Categorie: Management | Gepubliceerd: 29 december 2023

Overheid zet mes in Milieulijst

Op de Milieulijst 2024 staan aanzienlijk minder milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waar ondernemers fiscaal voordelig in kunnen investeren. Wel is er bijvoorbeeld fiscale korting voor wie een tapsysteem aanschaft voor water en frisdranken.

Ondernemers krijgen in 2024 belastingvoordeel als ze investeren in een tapsysteem voor water en frisdranken. Foto: micheile dot com | Unsplash

Het plaatsen van een tapsysteem voor water en frisdranken op de nieuwe Milieulijst heeft als doel om het gebruik van wegwerpverpakkingen, zoals flessen en pakken, te verminderen, grondstoffen te besparen en afval te voorkomen. Daarom heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten dat ondernemers belastingvoordeel krijgen als ze investeren in tapsystemen.

Een andere in het oog springende wijziging: om belastingvoordeel te krijgen, is het gebruik van biomassa als grondstof in 2024 niet langer mogelijk. Ondernemers krijgen alleen nog belastingvoordeel bij productieapparatuur als de biomassa een afvalstof of bijproduct is.

Het zijn maar enkele van de vele aanpassingen in de Milieulijst voor milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel. In totaal heeft RVO 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, 112 middelen inhoudelijk gewijzigd en zes nieuwe bedrijfsmiddelen aan de lijst toegevoerd. Deze aanpassingen hebben te maken met de gewijzigde Europese staatssteunregels en de aanbevelingen van de beleidsevaluatie Mia/Vamil 2021-2027. De Milieu-investeringsaftrek (Mia) en de Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil) zijn bedoeld om bij te dragen aan de realisatie van milieudoelen. Uit de beleidsevaluatie kwam onder meer naar voren dat het kabinet toekomstige Milieulijsten in de Mia/Vamil-regeling strikter moet gaan actualiseren, waarbij ze rekening houdt met technieken die beter beschikbaar worden op de markt. Dit betekent vooral dat bedrijfsmiddelen sneller van de lijst gaan als ze gangbaar worden of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun.

Andere aanpassingen

Naast de aanpassingen op het gebied van grondstoffen besparen heeft RVO ook gezorgd voor strengere eisen voor voertuigen en werktuigen. Zo krijgen ondernemers geen belastingvoordeel meer voor waterstofaangedreven werktuigen, omdat er volgens nieuwe staatssteuneisen een verbod is op het mogelijk gebruik van grijze waterstof. Dit is echter niet goed te controleren, waardoor deze werktuigen niet meer op de Milieulijst staan. Daarnaast heeft RVO gezorgd voor strengere eisen voor duurzame gebouwen, door het vereiste aandeel demontabele bouwproducten bij circulaire gebouwen naar 50 procent te verhogen.

Budget

Het budget voor de Mia/Vamil bedraagt in 2024 in totaal 217 miljoen euro. Hiervan is 192 miljoen euro voor de Mia en 25 miljoen euro voor de Vamil beschikbaar. Deze bedragen komen overeen met de bedragen van dit jaar.