Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 02 juni 2023

Amsterdam zet AEB opnieuw in de etalage

Gemeente Amsterdam doet een nieuwe poging om afvalbedrijf AEB te verkopen. Dit keer met uitzondering van de nascheidingsinstallatie.

Rokende schoorstenen bij AEB in Amsterdam.
Foto: AEB

Ruim een week nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de geplande overname van AEB Amsterdam door AVR blokkeerde, heeft het Amsterdamse college van B en W gisteren (1 juni) laten weten een nieuwe poging te willen wagen om het Amsterdamse afvalbedrijf te verkopen. Het college heeft ervoor gekozen om de nascheidingsinstallatie “in principe” te behouden. Zo kan de gemeente beter invloed uitoefenen op de transitie naar hergebruik van grondstoffen, op de keten achter de nascheiding en “dus op het behalen van onze doelstellingen met betrekking tot de circulaire economie”, schrijven de wethouders Reinier van Dantzig (Afval & Duurzaamheid), Zita Pels (Deelnemingen) en Hester van Buren (Financiën) in een brief aan de gemeenteraad.

ACM blokkeerde de overname van AEB door AVR, omdat de toezichthouder vreesde dat de combinatie AEB/AVR met name in het westen van Nederland een te machtig bedrijf zou opleveren. Volgens het college hield de gemeente rekening met een negatief besluit van ACM en is ze een half jaar geleden gestart om zich daarop voor te bereiden, onder meer met behulp van de aanbevelingen van de raadsenquête AEB en de commissie-Winter. Beide hadden aangedrongen op een zorgvuldig proces. Dankzij deze voorbereidingen kan het college kort na het ACM-besluit al een vervolgtraject aan de gemeenteraad voorleggen.

Betrouwbare eigenaar

In de brief laten de wethouders weten te zoeken naar een betrouwbare eigenaar voor de lange termijn. Vanwege het ACM-besluit zal een bedrijf dat al een grotere Nederlandse afvalverwerker in bezit heeft, niet snel in aanmerking komen. Wel geven ze aan dat binnenlandse investeerders of pensioenfondsen en bedrijven die al elders in Europa actief zijn in afvalverwerking mee kunnen doen aan biedingscombinaties.

Dit voorgenomen besluit moet nog wel langs de gemeenteraad. Ook moet er een werkgroep worden gevormd om te gaan kijken hoe de verkoop er precies uit moet gaan zien. AEB-directeur Michel Frequin heeft al laten weten verheugd te zijn dat het college zo snel een voorgenomen besluit heeft genomen. “Dit biedt duidelijkheid en perspectief voor de toekomst. Bij het vorige verkoopbesluit hebben we aangegeven dat we op zoek zijn naar een betrouwbare en kapitaalkrachtige aandeelhouder met een visie op duurzame afvalverwerking en kennis en kunde van de markt. Dit standpunt is niet veranderd en we zijn blij dat de gemeente deze visie nog steeds deelt.”

Voorgeschiedenis

De gemeente Amsterdam nam in de lente van 2021 officieel het besluit om AEB te verkopen. Daar ging een lange geschiedenis aan vooraf, met als dieptepunt de onverwachte sluiting van enkele verbrandingslijnen van AEB in de zomer van 2019. Die sluiting was noodzakelijk voor de veiligheid, maar bracht AEB wel in grote financiële problemen. Alleen met kapitaalinjecties van de enige aandeelhouder, de gemeente Amsterdam, kon het bedrijf overeind blijven. Begin 2020 nam Amsterdam daarom al het principebesluit om haar afvalbedrijf van de hand te doen. Eerder waren opties als een verkoop aan Beelen en een fusie met HVC afgeketst. 

Meer informatie:

» Raadsinformatiebrief over AEB