Categorie: Producten | Gepubliceerd: 08 juni 2023

Sorteerders en recyclers tippen over verpakkingsontwerp

Een groep sorteerders en recyclers roept verpakkende bedrijven, marketeers en verpakkingsontwerpers op om meer zogenoemde niet-ingekleurd-transparant verpakkingen te gebruiken.

Als bedrijven meer naturel of wit kunststof verpakkingen gebruiken, kunnen ze meer helder of licht gekleurd recyclaat terugverwachten voor nieuwe verpakkingen.
Foto: 123rf/altomedia

De groep sorteerder en recyclers, aangesloten bij het FieldLab Circular Packaging, heeft op een recente bijeenkomst het plan opgevat om zogenoemde merkbedrijven, mede via het FieldLab, op te roepen meer niet-ingekleurd-transparant, ofwel naturel of wit kunststof verpakkingen te gebruiken. Dit geldt zowel voor folies als vormvaste verpakkingen. Alleen dan kan de recyclingindustrie voldoen aan de wensen van diezelfde merkbedrijven om helder of licht gekleurd recyclaat te leveren voor de productie van hun nieuwe verpakkingen.

Het FieldLab gaat dit voortaan communiceren in werkrelaties met verpakkende bedrijven, maar ook in de media gericht op marketeers en verpakkingsontwerpers en bijvoorbeeld op evenementen.

Vruchtbaar initiatief

Het FieldLab Circular Packaging heeft vier keer per jaar overleg tussen de twee groepen partnerbedrijven van de stichting: de verpakkende (merk)bedrijven en de sorteerders en recyclers van verpakkingsafval. Hierin worden overkoepelende verpakkingsthema’s behandeld, zoals: de toekomst van gerecyclede- en bio-kunststoffen, de stappen naar food-grade gerecycled kunststof, uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), ketenefficiëntie van verpakkingen en de impact van de Europese regelgeving voor verpakkingen en verpakkingsafval. Bovenaan de agenda staat de inzet en toepassing van gerecyclede kunststof in verpakkingen.

Het FieldLab voert op dit moment nog onderzoeken uit (bij het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics en het Polymer Science Park) naar de effecten van lijmen en etiketten op recyclingprocessen. Recent is een onderzoek afgerond naar de effecten van full body sleeves op de detecteerbaarheid in de sortering van de betreffende verpakkingen. Op basis hiervan is de Recyclecheck van het KIDV geactualiseerd.