Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 584 items gevonden.

Sorteren op  

Jacomij en Weee Nederland gaan 25 kton AEEA sorteren

Weee Nederland en Jacomij Electronics Recycling.jpg

Weee Nederland en Jacomij Electronics Recycling hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de komende vijf jaar jaarlijks zo'n 5 kton aan afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) te sorteren.

Attero gaat Rijksbrede stroom restafval verwerken

Fotolia_292069_S.jpg

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een verwerker voor de rijksbrede stroom restafval gevonden. Attero gaat hiervoor zorgen.

7,5 Mton afval verbrand in Nederland in 2018

IMG_3797.JPG

In 2018 is in Nederland 7,5 Mton afval uit binnen- en buitenland verbrand, 3,2 Mton afval gestort, en bijna 1,5 Mton afval gecomposteerd.

Avu gaat de verwerking van luiers mogelijk maken

absorbent-3509508_1280.jpg

Binnen de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (Avu) zijn er ontwikkelingen die het verwerken van luiers in de nabije toekomst mogelijk gaan maken. Medio 2021 wordt er meer informatie bekend gemaakt.

Plastic nu ook recyclebaar bij 'slechts' 200 graden Celsius

plastic-waste-3962409_1280.jpg

Dankzij een Japans onderzoek is het mogelijk om plastic te recyclen bij 'slechts' 200 graden Celsius. Ten opzichte van de reguliere 300 tot 900 graden Celsius scheelt dat veel energie.

AEB verwerkt extra ziekenhuisafval

DSCN0002.JPG

Sinds begin november wordt er bij AEB Covid-afval uit teststraten en van verpleegafdelingen verwerkt. Recentelijk is het bedrijf daarnaast begonnen met de verwerking van specifiek ziekenhuisafval.

Neste verwerkt eerste lading plasticafval in Finse fabriek

Neste_logo_slogan_ENG_blue_RGB_500x197.jpg

Neste heeft in haar raffinaderij in Finland met succes 400 ton vloeibaar kunststofafval verwerkt.

Weer toestemming voor extra opslag ziekenhuisafval

142927767_s.jpg

De provincie Zuid-Holland heeft opnieuw toestemming gegeven om tijdelijk extra ziekenhuisafval op te slaan vanwege het coronavirus. Het gaat om 300 containers, die bij Indaver in Dordrecht komen te staan.

'Bokashi geen gelijkwaardig alternatief voor compost'

Tuinafval.JPG

De fermentatie van organisch-biologisch afval tot Bokashi wint aan populariteit, ook in Vlaanderen. De Ovam waarschuwt echter dat het tussenproduct Bokashi geen gelijkwaardig alternatief is voor compost.

Europees recyclingpercentage voor blikjes blijft stijgen

Fotolia_111520236_S.jpg

In de EU, IJsland, Noorwegen en Zwitserland is het recyclingpercentage van aluminium blikjes in 2018 met 1,6 procentpunt gestegen naar 76,1 procent. In Nederland daalde het recyclingpercentage naar 82 procent.

Waterschappen willen landelijke calamiteitenregeling voor slib

Grondstoffenfabriek Zutphen sept 2019.jpg

De waterschappen regelen vanaf volgend jaar een collectieve incidentencapaciteit voor zuiveringsslib. Daarnaast zetten ze in op een landelijke calamiteitenregeling waarbij ze het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nodig hebben.

Forse stijging import biomassa voor energie

Fotolia_192667474_S.jpg

De import van vaste biomassa ten behoeve van energie is in 2019 meer dan verdrievoudigd ten opzichte van 2018.

Weert houdt vinger aan pols van ASL-aanbesteding

Milieustraat Weert LR.jpg

Na een mislukte aanbesteding ziet de gemeente Weert drie routes om ervoor te zorgen dat het restafval, pmd en gft na 2023 verwerkt wordt.

"Milieurendement gaat boven specifiek materiaalhergebruik"

102841002_m.jpg

Begin augustus meldde ARN trots dat het de recycling van luiers gaat opschalen. In de eerste 'full-scale luierrecyclinginstallatie van Nederland' wil het bedrijf met technologie van Elsinga Beleidsplanning en Innovatie '15 kton luiers per jaar recyclen'. Afvaladviseur Jan IJzerman vindt dat de twee bedrijven een iets te grote broek aantrekken. “Het recyclingrendement stelt erg weinig voor.”

'Geur van plasticrecyclaat is geen probleem, maar excuus'

plastic-bottles-115071_1280.jpg

Om de sterke geur uit plasticrecyclaat te halen, ligt de bal bij overheden en producenten van plastic verpakkingen. Dat vinden Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit & Research en Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers. "Wil de overheid écht naar design for recycling? Dan moeten heel wat heilige huisjes sneuvelen."

PlasticsEurope wil meer aandacht recycling consumptiegoederen

Theo Stijnen Foto 2017.jpg

De overheid moet meer doen om het recyclen van plastic niet-verpakkingen in goede banen te leiden, bijvoorbeeld door de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid uit te breiden naar alle consumptiegoederen. Anders worden de milieudoelstellingen voor 2030 nooit gehaald.

Audi en Kit onderzoeken chemische recycling kunststoffen

Fotolia_198900531_S.jpg

Autofabrikant Audi en het Karlsruhe Instituut voor Technologie (Kit) starten een proefproject voor de chemische recycling van kunststoffen uit de automotive-industrie.

Circulaire waterstofproductie op Chemelot

0720014-rwe-infographic-furec-nl.jpg

RWE heeft plannen om op Chemelot circulaire waterstof te maken uit reststromen, zoals Limburgs restafval. De reststromen moeten bij de productie aardgas vervangen.

'Afvalbedrijven moeten schadelijke stoffen uitfaseren'

stientje-van-veldhoven-3.jpg

Afvalverwerkers moeten met innovaties komen om het gebruik van schadelijke stoffen uit te faseren, die het afval problematisch maken. Anders gaan er grondstoffen verloren.

Zavin kan stroom corona-afval niet meer aan

DSCN0002.JPG

De toename van het aantal coronapatiënten en vele coronatesten die worden afgenomen zorgen voor een stijging van de hoeveelheid afval dat mogelijk is besmet met het coronavirus. Verwerker Zavin kan al dit afval niet meer op het eigen terrein opslaan en verwerken.

  │1  2  3  4  6  12  30  │    Volgende