Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 31 mei 2023

Blue Plastics vindt continuïteit in aanvoer plasticafval

Plasticrecycler Blue Plastics heeft in Ortessa een bedrijf gevonden dat kan zorgen voor continuïteit in de aanvoer van plasticafval voor haar installatie op Brightlands Campus.

Gert Struijk (TCR Plastics), Stephan Damer (Blue Plastics), Eric Segers (Ortessa Groep).
Foto: Ortessa Groep / Blue Plastics

Blue Plastics heeft een wasmethode ontwikkeld, de zogeheten CleanBlueTech (CBT)-technologie, die geur, lijm, drukinkt en organische resten van plasticafval kan verwijderen met oplosmiddelen. In tegenstelling tot bestaande wastechnieken die onder hoge temperaturen wassen en veel water gebruiken, verbruikt de CBT-technologie 70 procent minder energie en geen water. Voor haar eerste installatie die Blue Plastics op de Brightland Campus realiseert, was het recyclingbedrijf op zoek naar continuïteit in de aanvoer van plasticafval. Het bedrijf gebruikt hier transportfolie, ook wel verpakkingsfolie genoemd. Deze afvalstroom heeft binnen de plasticsoorten de hoogste CO2-milieubelasting, omdat het folie na een kort gebruik al snel afval wordt.

Afvalbedrijf Ortessa Groep, moederbedrijf van onder meer Van Kaathoven, gaat voor de continue levering van dit verpakkingsafval zorgen. Algemeen directeur Eric Segers van Ortessa Groep: “Vanuit de visie dat technologie en samenwerking hand in hand bijdragen aan een stap naar een schoenere wereld, is dit een schoolvoorbeeld van een krachtige ketensamenwerking. Ortessa kijkt voortdurend met een open vizier naar kansrijke innovaties voor het wereldwijde afvalprobleem. In deze CBT-technologie voor plasticfolies zagen we al snel de potentie om het verschil te maken.”

Begin

Volgens Blue Plastic-directeur Stephan Damer zijn de verpakkingsfolies slechts het begin. “De eerste installaties starten met deze folies, maar ook andere plasticsoorten zoals HDPE, PP en pet, kunnen in de toekomst gewassen worden. We zijn erbij gebaat wanneer we de markt voor de langere termijn  kunnen bedienen. Continuïteit in de inputstroom is daarbij van essentieel belang.” De eerste fabriek moet vanaf medio komend jaar zo'n 4 ton per uur gaan verwerken. De komende tien jaar wil Blue Plastics vijf fabrieken realiseren.

Vermarkting

Al eerder haakte TCR Plastics, distributeur van kunststofgrondstoffen, aan bij Blue Plastics. De installatie van Blue Plastics zorgt voor een transparant en geurvrij granulaat en de distributeur zorgt voor de vermarkting van dit recyclaat. TCR Plastics-eigenaar Gert Struijk: “De toetreding van Ortessa zal leiden tot een samenwerking, waarmee we inhoud geven aan circulariteit in de meest pure vorm. Mooi om te zien dat op deze manier drie Nederlandse bedrijven de krachten bundelen om met de CBT-technologie een substantiële bijdrage te leveren aan de oplossing van het plasticprobleem en de realisatie van de Europese milieudoelstellingen.”