Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 458 items gevonden.

Sorteren op  

Recycling windmolenwieken nog in kinderschoenen

wieken gesneden.jpg

In het nieuwste Landelijk afvalbeheerplan (Lap3) staat dat composietafval in principe niet meer mag worden gestort. Dat geldt ook voor afgedankte rotorbladen van windmolens, die van thermohardende composiet zijn gemaakt. Omdat dit materiaal niet brandt in afvalenergiecentrales, is er binnen Nederland maar één verwerkingsmogelijkheid voor de wieken: Demacq in Vlissingen.

Van Werven start in Zweden met plastic recycling

sweden-916799_1280.jpg

Van Werven gaat in Zweden plastic recyclen. In de plaats Sexdrega is het recyclingbedrijf op 2 januari begonnen met het sorteren van gemengde harde kunststoffen. Vanaf medio 2019 kan Van Werven deze verder opwerken tot hoogwaardige grondstoffen.

Recyclers verwerken weer meer afval

bouw en sloopafval 2.jpg

Nadat recyclers vanaf 2008 jaren achter elkaar minder afval innamen en verwerkten, nam het volume verwerkt afval in 2016 weer toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Fabriek in Amsterdam gaat 17 kton plastic afval scheiden

Magnetische dichtheid scheiding techniek.jpg

Plastic Recycling Amsterdam, een joint venture van Umincorp en Milieuservice Nederland, gaat vanaf medio 2019 jaarlijks 17 kton huishoudelijk plastic afval scheiden.

Renewi gaat afval uit Maas verwerken

Renewi EDF Luminus.jpg

Renewi gaat het afval verwerken dat energieproducent EDF Luminus uit de Maas in België heeft gehaald.

Bouw groter textielsorteercentrum in Deventer gestart

folded-443509_1920.jpg

Leger des Heils ReShare bouwt een nieuw landelijk sorteercentrum voor gebruikt textiel op A1 Bedrijvenpark Deventer. Dit centrum gaat het kleinere, tijdelijke sorteercentrum aan de Rostockstraat vervangen, dat sinds afgelopen juli in gebruik is.

Renewi levert plastic voor chemische recyclingfabriek Sabic

Renewi-DAF-CF-FAN-6x2_1.jpg

Het gemengde plastic van lage kwaliteit dat Sabic en Plastic Energie vanaf 2021 via chemische recycling willen gaan verwerken tot 'Tacoil' zal afkomstig zijn van Renewi.

Biffa steekt 15 miljoen pond in pet-installatie

Fotolia_60019422_S.jpg

Het Britse afvalverwerkingsbedrijf Biffa wil 15 miljoen pond (circa 16 miljoen euro) investeren in de bouw van een recyclingfabriek voor pet-flessen. Daarmee wil Biffa tot 25.000 ton per jaar aan nieuw voedselverpakkingsmateriaal produceren.

Zonder shredders geen circulaire economie

Metso M&J-4000, Proefopstelling AEB Amsterdam.jpg

Is er nog plaats voor shredders in een samenleving waarin alle ketens gesloten zijn? Zeker weten, stellen onafhankelijk adviseurs Cees Duijn en Bob Leeftink. Tenminste, als leveranciers blijven innoveren en zich beter weten te profileren. Want nu is nog onduidelijk hoe doorslaggevend shredders kunnen zijn voor de kwaliteit van secundaire grondstoffen.

OWS bouwt biogasinstallatie Spanje

attero-vergisting-tilburg.jpg

Het Gentse milieubedrijf OWS gaat een nieuwe vergistingsinstallatie bouwen in San Sebastian (Baskenland). Samen met het Spaanse FCC bouwt het een installatie die 40.000 ton gft per jaar kan verwerken.

Proef inzameling keukenafval Deventer wordt doorgezet

inzamelen keukenafval deventer.jpg

De gemeente Deventer heeft besloten een proef met het gescheiden inzamelen van voedselresten enigszins gewijzigd voort te zetten.

VRF zoekt circulaire oplossing voor afvalverwerking

Fotolia_200609719_S.jpg

Veiligheidsregio Fryslân (VRF) zoekt naar een marktpartij die met een slimme, circulaire oplossing komt om afval te storten en te verwerken. Naast de circulariteit gelden werkplezier, gezondheid en vitaliteit van de medewerkers als belangrijke criteria.

Autoruiten niet samen met vlakglas te recyclen

Voorruit.jpg

Stichting Duurzaam Repareren ondervond in een pilotproject met VRN en Allround Automotive Solutions dat autoruiten niet samen met vlakglas zijn te recyclen. Nu hopen ze samen met ARN op voldoende volume in autoglas.

Attero verwerkt 1 Mton bodemas in Dak van Drenthe

Paul Ganzeboom verwerkt 1 miljoenste ton bodemas.jpg

Attero heeft de miljoenste ton bodemas verwerkt in het Dak van Drenthe. Dit is een 800 meter lange zichtwal die de afscheiding vormt tussen de Vam-berg, die is bedoeld voor recreatie, en een deel waar Attero de komende jaren nog afval mag storten.

VRF zoekt naar innovatieve oplossing voor afvalstromen

Fotolia_112666946_S.jpg

Tijdens de marktinformatieochtend op vrijdag 5 oktober heeft Veiligheidsregio Fryslân (VRF) marktpartijen uitgedaagd om tot een slimme, circulaire oplossing te komen voor diverse afvalpartijen.

'Goedgekeurde scheepswerven voldoen niet aan recyclingbehoefte'

container-2437260_1280.jpg

Griekenland heeft de Europese Commissie (EC) gewaarschuwd dat scheepswerven die zijn goedgekeurd om oude schepen te ontmantelen, niet in staat zijn om te voldoen aan de recyclingbehoeften van de Europese scheepvaartindustrie.

Advies voor handreiking risicoanalyse ZZS

kenmerk gevaarlijke stoffen.bmp

Het RIVM heeft een advies voor een handreiking risicoanalyse rond zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in afval gepubliceerd. Rijkswaterstaat zal op basis hiervan later dit najaar zorgen voor de 'Handreiking risicoanalyse ZZS'.

“Sector moet recycling van purschuim mogelijk maken”

minister-ollongren-vert-3.jpg

Het is allemaal ontzettend spijtig voor de familie uit Vriezenveen die zo lastig afkwam van met purschuim vervuild puinafval. Maar aangezien dit een geïsoleerd probleem lijkt, gaat de minister niet op stel en sprong actie ondernemen.

Vlakglasrecycling gered van de ontwrichtende ontheffingen

Fotolia_30464380_S.jpg

Het spande er even om in de vlakglasrecycling. Het aantal ontheffingen voor de recyclingbijdrage steeg, met dank aan 'ontheffingsmakelaar' Glass Cradle. Een doorn in het oog van Vlakglas Recycling Nederland, dat er een bedreiging voor het hele inzamel- en recyclingsysteem in zag. De Raad van State moest uitsluitsel geven over of de ontheffingen terecht verleend zijn.

Nieuwe kunststoffracties in UMP Verpakkingen

packing-945143_1280.jpg

Aan de herziene versie van het Uitvoerings- en Monitoringsprotocol (UMP) zijn nieuwe kunststoffracties toegevoegd. Het gaat om MPO, pettrays en PS.