Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 december 2023

Nieuw Afvalfonds kiest voor actiegerichte naam

Onder de naam 'Verpact' gaan de uitvoeringsorganisaties Nedvang, KIDV en Nederland Schoon samen verder met de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. De naam moet actiegerichtheid uitstralen, onder meer op het gebied van hergebruik.

Logo van Verpact.
Foto: Afvalfonds Verpakkingen

De nieuwe naam moet niet alleen benadrukken dat de organisatie een pact vormt om de verpakkingsketen zo efficiënt, effectief en eenvoudig mogelijk in te richten. ‘Verpact’ moet ook actiegerichtheid uitstralen. “Bij het samengaan van verschillende organisaties is het verstandig om voor een nieuwe naam te kiezen”, legt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst uit. “Om te laten zien dat we met elkaar iets nieuws beginnen. Daarnaast zijn we al lang geen fonds meer. Een fonds staat voor geld uitgeven, maar we zijn tegenwoordig veel actiegerichter. Dat moet ook als we aan de wettelijke taken willen voldoen. Met ‘Verpact’ willen we ook benadrukken dat we meer als keten moeten samenwerken.”

Die actiegerichtheid is volgens haar ook nodig. “Onze taken zijn flink uitgebreid onder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Ook Europa gaat steeds meer van ons vragen, bijvoorbeeld op het gebied van hergebruik. Daarom komen we in het eerste kwartaal van 2024 met een plan wat we als Verpact moeten gaan doen om ervoor te zorgen dat hergebruikssystemen goed gaan lopen.”

1 maart

Afgelopen juni maakte het Afvalfonds de nieuwe organisatie al bekend, die per 1 januari 2024 bestaat. De nieuwe naam gaat ook begin volgend jaar in, maar de look & feel verandert per 1 maart 2024. Verpact blijft als nieuwe organisatie wettelijk verantwoordelijk voor het organiseren en financieren van de inzameling en recycling van verpakkingsafval in Nederland, vanuit de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Het takenpakket omvat ook de aanpak van zwerfafval, het beheer van het statiegeldsysteem en een adviesrol over duurzaam verpakken. Met de komst van de nieuwe naam krijgen producenten en importeurs van verpakkingen en gemeenten één aanspreekpunt. Daarnaast verdwijnen de namen Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang. Hoewel Nederland Schoon en Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) ook onder de nieuwe organisatie gaan vallen, blijven die namen wel bestaan.

Het College van Onafhankelijke Experts van het KIDV gaf afgelopen juli nog aan te vrezen dat de integratie van het KIDV in het Afvalfonds ertoe gaat leiden dat het instituut haar onafhankelijke positie en rol als geloofwaardige kennisbron verliest. Volgens Klein Lankhorst gaat dit echter niet gebeuren. “Voor verduurzaming van de verpakkingsketen hebben we de feitelijke onafhankelijke gegevens van het KIDV keihard nodig en het college blijft de adviezen van het KIDV dan ook toetsen. Daarnaast is de kans groot dat de taak van het KIDV groter wordt en dat het ze naar de hele keten gaat kijken, door bijvoorbeeld ook adviezen te geven op het gebied van recycling.” Statiegeld Nederland blijft wel een aparte bestuurlijke entiteit.

Bestuur

Het bestuur van de nieuwe organisatie bestaat naast Klein Lankhorst als algemeen directeur en voorzitter van het bestuur uit Jeroen Kluiters (directeur Financiën), Robert Seegers (directeur ad interim Strategie, Kennis en Innovatie) en Bianca Lambregts (directeur Operations). Daarnaast kent Verpact een Raad van Toezicht die bestaat uit vertegenwoordigers van het verpakkend bedrijfsleven.