheiden aan te bieden ter inzameling en recycling. Gaan we dat redden in Nederland? Nee, zegt Addie Weenk, adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat.

Vorige  1   2   3   5   7   10   17  Volgende