Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 484 items gevonden.

Sorteren op  

Werkgroep Circulair Textiel van start

kleding en schoenen.jpg

De werkgroep Circulair Textiel is van start gegaan en is inmiddels bezig met het opstellen van een NTA voor gemeenschappelijke termen en definities om circulariteit in de textielsector verder aan te jagen.

Industrieën slaan handen ineen voor recycling turbinebladen

windmill-932125_1280.jpg

WindEurope, Cefic en Eucia hebben een cross-sectoraal platform opgezet om te komen tot nieuwe oplossingen voor de recycling van de bladen van windturbines.

Waterschap werkt aan extra opslag voor zuiveringsslib

manhole-1200923_1280.jpg

Door de problemen bij AEB krijgt Waterschap Amstel, Gooi & Vechtstreek haar zuiveringsslib op het moment niet verwerkt. Slib wordt daarom tijdelijk opgeslagen bij afvalbedrijf Beelen in Terneuzen, maar er is meer nodig.

Bioplastics uit gft stap dichterbij met toekenning subsidie

Orgaworld Joop Suurmeijer met PHA.JPG

In een proefinstallatie gevestigd op het Lelystad Innovatie Centrum wordt de komende drie jaar hard gewerkt aan de verdere optimalisatie van de productie van bioplastics uit gft. “Na een eerste succesvolle pilot, weten we dat we op de goede weg zijn.”

Tweede leven voor e-accu's

Dem_hybride_Benelux_14 kopie.JPG

Bij hergebruik van materialen uit accu's verschuift de focus. Waar die eerst lag bij het terugbrengen tot grondstof, wordt nu gekeken naar het innovatief oprekken van de levensduur. Dat geldt vooral voor elektrische aandrijfaccu's die een tweede leven tegemoet gaan. Maar ook voor de traditionele loodzuuraccu zijn er kansen.

Matrassenetiket in de steigers

Matrassen bij RetourMatras in Alphen aan den Rijn.jpg

Nen gaat met verschillende partijen uit de matrassenketen werken aan een matrassenetiket. Belanghebbenden die willen meepraten over het etiket kunnen zich nog bij het normalisatie-instituut melden.

Afvalbedrijven helpen bij opruimen processierupsen

1024px-Thaumetopoea_processionea,_closeup.JPG

Samen met groenbedrijven gaan HVC en Zavin de komende periode ervoor zorgen dat de eikenprocessierupsen worden opgeruimd, zonder risico voor medewerkers en omwonenden.

Afvalbranche wil afspraken over verbranden eikenprocessierups

1024px-Thaumetopoea_processionea,_closeup.JPG

De afvalbranche wil graag helpen bij het opruimen van eikenprocessierupsen, maar er zijn wel afspraken nodig om de veiligheid van medewerkers te borgen.

Vanaf 2020 kunstgrasrecycling in Amsterdam

Kunstgress.JPG

De kunstgrasalliantie kan een eerste succes melden: in het eerste kwartaal van 2020 gaat er een recyclinginstallatie voor kunstgras draaien in Amsterdam.

SNB staat achter verbranding zuiveringsslib

SNB_vrachtwagen_silogebouw.jpg

Slibverwerking door middel van monoverbranding blijft de beste verwerkingsmethode voor deze afvalstroom, vindt SNB.

Drie problemen rond plastic afvalverwerking

Baal met plastic folies en verpakkingen.JPG

Er zijn drie problemen rond het verwerken van plastic afval in Nederland: een deel komt in het zwerfvuil terecht, een deel wordt niet gerecycled maar verbrand, en van een deel van het plastic afval is onvoldoende inzicht in de verwerking.

Nieuw platform monitort inzet kunststof recyclaat

Fotolia_187739349_S.jpg

De vereniging van Europese kunststofverwerkers EuPC lanceert in samenwerking met haar leden, waaronder de NRK, een nieuw digitaal platform om de inzet van kunststof recyclaat in nieuwe producten te monitoren.

KPN en Apple recyclen iPhones met robotarm

iPhone-Family-34L_PR-PRINT.jpg

KPN en Apple zetten een robotarm in om oude iPhones te recyclen. Het apparaat kan 1,2 miljoen telefoons per jaar uit elkaar halen en de materialen sorteren voor gebruik in andere apparaten. De consument kan sinds donderdag 18 april zijn oude iPhone inleveren bij een KPN-winkel.

Drenthe krijgt mogelijk luierrecyclinginstallatie

Fotolia_111551929_S.jpg

Elsinga wil middels de Noord Nederlandse Luierrecycling BV een nieuwe luierrecyclinginstallatie in Drenthe realiseren. Dan moeten er wel voldoende gemeenten aansluiten.

Werkbezoek voor betere afvalsamenwerking EU en Afrika

Binnenvaart2.jpg

Van het grensoverschrijdend transport van AEEA komt 3 tot 4 procent terecht in ontwikkelingslanden. Een intensievere samenwerking tussen havenautoriteiten, inspectiediensten en autoriteiten in Europa en Afrika moet zorgen voor een duurzamere afvalverwerking.

Onderzoek naar afvalstromen als substraat voor insectenkweek

larven met meetlint.JPG

Een nieuw project onderzoekt de mogelijkheden voor een circulaire, klimaatneutrale omzetting van plantaardige reststromen in nieuwe eiwitten door insecten.

Erasmus MC neemt Pharmafilter in gebruik

Het Erasmus MC zorgt met een Pharmafilter voor de duurzame verwerking van ziekenhuisafval.

Afgedankte ledlampen komen eraan

Relight_050_HR_HighRes_10322.jpg

De eerste ledlampen zijn zo'n 10-15 jaar oud. Dit betekent dat hun einde nadert. Tijd voor inzamelaar stichting LightRec, om serieus werk te gaan maken van de inzameling en verwerking. Volgens directeur Gied van Hoorn is dat technisch niet zo'n probleem: het zijn elektronische apparaatjes met een schroefdraad in een bolletje kunststof.

Cure aast op restafval uit regiogemeenten

Renescience_0193_toning.jpg

Verschillende gemeenten uit de Metropoolregio Eindhoven hebben enthousiast gereageerd op een voorstel van Cure om hun restafval te laten nascheiden in een nog te bouwen installatie. Mede hierdoor gloort er weer hoop voor het Renescience-project van Cure, zo lijkt het.

Export recyclebaar afval blijft dalen

Fotolia_73791442_S.jpg

De export van plastic voor recycling uit Nederland neemt nog steeds af. De export naar China is zoals verwacht gedecimeerd.