Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 18 november 2021

N+P neemt sorteerinstallatie PreZero over

De N+P Group neemt de sorteerinstallatie voor pmd in Rotterdam over van PreZero.

De twee partijen hebben daarvoor een bindende overeenkomst gesloten, zo meldt N+P vandaag (18 november). De fabriek sorteert ongeveer 110 kton lichtgewicht verpakkingen per jaar en is daarmee een van de grootste sorteerinstallaties van Nederland. N+P spreekt van een significante synergie tussen de bestaande activiteiten van de plant in Rotterdam en N+P’s gepatenteerde Subcoal (een alternatieve brandstof op basis van afvalstromen).

De Europese Commissie moet de overname nog wel goedkeuren. Europese wetgeving is ook de reden dat PreZero de installatie van de hand doet. De Schwarz Group, moederbedrijf van PreZero, nam eerder dit jaar Suez Nederland over. Dat werd toegestaan door de Europese Commissie, maar alleen als de pmd-sorteeractiviteiten werden afgestoten. Omdat PreZero ook al een sorteerinstallatie in Zwolle heeft, zou er namelijk anders te weinig concurrentie overblijven op de markt voor pmd-sortering. 

"Koper met ambitie"

Wieger Droogh, CEO van PreZero Nederland, noemde de gedwongen verkoop in een interview met Vakblad Afval eerder "heel zuur". Nu is hij echter tevreden over de nieuwe eigenaar. "We zijn erg trots op alles wat we op het gebied van huishoudplastic hebben gerealiseerd in onze sorteerfabriek in Rotterdam. Daarom was het voor ons belangrijk om onze plant te verkopen aan een koper met ambitie. Een koper die de activiteiten op de locatie verder wil uitbreiden. Daarom hebben we een weloverwogen keuze gemaakt voor N+P. Bij N+P zijn zowel de fabriek als de medewerkers in zeer goede handen."

Stijn Jennissen, Chief Commercial Officer bij N+P: "Deze overeenkomst is in lijn met de bedrijfsstrategie van N+P om zich te concentreren op het verminderen van CO₂-uitstoot van industrieën en biedt een groot potentieel voor verdere investeringen om de site uit te breiden en te integreren met Subcoal-productie. We zijn ervan overtuigd dat we met de acquisitie van het Rotterdamse terrein zeer goed gepositioneerd zijn voor verdere groei en we zullen actief op zoek gaan naar verdere acquisitiemogelijkheden op de Europese markt, verdere aankondigingen hierover volgen binnenkort."

De komende vijf jaar wil N+P het aantal productie-installaties dat het bedrijf exploiteert aanzienlijk vergroten. Parallel aan een snelle uitbreiding van fabrieken streeft N+P ook naar de groei van activiteiten in het overbruggen van afval naar waarde: handel in grondstoffen voor energie uit afval en de ontwikkeling en levering van alternatieve grondstoffen.