Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 mei 2023

Opening nieuwe sorteerinstallatie PreZero in Zwolle

Een feestelijke dag bij PreZero in Zwolle waar de nieuwe sorteerinstallatie voor pmd officieel werd geopend. Beschikbaarheid, kwaliteit en rendement waren belangrijke factoren bij het ontwerp van de installatie.

Een van de dubbel uitgevoerde trommelzeven van PreZero.
Foto: AfvalOnline

Op donderdag 25 mei, bijna twee jaar na de brand die de vorige sorteerinstallatie in de as legde, opende de Zwolsche wethouder Duurzame Economie Paul Guldemond officieel de nieuwe ‘state-of-the-art’ installatie. Met behulp van onder meer optische scheiders, ballistische scheiders, (unieke) dubbel uitgevoerde trommelzeven, windshifters, magneten, camera- en lasertechnologiëen sorteert PreZero hier jaarlijks 85 kton pmd in 14 stromen, 4 stromen meer dan de vorige installatie. Nieuw zijn zwarte plastic verpakkingen (een mix van pet, PP en PE die door middel van lasertechnologie wordt uitgesorteerd), PP-folies, en HDPE- en PP-verpakkingen op kleur. Voor dit laatste wordt gebruik gemaakt van  cameratechnologie om HDPE en PP te scheiden in wit/naturel en gekleurd.

Beschikbaarheid

In 2021 werd de voormalige sorteerinstallatie van PreZero als gevolg van brand nagenoeg volledig verwoest. Alleen de ontvangsthal met de aanvoerbunkers en shredder bleef gespaard. Toch is hier al gelijk een noviteit te zien. In plaats van één shredder waardoor het materiaal de installatie ingaat, heeft PreZero er nu twee. Hoewel ze ook beide tegelijk in gebruik kunnen zijn, heeft PreZero bewust gekozen voor een back-up systeem voor het geval er één shredder stil komt te liggen. Beschikbaarheid van capaciteit is namelijk een belangrijke factor geweest bij de ontwikkeling. In de vorige opzet was het bedrijf te zeer afhankelijk van een aantal kritische elementen in de installatie, terwijl die nu zo is ingericht dat als een deel van de installatie stopt, een ander deel kan doordraaien. Vandaar de twee shredders.

Kwaliteit en rendement

Naast beschikbaarheid zijn kwaliteit en rendement factoren die van belang zijn geweest. “Sinds de brand heeft PreZero drie nieuwe sorteerinstallaties gebouwd: twee in Duitsland en een in België. De ervaringen die bij die installaties zijn opgedaan, hebben we verwerkt in de installatie in Zwolle“, vertelt directeur Value Chain Plastics, Freek Bakker. “Wij werken daarbij heel nauw samen met een aantal preferred suppliers, zoals Stadlter, die wij uitdagen om te voldoen aan de meest recente markteisen voor rendement en kwaliteit. Dat betekent dat zij zich versneld hebben ontwikkeld en die kennis kunnen toepassen in de nieuwste installatie.“

Artificial Intelligence

De machinehal heeft een oppervlakte van 4.200 m2 en biedt ruimte aan bijna 250 transportbanden met een totale lengte van ruim vier kilometer. Er komt geen enkel handmatig werk meer aan te pas, alles is volledig geautomatiseerd. In de toekomst wil PreZero ook artificial intelligence implementeren in de installatie, zodat de Nirs bijvoorbeeld zelflerend worden. Dit wordt nu binnen de Schwarz Groep ontwikkeld.

Halverwege de installatie is een brandwerende muur geplaatst en wat verder opvalt zijn de rode leidingen die door de hele installatie lopen: sprinklerinstallaties. Het zijn er beduidend meer dan wat de wet vereist, merkt Bakker op. Een begrijpelijke investering.

Aan het eind van de rit in de installatie is zo’n 5 procent van de 85 kton input uitgevallen als vocht. 30 procent is residu en wordt afgevoerd naar de verbrandingsoven. De overige stromen worden per soort in balen geperst en vervoerd naar recyclingbedrijven. Hier wordt het plastic versnipperd tot kleine flakes, gewassen en verwerkt tot granulaat waarvan nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Voor deze stromen verzorgt Afvalfonds de afzet.

Langetermijncontracten

Bij de opening waren naast betrokken medewerkers van PreZero onder meer leveranciers, Rova, het Afvalfonds, Hedra, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Shell, Unilever, Lidl en het KIDV aanwezig. Dagvoorzitter was presentator Harm Edens, die onder meer Christian Kampmann op het podium verwelkomde bij zijn eerste publieke optreden als directeur van PreZero Nederland. Kampmann benadrukte de noodzaak om meer kunststof afval richting de sortering te krijgen, om zo te kunnen voldoen aan toekomstige doelstellingen voor gerecycled content. En net als Bakker wees hij daarbij ook op het gebrek aan langetermijn contracten in het huidige UPV-systeem.