Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 467 items gevonden.

Sorteren op  

Afgedankte ledlampen komen eraan

Relight_050_HR_HighRes_10322.jpg

De eerste ledlampen zijn zo'n 10-15 jaar oud. Dit betekent dat hun einde nadert. Tijd voor inzamelaar stichting LightRec, om serieus werk te gaan maken van de inzameling en verwerking. Volgens directeur Gied van Hoorn is dat technisch niet zo'n probleem: het zijn elektronische apparaatjes met een schroefdraad in een bolletje kunststof.

Cure aast op restafval uit regiogemeenten

Renescience_0193_toning.jpg

Verschillende gemeenten uit de Metropoolregio Eindhoven hebben enthousiast gereageerd op een voorstel van Cure om hun restafval te laten nascheiden in een nog te bouwen installatie. Mede hierdoor gloort er weer hoop voor het Renescience-project van Cure, zo lijkt het.

Export recyclebaar afval blijft dalen

Fotolia_73791442_S.jpg

De export van plastic voor recycling uit Nederland neemt nog steeds af. De export naar China is zoals verwacht gedecimeerd.

Biologisch afbreekbare plastics: Jee of nee?

PLA korrels.jpg

Biologisch afbreekbare plastics zouden antwoord kunnen geven op milieuproblemen die fossiele plastics veroorzaken. Over de waarde van deze nieuwe afvalstroom en de verwerking daarvan woedt niettemin een levendige discussie. Voor de gemiddelde consument is het in elk geval zo verwarrend dat het op plekken terechtkomt, waar het niet hoort.

Oude telefoons in Afrika retour naar Europa

Fotolia_84736678_S.jpg

Closing the Loop wil versleten smartphones uit Afrika in Europa laten demonteren. De eerste container met 25.000 afvaltelefoons is nu retour gekomen uit naam van T-mobile.

Vele onzekerheden voor vezel-tot-vezel recycling

clothing-2563851_1280.jpg

Zowel mechanische als chemische recycling van textielvezels in het Verenigd Koninkrijk is mogelijk financieel haalbaar, maar er zijn veel onzekere factoren.

Consortium wil keten van folieverpakkingen sluiten

Fotolia_199834787_S.jpg

Een consortium van Attero, Tusti, TU Eindhoven, Dow Benelux, Oerlemans Packaging en Pokon Naturado start een onderzoek naar het sluiten van de keten van folieverpakkingen. Uiteindelijk doel is dat de vraag naar virgin plastics afneemt.

Britse textielrecycler wil eerste fabriek in Zaanstad

clothes-166848_1920.jpg

De gemeente Zaanstad heeft een intentieovereenkomst gesloten met de Britse recycler Worn Again, die een unieke methode heeft ontwikkeld om afgedankt textiel te verwerken tot nieuwe garens.

Alliantie en GBN openen kunstgrasverwerkingsinstallatie

Fotolia_116079062_S.jpg

De kunstgrasleveranciers en -aannemers in Nederland slaan de handen ineen om de verwerking van end of life-kunstgrasvelden circulair te maken.

Recycling windmolenwieken nog in kinderschoenen

wieken gesneden.jpg

In het nieuwste Landelijk afvalbeheerplan (Lap3) staat dat composietafval in principe niet meer mag worden gestort. Dat geldt ook voor afgedankte rotorbladen van windmolens, die van thermohardende composiet zijn gemaakt. Omdat dit materiaal niet brandt in afvalenergiecentrales, is er binnen Nederland maar één verwerkingsmogelijkheid voor de wieken: Demacq in Vlissingen.

Van Werven start in Zweden met plastic recycling

sweden-916799_1280.jpg

Van Werven gaat in Zweden plastic recyclen. In de plaats Sexdrega is het recyclingbedrijf op 2 januari begonnen met het sorteren van gemengde harde kunststoffen. Vanaf medio 2019 kan Van Werven deze verder opwerken tot hoogwaardige grondstoffen.

Recyclers verwerken weer meer afval

bouw en sloopafval 2.jpg

Nadat recyclers vanaf 2008 jaren achter elkaar minder afval innamen en verwerkten, nam het volume verwerkt afval in 2016 weer toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Fabriek in Amsterdam gaat 17 kton plastic afval scheiden

Magnetische dichtheid scheiding techniek.jpg

Plastic Recycling Amsterdam, een joint venture van Umincorp en Milieuservice Nederland, gaat vanaf medio 2019 jaarlijks 17 kton huishoudelijk plastic afval scheiden.

Renewi gaat afval uit Maas verwerken

Renewi EDF Luminus.jpg

Renewi gaat het afval verwerken dat energieproducent EDF Luminus uit de Maas in België heeft gehaald.

Bouw groter textielsorteercentrum in Deventer gestart

folded-443509_1920.jpg

Leger des Heils ReShare bouwt een nieuw landelijk sorteercentrum voor gebruikt textiel op A1 Bedrijvenpark Deventer. Dit centrum gaat het kleinere, tijdelijke sorteercentrum aan de Rostockstraat vervangen, dat sinds afgelopen juli in gebruik is.

Renewi levert plastic voor chemische recyclingfabriek Sabic

Renewi-DAF-CF-FAN-6x2_1.jpg

Het gemengde plastic van lage kwaliteit dat Sabic en Plastic Energie vanaf 2021 via chemische recycling willen gaan verwerken tot 'Tacoil' zal afkomstig zijn van Renewi.

Biffa steekt 15 miljoen pond in pet-installatie

Fotolia_60019422_S.jpg

Het Britse afvalverwerkingsbedrijf Biffa wil 15 miljoen pond (circa 16 miljoen euro) investeren in de bouw van een recyclingfabriek voor pet-flessen. Daarmee wil Biffa tot 25.000 ton per jaar aan nieuw voedselverpakkingsmateriaal produceren.

Zonder shredders geen circulaire economie

Metso M&J-4000, Proefopstelling AEB Amsterdam.jpg

Is er nog plaats voor shredders in een samenleving waarin alle ketens gesloten zijn? Zeker weten, stellen onafhankelijk adviseurs Cees Duijn en Bob Leeftink. Tenminste, als leveranciers blijven innoveren en zich beter weten te profileren. Want nu is nog onduidelijk hoe doorslaggevend shredders kunnen zijn voor de kwaliteit van secundaire grondstoffen.

OWS bouwt biogasinstallatie Spanje

attero-vergisting-tilburg.jpg

Het Gentse milieubedrijf OWS gaat een nieuwe vergistingsinstallatie bouwen in San Sebastian (Baskenland). Samen met het Spaanse FCC bouwt het een installatie die 40.000 ton gft per jaar kan verwerken.

Proef inzameling keukenafval Deventer wordt doorgezet

inzamelen keukenafval deventer.jpg

De gemeente Deventer heeft besloten een proef met het gescheiden inzamelen van voedselresten enigszins gewijzigd voort te zetten.