Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 05 juni 2023

VN kan eerste ontwerp plasticverdrag opstellen

In november zal waarschijnlijk het eerste wettelijk bindend verdrag worden gepresenteerd om de vervuiling van plastic tegen te gaan.

De tweede vergradering van het zogenoemde Intergouvernementeel Onderhandelingscomité (INC) vond de afgelopen week plaats in Parijs. Tijdens deze vergadering kreeg INC-voorzitter Gustavo Meza-Cuadra Velasquez officieel het mandaat om het eerste ontwerpverdrag op te stellen. Bij de volgende vergadering, die gepland staat in november in Nairobi (Kenia), kunnen de partijen daar dan weer verder over discussiëren. De Verenigde Naties stemden vorig jaar in met een resolutie om een internationaal, wettelijk bindend verdrag op te stellen om plasticvervuiling tegen te gaan. Tegen het einde van 2024 moet het verdrag gereed zijn. 

"De voortgang van deze tweede sessie en het mandaat voor een eerste ontwerp voor een internationaal, wettelijk bindend instrument tegen plasticvervuiling, zijn bemoedigend", zegt directeur Inger Andersen van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep). "Ik kijk uit naar de derde sessie in Nairobi en moedig alle lidstaten aan om dit momentum vast te houden. De wereld roept om een overeenkomst die breed, innovatief, inclusief en transparant is - een overeenkomst die leunt op wetenschap, die leert van stakeholders, en ontwikkelende landen ondersteunt. Plastic is te lang de default-optie geweest."

Velasquez

Gustavo Meza-Cuadra Velasquez is een Peruaans economoon en diplomaat. Eerder was hij bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken van Peru en had hij diverse functies binnen de Verenigde Naties. "Ik zal alles doen om te zorgen dat het ontwerp een trouwe weergave is vasn onze discussies en de bijdragen van lidstaten", zei hij over het mandaat.