Categorie: Management | Gepubliceerd: 15 december 2023

Cao's Gemeenten, SGO, SW en Aan de slag definitief

Na de vakbonden hebben ook gemeenten na een raadpleging ingestemd met nieuwe cao's voor gemeenteambtenaren, werknemers van gemeentelijke afvalbedrijven en mensen met een arbeidsbeperking.

Medewerkers van gemeenten en gemeentelijke afvalbedrijven mogen vanaf volgend jaar rekenen op een loonsverhoging.
Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Uit de Cao Gemeenten en de Cao SGO volgt onder andere dat gemeenteambtenaren en werknemers van gemeentelijke afvalbedrijven een loonsverhoging van in totaal 6 procent mogen verwachten. Op 1 januari 2024 komt er 4,75 procent bij en op 1 oktober 2024 nog eens 1,25 procent. De looptijd van de nieuwe Cao's is 15 maanden (1 januari 2024 tot en met 31 maart 2025).

Ook zijn er afspraken gemaakt om het eenvoudiger te maken in de gemeentelijke sector langer door te werken of meer uren te maken, iets wat belangrijk is voor de werkgevers gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Zo wordt doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd eenvoudiger en wordt de opzegtermijn voor werknemers 2 maanden. Ook worden de arbeidsmarkttoelage en functioneringstoelage verhoogd naar 15 procent en wordt een 40-urige werkweek makkelijker om af te spreken. Anderzijds zijn er ook verbeterde mogelijkheden voor vervroegde uittreding voor gemeenteambtenaren. Verder zijn er concrete afspraken gemaakt over het terugdringen van het gebruik van flexibele arbeidscontracten.

Tussentijds opengebroken

De nieuwe Cao SW en de Cao aan de slag betekent dat ook mensen in een sociale werkvoorziening en werknemers met een arbeidsbeperking die in dienst zijn van een gemeente of onderdeel van een gemeente, die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, erop vooruitgaan. Hun lonen worden niet alleen aangepast aan de inflatie, ze mogen ook rekenen op eenmalige uitkeringen, hogere reiskostenvergoedingen en er worden geplande loonsverhogingen naar voren gehaald.

De vakbonden gaven vorige maand al aan trots te zijn op deze afspraken, omdat het bijna nooit lukt om cao’s tussentijds open te breken voor extra afspraken over loon en reiskosten. Tegelijkertijd gaven ze aan dat de bestaanszekerheid van hun leden nog altijd onder druk staat en de politiek dus meer moet doen om dit probleem te tackelen.