Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 maart 2024

PreZero opent extra verwerkingslocatie voor opk

In een nieuwe hal op haar locatie in Alphen aan den Rijn kan PreZero jaarlijks 40 kton papier en karton gaan verwerken. De moderne papierpers die dit mogelijk maakt, is ook geschikt voor de verwerking van persbare kunststoffen.

Een kleine 10 procent van al het opk dat PreZero jaarlijks ophaalt, kan nu worden verwerkt in Alphen aan den Rijn.
Foto: Guter | Dreamstime

“De regio rond Alphen aan den Rijn is sterk in ontwikkeling. Zo vestigen zich in dit gebied veel logistieke centra en groente- en fruitverpakkers, naast de vele lokale bedrijven in de regio. Dit zijn bij uitstek bedrijven die veel papier- en kartonafval hebben, dat we kunnen recyclen tot hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten”, legt Ane-Dick Steringa, directeur papier en karton bij PreZero, de keuze voor de extra verwerkingslocatie voor oud papier en karton (opk) uit. “Extra bijzonder is dat onze papierlocatie volledig zelfvoorzienend wordt qua elektriciteit. Zo hebben we geen last van de netcongestie en leveren we een mooie bijdrage aan duurzaamheid in de regio.”

In de regio rond Alphen aan den Rijn is als gevolg van netcongestie een grote schaarste aan elektriciteit en daarom heeft PreZero besloten bijna 1.400 zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hieraan is een batterij van 425 kWh gekoppeld die in zon-arme dagen ondersteunt, zodat de locatie altijd over ruim voldoende capaciteit beschikt om de papierpers te laten draaien. Op deze manier wordt de papierlocatie als het gaat om de stroomvoorziening van de overslag- en papierhal volledig zelfvoorzienend. Op termijn zal dit ook het geval zijn voor het laden van de elektrische trucks die het afval inzamelen en naar de locatie brengen. De overcapaciteit van de opgewekte energie wordt terug geleverd aan de netbeheerder.

Persbare kunststoffen

De moderne papierpers die in de nieuwe hal is geplaatst kan vanaf nu 40 kton opk per jaar gaan verwerken. Maar de pers is er ook op toegerust om verschillende persbare kunststoffen, variërend van folies en big bags tot zogenoemde petbandjes te verwerken. In de extra hal is verder veel opslagruimte beschikbaar.

450 kton opk

PreZero zamelt ieder jaar zo'n 450 kton papier- en kartonafval in bij gemeenten en bedrijven. Op de papierlocaties van PreZero, waaronder nu dus ook de nieuwe papierlocatie in Alphen aan den Rijn, wordt de kwaliteit van het ingezamelde materiaal beoordeeld en daarna in balen van ongeveer duizend kilo geperst. De balen gaan vervolgens op transport naar een papierfabriek. Daar wordt het losgeslagen en opgelost tot pulp. Deze pulp wordt gewassen en gereinigd, waarna er nieuw papier en karton van wordt gemaakt. Op deze manier is het materiaal tot wel zeven keer te recyclen tot nieuwe grondstoffen.