Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 21 augustus 2020

'Weinig vooruitgang bij EU-lidstaten in grondstofverbruik'

Hoewel Earth Overshoot Day (EOD) drie weken later plaatsvindt dan vorig jaar, vindt vanuit de EU-lidstaten weinig vooruitgang plaats.

Earth Overshoot Day (EOD) is de dag waarop de mensheid meer grondstoffen heeft verbruikt dan de aarde in één jaar kan produceren. Eerder deze week werd bekend dat het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat EOD plaatsvindt op zaterdag 22 augustus, drie weken later dan vorig jaar. Dankzij het virus is de voetafdruk van de mensheid met 9,3 procent verminderd, in vergelijking met vorig jaar. Maar volgens Mathis Wackernagel, president van de internationale duurzaamheidsorganisatie Global Footprint Network die de EOD berekent, is deze verschuiving niets om te vieren. “Dit is niet met opzet gebeurd, maar door een ramp”, zei hij gisteren in een online presentatie.

Vanuit de EU-lidstaten is weinig vooruitgang geboekt. In 2019 was de gemiddelde ‘overshoot day’ in de EU op 10 mei en ook in 2020 ligt voor de meeste EU-landen de overschrijdingsdag weer in mei. Ter illustratie: in Nederland vond de overschrijdingsdag in 2019 plaats op 6 mei en dit jaar op 3 mei. In België lag die datum in 2019 op 6 april en in 2020 op 5 april. “Het grootste deel van de EU is dieprood”, aldus Wackernagel tegen Ends.