Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 07 juni 2023

Europese recyclers ontevreden over CRMA

Het Europese voorstel voor een wet om kritieke grondstoffen te beschermen, is die naam niet waardig, vinden brancheverenigingen.

IJzerhoudend schroot moet niet zonder wetenschappelijke onderbouwing onder kritieke grondstoffen geschaard worden, vinden brancheverenigingen.
Foto: David Hofmann | Unsplash

Zowel de Europese branchevereniging Euric als Duitse evenknie BVSE zijn kritisch op de voortgang van het voorstel van de Europese Commissie voor de Critical Raw Materials Act (CRMA). Het doel van de CRMA is te zorgen voor betrouwbare en duurzame toeleveringsketens van diverse kritieke grondstoffen, voor een "groene en digitale toekomst", aldus de Europese Commissie. 

De parlementaire commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie (Itre) wil hier echter verschillende 'slecht doordachte' amendementen aan toevoegen, vindt Euric. Itre zou diverse materialen als kritiek willen classificeren, zoals ijzerhoudend schroot, koper, aluminium en zilver, zonder dat daar een goede rechtvaardiging voor bestaat. Euric benadrukt dat ieder voorstel voor Europese wetgeving ondersteund moet worden door een assessment, dat gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. Verder zou de lijst van kritieke grondstoffen iedere vier jaar herzien moeten worden door de Commissie, vinden zowel Euric als de BVSE. Een minder frequente evaluatie zou veel investeringsonzekerheid opleveren.

Exportrestricties

Euric en de BVSE pleiten verder tegen beperkingen op de export van kritieke grondstoffen. "We staan meer dan kritisch tegenover de voorstellen voor een exportbeperking en benadrukken nogmaals dat een dergelijk verzoek in flagrante tegenspraak is met het concept van 'vrij verkeer van goederen' en dus met internationale handels- en douaneovereenkomsten," zegt BVSE-expert Birgit Guschall-Jaik. Gerecycled materiaal dat voldoet aan de specificaties van de industrie of internationale standaarden, moet internationaal verhandeld kunnen worden. Eventuele beperkingen horen bovendien thuis in de Evoa en niet de CRMA.