Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 11 februari 2022

Envi stemt in met strengere regels voor batterijenrecycling

Aangescherpte maatregelen voor batterijenrecycling zijn cruciaal voor de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale economie, vindt de milieucommissie van het Europees Parlement. Fead vreest dat de ambities voor materiaalterugwinning te hoog zijn.

Europarlementariër Simona Bonafè.
Foto: © European Union 2019 - Source : EP

De milieucommissie van het Europees Parlement (Envi) heeft gisteren (10 februari) met een ruime meerderheid – 74 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 5 onthoudingen – ingestemd met de aanscherping van regels voor de gehele levenscyclus van batterijen. Met deze stemmingsuitslag steunen ze de aanpak van de Europese Commissie om de huidige wetgeving te herzien om rekening te houden met technische ontwikkelingen en gewijzigde bepalingen op verschillende gebieden, zoals de introductie van een nieuwe categorie ‘batterijen voor lichte voertuigen’, zoals elektrische fietsen.

Daarnaast steunen de Envi-leden de voorgestelde regels voor een verklaring en een label van de CO2-voetafdruk, een maximale waarde voor de CO2-voetafdruk van de levenscyclus en minimumniveaus van teruggewonnen kobalt, lood, lithium, nikkel uit afval om in nieuwe batterijen te hergebruiken. Tegen 2024 moeten draagbare batterijen in apparaten, zoals smartphones, op zo’n manier zijn ontworpen dat consumenten ze eenvoudig en veilig kunnen verwijderen en vervangen. Ook onderstrepen de leden de noodzaak om de haalbaarheid te beoordelen van de invoering van normen voor gewone opladers voor de verscheidenheid aan oplaadbare batterijen.

Inzameldoelstellingen

Verder pleiten de Envi-leden voor strengere inzameldoelstellingen voor draagbare batterijen: 70 procent tegen 2025 en 80 procent tegen 2030, in plaats van 65 procent tegen 2025 en 70 procent tegen 2030 in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. Ook komen er minimale inzamelpercentages voor batterijen voor lichte voertuigen: 75 procent tegen 2025 en 85 procent tegen 2030.

EP-rapporteur Simona Bonafè: “De batterijenverordening legt een holistische reeks regels vast voor de hele levenscyclus van een product: van de ontwerpfase tot het einde van de levensduur. Dit creëert een nieuwe aanpak om de circulariteit van batterijen te vergroten en introduceert nieuwe duurzaamheidsnormen die een maatstaf moeten worden voor de hele wereldwijde batterijmarkt. Batterijen zijn een sleuteltechnologie voor het bevorderen van duurzame mobiliteit en voor het opslaan van hernieuwbare energie.”

Lithium

De Europese brancheorganisatie van private afvalbedrijven Fead is blij dat de Envi heeft ingestemd met verhoogde inzamelpercentages en met de verplichte gerecyclede inhoud, zoals de Europese Commissie oorspronkelijk heeft voorgesteld. De organisatie maakt zich echter zorgen over de hogere niveaus van materiaalterugwinning voor lithium: van 35 procent naar 70 procent in 2026 en van 70 procent naar 90 procent in 2030. Fead-voorzittter Peter Kurth: “Materiaalterugwinning moet realistisch worden opgezet en geleidelijk worden uitgebreid. De niveaus die voor lithium zijn aangenomen, geven aanleiding tot bezorgdheid binnen onze sector, aangezien de benodigde technologieën niet vóór 2025 op de markt zullen zijn. Een herstelpercentage van 90 procent in 2030 zal problematisch zijn. We dringen erop aan om realistischere doelen op te stellen, die de inzet van nieuwe technologieën en investeringen kunnen evenaren.”

Vervolg

In maart stemt het Europees Parlement over dit voorstel in de plenaire vergadering. Als het voorstel wordt aangenomen, gaat het Parlement hierover in onderhandeling met de EU-regeringen om te komen tot een definitieve wet.