Categorie: Management | Gepubliceerd: 06 september 2023

Gevolgen van exploderende lachgascilinder in beeld

Met foto's én een video laat AEB Amsterdam zien wat de gevolgen zijn als een lachgascilinder in een afvalverbrandingsoven en in een hoogrendementcentrale komt.

Op de ene foto, die het Amsterdamse afvalbedrijf naar de redactie van AfvalOnline heeft gestuurd, is de schade aan het rooster in de hoogrendementcentrale (HRC) te zien. De andere foto toont de schade aan een van de wanden van de afvalverbrandingsoven. En in een video is een explosie van (vermoedelijk) een lachgascilinder te zien, al grappen medewerkers dat het mogelijk om afgekeurde granaten uit Rusland gaat. Vorige week liet AEB al weten afval eerst te gaan inspecteren voordat het wordt verbrand, om schade door lachgascilinders te voorkomen.

In afvalverbrandingsinstallaties komen lachgascilinders onder druk te staan en kunnen ze tot ontploffing komen. Dit heeft inmiddels geleid tot enorme schade die oploopt tot zeker 30 miljoen euro, lieten de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD afgelopen vrijdag weten. Aangezien de gesprekken met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en van Justitie en Veiligheid, met het OM en met de politie nog niet tot een echte oplossing voor de ontploffende cilinders hebben geleid, hebben de twee verenigingen besloten om de cilinders per 1 september bij alle milieustraten in Nederland te accepteren. Zo moeten ze in ieder geval minder vaak in het restafval belanden.

Sinds dit jaar vallen lachgascilinders onder de Opiumwet en is het gebruik en het afdanken verboden. Desondanks heeft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW laten weten begrip te hebben voor milieustraten die cilinders gaan innemen. 

De schade aan een AEC-wand van AEB door lachgascilinders.
Foto: AEB Amsterdam
Schade aan een rooster in een HRC van AEB door een lachgascilinder.
Foto: AEB Amsterdam