Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 08 juli 2022

Bouw vierde afvalverbrandingsinstallatie EEW van start

De bouw van de nieuwe mono-slibverbrandingsinstallatie van EEW Energy from Waste Delfzijl is officieel van start gegaan.

IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen start de heimachine op de bouwplaats voor de slibverbrandingsinstallatie van EEW Delfzijl.
Foto: EEW Energy from Waste

De ingebruikname van de installatie, die een vermogen heeft van 18 megawatt, staat gepland voor 2024. Jaarlijks moet deze maximaal 185 kton aan zuiveringsslib van rioolwaterzuiveringsinstallaties verwerken. Vanaf 2026 start EEW ook met de terugwinning van fosfaat uit de as die na verwerking overblijft. Het is de eerste installatie van de Duitse EEW-groep voor de thermische verwerking van gemeentelijk zuiveringsslib in het buitenland.

“Met onze installaties voorkomen wij de schadelijke gevolgen van bemesting door zuiveringsslib, recyclen wij levensnoodzakelijk fosfaat en vervangen wij fossiel aardgas door milieuverantwoorde energie uit afvalstromen”, aldus Bernard Kemper, CEO van EEW.

Verdere plannen

Met de nieuwe installatie bespaart EEW 3,5 miljoen kubieke meter aardgas en produceert het extra processtoom voor het Industriepark Oosterhorn. EEW heeft ook plannen voor de afvang van CO2 uit haar rookgassen en de bouw van een scheidingsinstallatie voor het terugwinnen van grondstoffen uit afvalstromen voor hergebruik.

De nieuwe installatie is de vierde van EEW in Farmsum. Haar drie andere afvalverbrandingsinstallaties worden gevoed door huishoudelijk afval.

Milieueffecten

De commissie die de milieueffectrapportage voor de mono-slibverbrandingsinstallatie bekeek was in 2019 kritisch. Zij vond destijds dat onvoldoende gemotiveerd was waarom de locatie in Farmsum daarvoor geschikt was, en vroeg zich ook af of er wel behoefte was aan slibverbranding in Nederland. In 2020 was de commissie Mer nog niet tevreden. Toen, omdat uit het milieueffectapport niet duidelijk was welke luchtvervuiling de nieuwe installatie met zich meebrengt. Ook de concentraties zeer zorgwekkende stoffen die mogelijk vrijkomen waren niet goed beschreven.