Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 27 december 2022

Strategische aanpak batterijen: inzameling moet beter

In een Kamerbrief over de voortang van de Nederlandse batterijenstrategie schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen dat de inzameling van batterijen beter moet.

Niet alleen industriële batterijen moeten beter worden ingezameld, ook de huis-, tuin en keukenbatterij verdwijnt nog te vaak in de verkeerde afvalstroom.
Foto: PhotoSG - Fotolia

In Nederland geldt een producentenverantwoordelijkheid met betrekking tot batterijen, waardoor de partij die een batterij op de markt plaatst ook verantwoordelijk is voor het op een juiste wijze van de markt afhalen. Producentenorganisaties bieden een landelijk dekkende infrastructuur voor de inzameling van automotive- en draagbare batterijen. Op het vlak van de industriële batterijen zal de infrastructuur voor inzameling zich echter nog moeten ontwikkelen naar een volledig dekkend systeem. Dat schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Kamer.

Afvalbranden

Het inzamelen van batterijen is wat Heijnen betreft niet alleen van belang om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit de energiedragers. Verbeterde inzameling leidt ook tot minder batterijen bij afvalverwerkende bedrijven. Daarmee neem het risico op afvalbranden af.

De staatssecretaris noemt in haar brief verder dat producentenorganisaties met de Taskforce Afvalbranden (een samenwerking van publieke en private afvalbedrijven) een gezamenlijke aanpak hebben opgesteld met acties die het risico op afvalbranden moeten beperken. Navraag bij brancheorganisaties leert overigens dat over deze aanpak nog niet is gecommuniceerd, omdat er nog sprake is van 'work in progress'.

Impuls voor circulariteit

Een eerder deze maand bereikt voorlopig akkoord over de EU-Batterijenverordening tussen de Europese Raad en het Europees Parlement noemt de staatssecretaris in haar brief "een impuls voor de circulariteit van batterijen". In de bewuste verordening staan verplichtingen op het gebied van inzameling, het stimuleren van de repareerbaarheid en hergebruik, en recycling.

Nationale batterijenstrategie

De nationale batterijenstrategie moet de toename in het gebruik van batterijen in de samenleving veiliig, verantwoord en duurzaam laten verlopen. De aanpak leunt op vijf pijlers, te weten: grondstoffen, circulariteit, veiligheid, economische perspectieven en het energiesysteem.