Categorie: Management | Gepubliceerd: 20 maart 2023

Wieger Droogh verlaat PreZero

“Met een lach en een traan” vertrekt CEO Wieger Droogh bij PreZero Nederland. Hij verruilt het werken aan de grondstoffentransitie voor de energietransitie.

Wieger Droogh (Foto: Rick Huisinga Fotografie)

Bijna vijftien jaar werkt Wieger Droogh in de afvalsector, waar hij in 2008 als manager operations begon bij Suez. Drie jaar later werd hij aangesteld als CEO Suez Nederland, dat in 2021 in handen van PreZero kwam. “Ik denk dat het goed is voor mij, maar ook voor de organisatie dat er iemand anders aan het roer komt. Twaalf jaar is best wel lang op een stoel. Dan worden zaken comfortabel en haal je misschien niet meer het beste uit jezelf, maar ook niet uit de organisatie. Het feit dat het ook pijn doet om weg te gaan, geeft volgens mij ook aan dat het een goed moment is. En ik ga de sector echt missen. Wat ik extreem boeiend vind, is hoe wij als bedrijven met elkaar in concurrentie zijn, en tegelijkertijd moeten samenwerken en partnerships sluiten. En hoe we de overheid hard nodig hebben, en soms ook lastig kunnen vinden. Die dynamiek ga ik missen. Het is dus wel een vertrek met een lach en een traan.”

Heeft de overname van Suez door PreZero ook iets te maken met deze stap?

“Nee. Sterker nog, ik denk dat PreZero voor ons als bedrijf en voor mijzelf echt een blessing is. Het is een bedrijf dat wil, dat power en geld heeft, en door wil in die circulariteit en het sluiten van kringlopen. PreZero is juist de reden dat ik nog gebleven ben. Ik heb echt veel fiducie in wat zij willen. Er waren ook andere functies binnen de groep maar dat is voor mij niet aan de orde omdat ik niet weg wil uit Nederland. Omdat tegelijkertijd dat stukje comfort aan de orde was, besloot ik dat het goed is om iets anders te gaan doen.”

Als je terugkijkt, hoe verschilt de organisatie dan met hoe je die vijftien jaar geleden aantrof?

“Wij waren destijds een heel dominant inzamelbedrijf en zijn nu een bedrijf dat veel meer focust op verwerking en circulariteit. Wij als bedrijf, en als sector, deden alles zelf en werkten vooral niet samen. Daar wilde ik verandering in aanbrengen. We zijn toen op bouw- en sloopafval gaan samenwerken met het toenmalige Shanks. Dat was bijna vloeken in de kerk, maar het is ons wel gelukt. En ik denk dat Green Collective ook een mooi voorbeeld van samenwerking is. Maar waar ik het meest trots op ben is dat onze interne cultuur is veranderd. We waren een top-down bedrijf, maar samenwerking in de markt is moeilijk als een organisatie eigenlijk gewend is om gewoon te doen wat er gezegd wordt. Nu zijn we veel meer bottom-up. We spreken elkaar aan en geven elkaar feedback. Tien jaar geleden hebben we zelf een managementontwikkeltraject opgezet dat nog steeds loopt en dat ons ook revenuen brengt. Op die interne transformatie ben ik echt heel trots.”

Zijn er ook zaken die je onvoltooid achter laat?

“Ik had graag nog een dominantere positie willen hebben in de verwerking van afvalstromen. Bijvoorbeeld in kunststof. Met ons vertrek naar PreZero zijn we QCP, SK Polymers en de sorteerinstallatie in Rotterdam kwijtgeraakt. Gelukkig kregen we de installatie in Zwolle weer terug, maar dat onze positie in die kunststofverwerking veel kleiner is geworden, vind ik zonde.”

Wat is de belangrijkste les die je de afgelopen jaren hebt geleerd?  

“Kwetsbaarheid tonen, niet alleen als bedrijf maar ook als persoon. Ik ben best wel heel rationeel, maar om de wereld een stukje beter te maken, hebben we elkaar echt nodig. Sommigen kunnen het zwak vinden, om kwetsbaarheid te tonen en ook eerlijk te zijn in wat je niet kunt, maar het heeft ons veel gebracht. Veel samenwerkingen hadden we anders nooit voor elkaar gekregen. Voor mij is dat dus een belangrijke les geweest.”

Stel dat je over een aantal jaar terugkeert in de afvalsector. Wat hoop je dan aan te treffen?

“Tot nu toe is samenwerken lastig. Wij hebben Green Collective, andere bedrijven hebben Open Waste. Waarom pakken we dat niet samen op? Of thema’s als bron- en nascheiding, die prima naast elkaar kunnen bestaan in plaats van dat we elkaar daarop moeten bevechten. Ik hoop dat dat weggaat. En ik hoop dat we verder zijn in het verder in elkaar verweven van de inzameling, omdat daar nog best veel CO2-uitstoot en inefficiency zit. En het is goed dat er aandacht is voor recyclen, maar de stap erna is nog veel crucialer. Dus ik hoop dat we de stap kunnen zetten, met een heleboel andere partijen, naar het worden van een echte grondstoffenproducent.”

Begin mei treedt Droogh in dienst als CEO bij de technische dienstverlener Equans Nederland, dat onder meer klanten helpt om hun energieverbruik te verduurzamen. Zijn opvolger bij PreZero is Christian Kampmann (Duitsland, 1980). Kampmann startte in 2011 bij recyclebedrijf Tönsmeier in Duitsland als Hoofd Interne Audit. Daarna bekleedde hij verschillende functies binnen de internationale PreZero organisatie. Onlangs nam hij tijdelijk de leiding over van PreZero in Polen, naast zijn functie als hoofd van de business unit Sorting Systems.

Gerelateerde artikelen