Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 27 mei 2008

Reparco Nederland: sterk in oudpapierrecycling

Reparco Nederland telt drie sorteerbedrijven in Nederland. Core business is het uitsorteren van huishoudelijk oud papier ten behoeve van de eigen Norske Skog fabrieken die hier opnieuw krantenpapier van maken. Optimale recycling: oude kranten dienen als grondstof voor het maken van nieuw krantenpapier.

Reparco beschikt verder over de wereldwijde in- en verkooporganisatie Reparco Trading B.V., die jaarlijks honderdduizenden tonnen oud papier in- en verkoopt. Het papier dat Reparco inzamelt, wordt direct uitgesorteerd op haar eigen sorteerbedrijven. De uitgesorteerde kranten en tijdschriften gaan naar de eigen fabriek, de kartonfracties worden naar kartonfabrieken vervoerd en de vuilfracties - die weliswaar in mindere mate maar helaas toch aanwezig zijn in het oud papier - gaan naar afvalverbrandingsinstallaties.

filename.jpgIn het magazijn van de Renkumse fabriek staan de rollen papier klaar voor vervoer.
Nieuwe sorteertechnieken
In 2006 heeft Reparco uitgebreid geïnvesteerd in nieuwe sorteertechnieken. Verdere efficiency en het garanderen van een optimale grondstofkwaliteit voor de fabriek waren en zijn de belangrijkste redenen hiervoor. De eisen die de fabrieken aan de grondstoffen stellen, worden immers steeds strenger.
Een belangrijke noviteit waarin Reparco geïnvesteerd heeft, is de zogenaamde infraroodscan. Door middel van infraroodstralingen wordt de vezel van materialen geanalyseerd en alles wat geen grafisch papier is, wordt door luchtdruk weggezogen.
Een andere noviteit betreft de zogenaamde paperspike. De nieuwe sorteringen zorgen ervoor dat er (bijna) geen mensen meer nodig zijn aan de sorteerlijn: er is sprake van nagenoeg volledige mechanisatie.


filename.jpgHet papier dat Reparco inzamelt, wordt direct uitgesorteerd op haar eigen sorteerbedrijven. (foto
Gemeenten
Reparco timmert de laatste jaren grondig aan de weg bij gemeenten en samenwerkingsverbanden. Gemeenten zijn dan ook een heel belangrijke doelgroep voor het bedrijf. Rechtstreeks zaken doen met gemeenten, die immers beschikken over het huishoudelijk papier, biedt voor beide partijen voordelen. Samen met hen streeft Reparco ernaar om de inzamelpercentages te verhogen en de kwaliteit van het ingezamelde papier te verbeteren. Immers, een betere kwaliteit betekent een hogere opbrengst voor de gemeenten.
Algemene tendens van de afgelopen jaren is dat de inzamelpercentages nog steeds verder stijgen. De kwaliteit van het ingezamelde papier blijft echter een heel belangrijk aandachtspunt. Reparco biedt gemeenten diverse prijsconstructies, zoals een interessante vaste prijs gedurende meerdere jaren of bijvoorbeeld een marktgekoppelde prijs, in combinatie met een garantieprijs.

Combinatie
Rechtstreeks zaken doen met de combinatie sorteerbedrijf-fabriek betekenen milieu- en logistieke voordelen en een volledig inzicht in de routing van het oud papier. Het afgelopen jaar hebben diverse gemeenten een bezoek gebracht aan Reparco's sorteerbedrijven en de fabriek in Renkum. Zij hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe de combinatie Reparco-Norske Skog gezamenlijk in eigen beheer en op Nederlandse bodem, van het oud papier nieuw papier maakt.
De komende jaren gaat Reparco de combinatie verder positioneren als de partners in oud papier - juist ook voor de lange termijn - die gezamenlijk als één bedrijf de gehele keten van papierrecycling en papierproductie behartigen.

Van grondstof tot krantenpapier
filename.jpgDe fabriek Norske Skog Parenco. (foto: Aerophoto BV)
Norske Skog Parenco, gevestigd in Renkum, is de enige producent van krantenpapier in Nederland. De fabriek kan bogen op een lange traditie in het maken van papier: al in 1720 stond er een papiermolen op het fabrieksterrein. Vanaf 2001 maakt Parenco deel uit van Norske Skogindustrier ASA.
Het krantenpapier van Norske Skog Parenco wordt gemaakt van oud papier (80 procent) en hout (20 procent) Het oud papier is voornamelijk afkomstig van de inzameling bij huishoudens. Het materiaal wordt eerst uitgesorteerd voor het als grondstof kan dienen voor het Renkumse bedrijf. Van de totale hoeveelheid gerecycled huishoudelijk papier wordt ruim 30 procent door Norske Skog Parenco weer omgezet in nieuw papier, wat neerkomt op meer dan 400.000 ton per jaar.
In 1962 werd Norske Skog opgericht door een groep boseigenaren. Sinds die tijd is Norske Skog in een snel tempo uitgegroeid tot wat het nu is: één van de grootste producenten van kranten- en tijdschriftenpapier ter wereld, met achttien fabrieken in veertien landen in Europa, Zuid-Amerika, Azië en Australië.

Meer informatie:
Reparco, telefoon 024-3435988 www.repaco.nl, Nederland@reparco.nl

Vakblad Afval! maart 2008 (nummer 2)