Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 475 items gevonden.

Sorteren op  

SNB staat achter verbranding zuiveringsslib

SNB_vrachtwagen_silogebouw.jpg

Slibverwerking door middel van monoverbranding blijft de beste verwerkingsmethode voor deze afvalstroom, vindt SNB.

Drie problemen rond plastic afvalverwerking

Baal met plastic folies en verpakkingen.JPG

Er zijn drie problemen rond het verwerken van plastic afval in Nederland: een deel komt in het zwerfvuil terecht, een deel wordt niet gerecycled maar verbrand, en van een deel van het plastic afval is onvoldoende inzicht in de verwerking.

Nieuw platform monitort inzet kunststof recyclaat

Fotolia_187739349_S.jpg

De vereniging van Europese kunststofverwerkers EuPC lanceert in samenwerking met haar leden, waaronder de NRK, een nieuw digitaal platform om de inzet van kunststof recyclaat in nieuwe producten te monitoren.

KPN en Apple recyclen iPhones met robotarm

iPhone-Family-34L_PR-PRINT.jpg

KPN en Apple zetten een robotarm in om oude iPhones te recyclen. Het apparaat kan 1,2 miljoen telefoons per jaar uit elkaar halen en de materialen sorteren voor gebruik in andere apparaten. De consument kan sinds donderdag 18 april zijn oude iPhone inleveren bij een KPN-winkel.

Drenthe krijgt mogelijk luierrecyclinginstallatie

Fotolia_111551929_S.jpg

Elsinga wil middels de Noord Nederlandse Luierrecycling BV een nieuwe luierrecyclinginstallatie in Drenthe realiseren. Dan moeten er wel voldoende gemeenten aansluiten.

Werkbezoek voor betere afvalsamenwerking EU en Afrika

Binnenvaart2.jpg

Van het grensoverschrijdend transport van AEEA komt 3 tot 4 procent terecht in ontwikkelingslanden. Een intensievere samenwerking tussen havenautoriteiten, inspectiediensten en autoriteiten in Europa en Afrika moet zorgen voor een duurzamere afvalverwerking.

Onderzoek naar afvalstromen als substraat voor insectenkweek

larven met meetlint.JPG

Een nieuw project onderzoekt de mogelijkheden voor een circulaire, klimaatneutrale omzetting van plantaardige reststromen in nieuwe eiwitten door insecten.

Erasmus MC neemt Pharmafilter in gebruik

Het Erasmus MC zorgt met een Pharmafilter voor de duurzame verwerking van ziekenhuisafval.

Afgedankte ledlampen komen eraan

Relight_050_HR_HighRes_10322.jpg

De eerste ledlampen zijn zo'n 10-15 jaar oud. Dit betekent dat hun einde nadert. Tijd voor inzamelaar stichting LightRec, om serieus werk te gaan maken van de inzameling en verwerking. Volgens directeur Gied van Hoorn is dat technisch niet zo'n probleem: het zijn elektronische apparaatjes met een schroefdraad in een bolletje kunststof.

Cure aast op restafval uit regiogemeenten

Renescience_0193_toning.jpg

Verschillende gemeenten uit de Metropoolregio Eindhoven hebben enthousiast gereageerd op een voorstel van Cure om hun restafval te laten nascheiden in een nog te bouwen installatie. Mede hierdoor gloort er weer hoop voor het Renescience-project van Cure, zo lijkt het.

Export recyclebaar afval blijft dalen

Fotolia_73791442_S.jpg

De export van plastic voor recycling uit Nederland neemt nog steeds af. De export naar China is zoals verwacht gedecimeerd.

Biologisch afbreekbare plastics: Jee of nee?

PLA korrels.jpg

Biologisch afbreekbare plastics zouden antwoord kunnen geven op milieuproblemen die fossiele plastics veroorzaken. Over de waarde van deze nieuwe afvalstroom en de verwerking daarvan woedt niettemin een levendige discussie. Voor de gemiddelde consument is het in elk geval zo verwarrend dat het op plekken terechtkomt, waar het niet hoort.

Oude telefoons in Afrika retour naar Europa

Fotolia_84736678_S.jpg

Closing the Loop wil versleten smartphones uit Afrika in Europa laten demonteren. De eerste container met 25.000 afvaltelefoons is nu retour gekomen uit naam van T-mobile.

Vele onzekerheden voor vezel-tot-vezel recycling

clothing-2563851_1280.jpg

Zowel mechanische als chemische recycling van textielvezels in het Verenigd Koninkrijk is mogelijk financieel haalbaar, maar er zijn veel onzekere factoren.

Consortium wil keten van folieverpakkingen sluiten

Fotolia_199834787_S.jpg

Een consortium van Attero, Tusti, TU Eindhoven, Dow Benelux, Oerlemans Packaging en Pokon Naturado start een onderzoek naar het sluiten van de keten van folieverpakkingen. Uiteindelijk doel is dat de vraag naar virgin plastics afneemt.

Britse textielrecycler wil eerste fabriek in Zaanstad

clothes-166848_1920.jpg

De gemeente Zaanstad heeft een intentieovereenkomst gesloten met de Britse recycler Worn Again, die een unieke methode heeft ontwikkeld om afgedankt textiel te verwerken tot nieuwe garens.

Alliantie en GBN openen kunstgrasverwerkingsinstallatie

Fotolia_116079062_S.jpg

De kunstgrasleveranciers en -aannemers in Nederland slaan de handen ineen om de verwerking van end of life-kunstgrasvelden circulair te maken.

Recycling windmolenwieken nog in kinderschoenen

wieken gesneden.jpg

In het nieuwste Landelijk afvalbeheerplan (Lap3) staat dat composietafval in principe niet meer mag worden gestort. Dat geldt ook voor afgedankte rotorbladen van windmolens, die van thermohardende composiet zijn gemaakt. Omdat dit materiaal niet brandt in afvalenergiecentrales, is er binnen Nederland maar één verwerkingsmogelijkheid voor de wieken: Demacq in Vlissingen.

Van Werven start in Zweden met plastic recycling

sweden-916799_1280.jpg

Van Werven gaat in Zweden plastic recyclen. In de plaats Sexdrega is het recyclingbedrijf op 2 januari begonnen met het sorteren van gemengde harde kunststoffen. Vanaf medio 2019 kan Van Werven deze verder opwerken tot hoogwaardige grondstoffen.

Recyclers verwerken weer meer afval

bouw en sloopafval 2.jpg

Nadat recyclers vanaf 2008 jaren achter elkaar minder afval innamen en verwerkten, nam het volume verwerkt afval in 2016 weer toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).