Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 16 april 2020

Slim systeem moet drukte op milieustraat reguleren

Met een systeem dat scant hoeveel mobieltjes er in de directe omgeving van een milieustraat zijn, wil Circulus-Berkel het aantal bezoekers aan milieustraten beter reguleren.

Drukte bij een milieustraat in Apeldoorn.
Foto: Circulus-Berkel

Nog voor de coronacrisis uitbrak dacht Circulus-Berkel al na over de vraag hoe het aantal bezoekers op milieustraten beter kan worden gereguleerd. Nu het door de crisis veel drukker is op milieustraten dan normaal, versnelt het publieke afvalbedrijf een test met een zogenoemde WTM-pod, die scant hoeveel mobieltjes er in de directe omgeving van een milieustraat zijn. Daarvoor werkt Circulus-Berkel samen met internetpartner JDI Smart Web Applications.

Op dit moment wordt het systeem getest en deze test verloopt goed, laat Circulus-Berkel weten. Wel wordt nog hard gewerkt aan de wijze waarop de gegevens op mobieltje of desktop het beste getoond kunnen worden. Over enkele dagen moet bij de openingstijden echter te zien hoe druk het is: rustig, redelijk druk of erg druk. Deze informatie wordt zo snel mogelijk uitgebreid met een visuele weergave in de vorm van een grafiek die ‘realtime’ en op basis van historische gegevens weergeeft wat de bezoekersaantallen zijn en hoe lang bezoekers in de wachtrij staan.

Door het systeem kunnen bezoekers zich goed informeren voor ze met een volgeladen auto naar een milieustraat komen. Bij grote drukte kunnen ze besluiten hun bezoek op een rustiger moment te plannen. Circulus-Berkel zelf zegt de informatie te gaan gebruiken voor het optimaliseren van de dienstverlening, waardoor ook onveilige situaties op of buiten het Recycleplein kunnen worden voorkomen.

Primeur voor Apeldoorn

De WTM-pod gaat over enkele dagen live op de milieustraat in Apeldoorn en zal zo snel mogelijk ook in Deventer worden geplaatst. Voor zover bekend is dit systeem bij andere afvalbeheerbedrijven nog niet in gebruik. Het verzamelen van gegevens op basis van aanwezigheid van mobiele devices is volgens Circulus-Berkel desalniettemin legaal en AVG-proof.

Meer weten over Circulus-Berkel BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website