Categorie: Management | Gepubliceerd: 13 september 2023

Hoe inclusief is de afvalsector?

De NVRD wil inzicht krijgen in diversiteit en inclusiviteit in de afvalsector. Leden hebben inmiddels een vragenlijst binnengekregen.

Samen met lid Twente Milieu is de NVRD in gesprek met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VNO-NCW en MKB Nederland over het onderwerp inclusiviteit. Volgens de NVRD hebben die partijen geen goed beeld van het mooie werk dat haar leden op dit terrein in de afvalsector doen. Ze weten het niet en/of zien de impact niet. Daar wil de brancheorganisatie verandering in brengen.

De NVRD ziet dat in de afvalsector mensen werken met talloze verschillende achtergronden. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om geslacht, etniciteit of arbeidsbeperkingen. De organisatie wil nu graag hard maken hoe divers en inclusief de leden in haar achterban zijn en in welke mate. Daarom heeft ze een oproep uitgedaan om een vragenlijst rondom inclusie in te (laten) vullen. Na voldoende respons moet dit een beeld geven van wat een representatieve steekgroep in de sector met dit onderwerp doet, waarom en in welke mate.

Volgens de NVRD is het belangrijk om inclusie en diversiteit binnen de branche in kaart te brengen en de doorgroeimogelijkheden te schetsen die er voor verschillende groepen bestaan. Alleen als helder is hoe het nu met inclusie binnen de branche is gesteld, kunnen er vervolgstappen worden gezet om de branche nog aantrekkelijker te maken voor nieuwe groepen werknemers. Inclusie is misschien niet het enige antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt; het kan weldegelijk bijdragen aan een oplossing ervan, meent de NVRD.