Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 november 2023

'Erfenis uit verleden' nekt Geesinknorba

De rechtbank Lelystad heeft de iconische vuilniswagenfabrikant Geesinknorba failliet verklaard. Aan de curator de schone taak om het bedrijf dat vijftien jaar op rij verlies draaide weer op de rit te krijgen.

Door heel Nederland kom je ze tegen: vuilniswagens van Geesinknorba. Op de foto een elektrische achterlader.
Foto: Sterker in Beeld

Soms komt een faillissement compleet uit de lucht vallen voor de buitenwereld, maar bij Geesinknorba is dat niet het geval: al vijftien jaar op rij boekte het bedrijf verlies. Vorige week vroeg de vuilniswagenfabrikant surseance van betaling aan voor verschillende bedrijfsonderdelen, nadat een noodzakelijke herstructurering van het bedrijf niet goed was uitgevoerd.

“Het is heel spijtig dat Geesinknorba een erfenis van slecht beleid uit het verleden niet te boven is gekomen”, stelde bestuurder Jochem van Bueren in het FD. “De financiële tekorten zijn onder de verschillende eigenaren alleen maar opgelopen.” Wel gaf hij aan aan goede hoop te hebben dat verschillende levensvatbare bedrijfsonderdelen een toekomst hebben bij strategische partners. Er zouden al gesprekken lopen met mogelijke overnamekandidaten. Nu het bedrijf failliet is verklaard, bevestigt curator Seerp Gratama dit. Hij is zoals dat heet ‘voorzichtig optimistisch’ over de toekomst van het bedrijf dat ooit gold als marktleider in Europa.

A4tje geen oplossing

Vorig jaar werd Geesinknorba nog van de ondergang gered door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Globitas. De relatie tussen de investeerder en de bestuurders van het bedrijf was echter moeizaam. Vorige maand troffen beide kampen elkaar nog in de rechtszaal. Globitas vond dat er te weinig vordering werd gemaakt met de afgesproken sanering. De directeur van het bedrijf vond dat de investeringsmaatschappij zijn verplichtingen niet nakwam. Buiten de rechter om sloten de partijen uiteindelijk een deal op een A4tje. De aflossing van een lening van 80 miljoen werd opgeschort en er zou een ‘professionele puinruimer’ worden aangesteld. Geesinknorba zou verder vastgoed verkopen in Emmeloord en Sevilla. Inmiddels is gebleken dat dit allemaal niet mocht baten.

Geesinknorba Group

De Geesinknorba Groep, opgericht in 1875, is momenteel actief in ongeveer veertig landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Emmeloord, waar het ook afvalinzamelingsvoertuigen ontwerpt en produceert. Vanuit zeven eigen vestigingen verspreid over het Europese continent levert Geesinknorba diensten, reparaties en onderhoud aan klanten in zowel de publieke als de private sector. Het bedrijf biedt werk aan honderden mensen, waarvan het merendeel in Emmeloord actief is. Voor hen is het te hopen dat het snel van een doorstart komt. Volgens Omroep Flevoland heeft de curator hen gevraagd voorlopig door te werken.