Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 12 mei 2023

Chemiereuzen omarmen R&D hub voor afvalverwerking

Zeven grote internationale chemische bedrijven hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met TNO om nieuwe afvalverwerkingstechnologie te ontwikkelen, in het bijzonder voor plastic.

Chemiereuzen gaan met TNO samenwerking aan nieuwe recyclingtechnologie.
Foto: ThisisEngineering RAEng | Unsplash

De R&D hub zal zich vooral richten op de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor afvalverwerking die een lagere CO2-voetafdruk hebben en meer recycling van plastic afval mogelijk maken dan nu het geval is. Daarbij is zowel aandacht voor technologie voor mechanische recycling als chemische recycling.

TNO zal de R&D Hub hosten en beheren, de technologieontwikkeling leiden, de projecten orkestreren en uitvoeren. Chemiebedrijven BASF, Covestro, Dow, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical, Sabic en Solvay ondersteunen de hub en moeten op termijn gaan profiteren van het pionierswerk dat er wordt verricht.

“We zijn erg trots dat we zijn geselecteerd als gastheer en orkestrator van dit geweldige initiatief”, zegt Henk-Jan Vink, directeur energie- en materialentransitie bij TNO. “Deze unieke co-creatie zal resulteren in praktische en disruptieve technologische oplossingen om de ontwikkeling van circulaire kunststoffen met een lagere milieuvoetafdruk mogelijk te maken."

De eerste reeks R&D projecten gaat van start in de tweede helft van 2023.