Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 29 december 2023

Deventer boekt succes met maatregelen tegen illegale dump

In 2023 konden inwoners van Deventer gratis meer grofvuil naar de milieustraat brengen. Samen met andere maatregelen heeft dat geleid tot aantoonbaar minder meldingen over illegale afvaldumpingen, en minder gedumpte kilo's.

Afvaldumpingen en bijplaatsingen spelen gemeenten door het hele land parten.
Foto: AfvalOnline

Sinds 1 januari 2023 konden inwoners van Deventer niet 100 maar 300 kilo grofvuil gratis naar de milieustraat brengen. Ook zijn restafvalcontainers in een week fasegewijs voorzien van een dubbele vulopening, waarbij er naast de bestaande 60 liter opening, ook een 30 liter vulopening kwam. Afval gooien in deze laatste opening betekent de helft van het tarief (1,67 euro) betalen van de grote opening (3,35 euro). Daarnaast is dit jaar ook meer ingezet op handhaving. Zo is de illegale verhuur aan arbeidsmigranten aangepakt, en is bij verhuurders ingezet op het verstrekken van milieupassen aan hun huurders. Extra inzet was nodig, omdat er in Deventer in 2022 zo’n vierduizend meldingen waren over illegale afvaldumpingen, tegenover 3.400 in 2021.

Nu het jaar op zijn eind loopt laat de gemeente weten dat de inzet vruchten af heeft geworpen. Er waren in 2023 21 procent minder meldingen over dumpingen, en 3 procent minder illegaal gedumpte kilo’s. “Met die ontwikkeling zijn we natuurlijk blij, maar die cijfers willen we verder omlaag brengen”, aldus wethouder Thomas Walder. “Actie blijft nodig”. Walder durft nog niet met zekerheid te zeggen in hoeverre het verhoogde quotum bij de milieustraat zorgt voor minder illegaal gedumpt afval. “We blijven dit de komende jaren in de gaten houden.”

Afvalconciërge

Als extra maatregel loopt er in 2024 in een wijk in Deventer een jaar lang een ‘afvalconciërge’ rond. Deze moet een bekend gezicht worden voor iedereen met vragen over afval. Een maatregel die niet wordt toegepast is het plaatsen van camera’s. De inzet hiervan zou volgens het Adviesbureau Veiligheid & Handhaving, dat heeft gekeken naar de situatie in Deventer, niet leiden tot een relevante verlaging van illegale dumpingen. Het college van B en W heeft daarom besloten geen cameratoezicht in te zetten.

In Den Haag leidde het plaatsen van camera’s bij containers in 2022 tot gemiddeld 60 procent minder bijplaatsingen. Vooral dummy-camera’s waren effectief, waarschijnlijk omdat deze dichter bij de containers konden worden neergezet.

Gerelateerde artikelen