Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 20 mei 2008

"Mobiel wegen scheelt veel kostbare tijd"

GrootJebbink levert HKS Metals tweede mobiele weegsysteem

HKS Metals uit 's-Gravendeel heeft onlangs een tweede Pfreundt BGW-1 weegsysteem in gebruik genomen. Het mobiele systeem, geleverd door GrootJebbink, levert de onderneming een enorme tijdwinst op. Bovendien blijft het financiële risico beperkt tot een minimum.

filename.jpgDe weegsystemen zijn leverbaar voor praktisch iedere kraan met vrijhangende grijper (zelfs tot 100ton).
filename.jpgHet weegsysteem is gemonteerd tussen de grijper en de steel van de overslagkraan.
HKS Metals is een toonaangevende onderneming op het gebied van recycling van zowel ferro als non-ferro metalen. In Nederland beschikt het bedrijf over zeven vestigingen, waar jaarlijks meer dan 1 miljoen ton ferro en 100.000 ton non-ferro schroot wordt verwerkt. Het verladen van de kostbare non-ferro metalen, zoals messing, koper en aluminium, gebeurt op de hoofdvestiging in 's-Gravendeel. Hier leverde GrootJebbink onlangs een tweede Pfreundt BGW-1 weegsysteem voor een overslagkraan. "Dankzij de weegsystemen besparen we heel wat kostbare tijd. Die winst kan oplopen tot een paar uur per dag per trailer", stelt facilitair manager Marco Disco bij HKS Metals.

Juiste gewicht
Het weegsysteem is gemonteerd tussen de grijper en de steel van de overslagkraan en weegt de inhoud van de grijper. De kraanmachinist leest het gewicht af op een display in zijn cabine. Hij kan het te laden gewicht instellen, waarna het systeem óf aftelt, óf optelt tot de ingestelde hoeveelheid is geladen. "Die manier van werken scheelt niet alleen ons een heleboel kostbare tijd; ook de chauffeurs zijn eerder weer van het terrein. Uiteraard met het juiste gewicht in hun trailer", aldus Disco.
Voordat HKS Metals werkte met het mobiele weegsysteem, werd een vrachtwagen geladen en naar de weegbrug gereden om het gewicht te controleren. Als dat niet klopte, moest de chauffeur weer terug. Disco: "Er werd toen veel op en neer gereden. Dat kost onnodig veel tijd en handling. Bovendien is het financiële risico te groot, zeker met de huidige prijzen voor non-ferro. We willen er dan ook zeker van zijn dat het gewicht klopt."

Goede ervaring
De nieuwe weegunit is het tweede Pfreundt-systeem dat HKS Metals gebruikt. In 2004 besloot het bedrijf al tot de aanschaf van een mobiele weegunit. Samen met Kuiken, de leverancier van de Sennebogen overslagkraan die destijds werd gekocht, werden diverse weegsystemen kritisch bekeken. "Uiteraard is de prijs voor ons belangrijk, maar we zochten ook een systeem dat betrouwbaar is en waar anderen al ervaring mee hadden in een zware inzet", licht Disco toe.
filename.jpgOp een display in de cabine leest de kraanmachinist het gewicht af.
De Pfreundt BGW-1 weegsystemen zijn leverbaar met weegcapaciteiten van 500 kilo tot 100 ton, in talloze uitvoeringen en met veel extra's. De kraanweegschaal kan eenvoudig worden gemonteerd op alle types graafmachines en kranen. Het mobiele weegsysteem heeft een compacte, ronde vorm en een geringe hoogte, zodat de bewegingsvrijheid van de grijper maximaal blijft. Overdracht van de gegevens van de weegelementen naar de uitleesunit gebeurt via kabel of via antenne.
HKS Metals koos voor de meest eenvoudige uitvoering. De systemen zijn bijvoorbeeld niet geijkt, waardoor een lichte afwijking in de weging mogelijk is. Voor Disco is dat geen probleem: "Wij controleren toch alle uitgaande trailers nog eens extra op de weegbrug in verband met het uitdraaien van de weegbonnen."

Voor meer informatie: GrootJebbink (Ruben Spelmink), telefoon 0341 - 564242 of www.pfreundt.nl

Vakblad Afval! februari 2008 (nummer 1)