Categorie: Management | Gepubliceerd: 28 november 2023

Leidraad fysieke belasting niet meer in Arbocatalogus

De Arbocatalogus afvalbranche heeft in 2022 diverse veranderingen ondergaan. Zo is de Leidraad Fysieke Belasting Huisvuilladers geen onderdeel meer van de catalogus.

Het is werkgevers en werknemers niet gelukt om overeenstemming te bereiken over deze leidraad. Daarom heeft het bestuur van de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA) besloten dat de Leidraad Fysieke Belasting Huisvuilladers per 18 mei 2022 geen onderdeel meer uitmaakt van de Arbocatalogus Afvalbranche. Dit blijkt uit het jaarverslag 2022 van de StAA.

Deze beslissing heeft als gevolg dat de Nederlandse Arbeidsinspectie voor deze onderdelen de arbocatalogus niet meer als referentiekader bij inspecties in de afvalbranche gebruikt. De arbeidsinspectie beschouwt de huidige teksten in de arbocatalogus over de fysieke belasting van huisvuilladers niet meer als de stand der techniek. De bedrijven en organisaties in de afvalbranche moeten eigen afspraken maken in hun risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Aanvullingen

Op een aantal andere onderdelen is de arbocatalogus aangevuld. Die aanvullingen hadden te maken met het minimaliseren van achteruitrijden bij afvalinzameling en met het instellen van chauffeursstoel en het gebruik van de gordel. Daarnaast zijn het protocol voor prikincidenten en de wijkinstructie voor het veilig gebruik van de treeplank van een kraakperswagen aangepast.

Blootstelling stoffen

Verder geeft de StAA aan in 2022 te hebben gewerkt aan eigen branchenormen voor de blootstelling aan stoffen. StAA-voorzitter Michaël van Hulst: “Werkgevers moeten hun medewerkers zoveel mogelijk beschermen tegen de gezondheidsproblemen die stoffen kunnen veroorzaken. Door gezamenlijk afspraken te maken, willen we bedrijven en organisaties daarbij helpen. De branchenormen moeten uiteindelijk ook onderdeel worden van onze arbocatalogus.”